Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τι μαθαίνεις στα σεμινάρια παραδοσιακών χορών

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Πριν μερικά χρόνια, το να παρακολουθείς μαθήματα παραδοσιακών χορών ήταν κάτι ξεπερασμένο και παλιομοδίτικο. Μόνο όσοι είχαν στενή σχέση με το χωριό τους ή αγαπούσαν πολύ την παράδοση, ήθελαν να έχουν έστω και μια μικρή επαφή.

Ευτυχώς αυτή η αντίληψη τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεραστεί. Οι παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι έχουν ραγδαία αύξηση, με μεγάλη προσέλευση τόσο ενηλίκων όσο και μικρών παιδιών.

Αναμενόμενο ήταν να υπάρξει ζήτηση και σε πιο εξειδικευμένη διδασκαλία παραδοσιακών χορών. Έτσι ξεκίνησαν τα σεμινάρια παραδοσιακών χορών. Λίγων ωρών, ημερήσια, ή λίγων ημερών, άλλα στην Αθήνα κι άλλα στην περιοχή την οποία διδάσκουν, τα σεμινάρια αυτά αγκαλιάστηκαν από τους συλλόγους και τους απλούς χορευτές. Και όχι τυχαία βέβαια! Παρακολουθώντας σεμινάρια παραδοσιακών χορών, μαθαίνεις πολλά…

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Κάθε σεμινάριο παραδοσιακών χορών, συνήθως, εξειδικεύεται σε χορούς μιας συγκεκριμένης περιοχής. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αξίζει να το παρακολουθήσεις.

Κάνεις ένα πέρασμα από τους βασικότερους χορούς της περιοχής που διδάσκεσαι κι εστιάζεσαι σε κάποιους πιο δύσκολους. Έτσι, ξεκαθαρίζεις τα βήματα και τις φιγούρες, και με συνεχή επανάληψη στις πρόβες τα τελειοποιείς.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΙ ΕΘΙΜΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Αν το σεμινάριο γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή με την οποία ειδικεύεται, είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείς το μέρος και να γνωρίσεις τους ντόπιους, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Συνήθως γίνεται παρουσίαση λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής κι επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών. Πολλές φορές, μετά το τέλος του σεμιναρίου, διεξάγεται γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από ντόπιους οργανοπαίκτες. Συνδυάζεις έτσι μία ωραία εκδρομή με μια μεγάλη σου αγάπη, τον παραδοσιακό χορό και φυσικά με την κατάλληλη παρέα που σε ακολουθεί και σε καταλαβαίνει.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Τα εξειδικευμένα σεμινάρια παραδοσιακών χορών διοργανώνονται από έμπειρους δασκάλους, αναγνωρισμένους και καταξιωμένους στον παραδοσιακό χώρο.

Είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά αυτούς τους ανθρώπους, να πάρεις λίγη από τη γνώση τους, να αντιγράψεις το στιλ τους και γιατί όχι, να τους διαλέξεις για μελλοντικούς δασκάλους σου.

ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Είναι ευνόητο ότι στα σεμινάρια παραδοσιακού χορού, παίρνουν μέρος άνθρωποι που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό. Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι από τον ίδιο σύλλογο με τον δικό σου. Έρχεσαι σε επαφή με άλλους χορευτές που έχουν διαφορετικό στιλ χορού, αλλά μοιράζονται την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος με εσένα. Κάνεις γνωριμίες και φιλίες, μαθαίνεις από τον τρόπο που χορεύουν, συνυπάρχεις μαζί τους στον ίδιο κύκλο και καλλιεργείς το συλλογικό πνεύμα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Μετά το τέλος κάθε σεμιναρίου, σίγουρα νιώθεις σωματική κόπωση και τα πόδια σου πονάνε. Τα μάγουλά σου όμως είναι κόκκινα από την υπερένταση και την άσκηση. Τα αυτιά και η καρδιά σου είναι γεμάτα από ωραίες μελωδίες. Νιώθεις ικανοποίηση κι έχεις ανεβασμένη ψυχολογική διάθεση γιατί πρόσφερες στον εαυτό σου κάτι σημαντικό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Ξέφυγες από την καθημερινότητά σου και προτίμησες αυτές τις ώρες, αντί να τις περάσεις μπροστά στην τηλεόραση, να μάθεις να χορεύεις παραδοσιακούς χορούς συγκεκριμένης περιοχής. Επιπλέον, νιώθεις ότι είσαι μέλος μιας ευρύτερης οικογένειας που μοιράζεται την ίδια αγάπη και την ίδια τρέλα!

Μαργαρίτα Λωλη

Μαργαρίτα Λωλη

Είμαι η Μαργαρίτα ή όπως με φωνάζουν οι φίλοι μου Μargie (Μάρτζι). Είμαι γραφίστρια και για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με έναν τομέα που αγαπώ πολύ… τα βιβλία.

Αγαπώ τα ακούσματα της χώρας μας, αλλά ακούω κι άλλα είδη μουσικής. Χορεύω εδώ και είκοσι πέντε χρόνια ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Άλλωστε οι ρίζες μου είναι ηπειρώτικες. Η άσκηση, μου δίνει ενδυνάμωση ενώ ο χορός με απελευθερώνει και με ξεσηκώνει.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Φαινόμενο “Σήκω να χορέψεις εσύ που ξέρεις παραδοσιακούς”

Season 2, Επεισόδιο 2