Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής, που σκοπό έχει να ενώσει όλες και όλους όσους κατάγονται από την Ρούμελη.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  500 μέληΤοποθεσία: Ρούμελη Νομός: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ, ΦΩΚΙΔΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα Φυλή: Ρουμελιώτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας η ένωση δηλαδή όσων αντλούν την καταγωγή τους από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας είναι ένα συλλογικό εγχείρημα με στόχους που άπτονται κυρίως του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Νέας Ιωνίας. Σε αυτήν την πόλη της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας, προστέθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και οι εσωτερικοί μετανάστες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Δούλεψαν σκληρά, χωρίς ωράριο συχνά και χωρίς τις στοιχειώδεις, για σήμερα, προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη ζωή στα κλωστοϋφαντουργεία του «Μικρού Μάντσεστερ», όπως αποκαλούσαν τη Νέα Ιωνία τα χρόνια εκείνα.

  Είμαστε οι Ρουμελιώτες και οι Ρουμελιώτισσες που προερχόμαστε από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γιώνας, του Τυμφρηστού, του Παρνασσού, των Βαρδουσίων, του Καλλιδρόμου, του Ελικώνα, του Ζυγού, των Αγράφων, των Ακαρνανικών Ορέων, από τόπους που μαρτυρούν ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων και πολιτιστική προσφορά ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και σε ολάκερη την Οικουμένη.

  Οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και αγωνίζονταν να αναθρέψουν τις φαμελιές τους με την κτηνοτροφία, τις γεωργικές δουλειές στα καπνοχώραφα του Αγρινίου, τις βαμβακοκαλλιέργειες της Κωπαϊδας, τους ελαιώνες της Στυλίδας και της Άμφισσας, την αλιεία στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και στις λίμνες της Αιτωλίας. Οι πρόγονοί μας αποτέλεσαν τη ζύμη της Επανάστασης του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης του 1940 – 1944.

  Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, η ανεργία έπληξε τις επαρχίες της πατρίδας μας. Τότε τα αστικά κέντρα προσέφεραν δουλειά στους ανέργους επαρχιώτες. Πολλοί Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες στάθηκαν στη Νέα Ιωνία, έκαναν οικογένειες, ανέθρεψαν παιδιά, χάρηκαν εγγόνια, δούλεψαν σκληρά στις φάμπρικες και τα ορυχεία της Καλογρέζας, πρόκοψαν και σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της πόλης μας.

  Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας συνεργαζόμενη ισότιμα με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς του τόπου μας, προσπαθεί να συγκεράσει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων που ζουν και μοχθούν σε αυτήν την πόλη.

  Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις προσδοκίες, τα όνειρά μας αλλά και το πείσμα μας με τις Δημοτικές και άλλες αρχές για να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας, πιο ανθρώπινες σχέσεις όλων όσων ζούμε εδώ. Θέλουμε να γνωρίσουμε στους νέους και στις νέες, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις των γονιών και παππούδων μας που ζούσαν στη Ρούμελη. Θέλουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, της πίστης, της λεβεντιάς, της μπέσας του λόγου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπερηφάνειας. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!»

  Το Δ.Σ της Ενώσεως
  • Πρόεδρος: Αθανάσιος Ραφτόπουλος
  • Α Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Κουτσός
  • Β Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
  • Γενική Γραμματέας: Ελένη Ντζιού
  • Ειδική Γραμματέας: Ευαγγελία Λιτοσελίτη
  • Ταμίας: Αλέκος Γουβάλας
  • Έφορος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων: Ελένη Τσιάμη
  • Έφορος Νεολαίας: Ευγενία Δρόσου – Μιχαλοπούλου
  • Έφορος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων: Βασιλική Παφίλη

  Βασική προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να εργαστεί με ήθος, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, μη φειδόμενο κόπου και δυναμισμού για την ανάδειξη και εδραίωση της Ένωσης Ρουμελιωτών ως του μοναδικού και γνήσιου φορέα της Ρουμελιώτικης ψυχής στην πόλη μας.

  Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 η ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ κατάφερε
  • α) να διοργανώσει μια μεγαλειώδη βραδιά στην ετήσια κοπή της βασιλόπιτας,
  • β) να συνδιοργανώσει με το Σύλλογο Φίλων Η Αλληλεγγύη, εκδήλωση με θέμα «Κρίση και Κατάθλιψη» στη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος,
  • γ) να συνδιοργανώσει με το Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και το Λαογραφικό – Χορευτικό Σύλλογο Αχαρνών «Κόκκινος Μύλος» εκδήλωση αφιερωμένη στην Ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου,
  • δ) να συνδιοργανώσει με το Σύλλογο Φίλων Η Αλληλεγγύη, εκδήλωση αφιερωμένη στην Άλωση της Πόλης,
  • ε) να οργανώσει 2 παραδοσιακά γλέντια με την πάνδημη συμμετοχή μελών και φίλων,
  • στ) να οργανώσει 2 ημερήσιες εκδρομές,
  • ζ) να συνεχίσει να λειτουργεί Χορευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Χορών στον Περισσό και την Αλσούπολη με την εντυπωσιακή συμμετοχή 150 μελών και φίλων,
  • η) να στηρίζει ηθικά το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, στο οποίο συμμετέχουν πλέον σε μόνιμη βάση 70 συμπολίτες μας.

  Όλες μας οι εκδηλώσεις και οι δράσεις έτυχαν ευρείας προβολής από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία και ευχαριστούμε θερμώς.

  Gallery

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Εκδήλωση
  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.