Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φαινόμενο “Σήκω να χορέψεις εσύ που ξέρεις παραδοσιακούς”

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

-Season 2, Επεισόδιο 2-

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις πάει σε έναν/ένα/μία γάμο/γλέντι/εκδήλωση στον/ο/ην οποίο/ο/α σου ζητάνε επίμονα φίλοι και συγγενείς να χορέψεις; Κι όσο κι αν αντιστέκεσαι ευγενικά λέγοντάς τους “σε λίγο”, εκείνοι σου πιάνουν το χέρι και σε τραβάνε χαμογέλοντας “σήκω να χορέψεις εσύ που ξέρεις παραδοσιακούς χορούς”; Κι αν δεν πιάσει κι αυτό με το χέρι, τότε βάζουν όση δύναμη έχουν να σε σηκώσουν; Κι αν και πάλι δεν σηκωθείς, τότε σου γκρινιάζουν και καταλήγουν ότι είσαι παράξενος/η; Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, για να αποφύγεις όλο αυτό, απλά σηκώνεσαι να χορέψεις, αλλά καταλαβαίνεις πού το πάω.

Για να το πιάσω από την αρχή, δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Αυτό λοιπόν για εμένα σημαίνει ότι 1) λατρεύω τους παραδοσιακούς χορούς 2) λατρεύω να χορεύω παραδοσιακούς χορούς 3) έχω διάθεσή ή δεν έχω διάθεσή να κάνω κάτι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με αυτό το θέμα, για χρόνια πολλά το να σηκωθώ να χορέψω σε ένα πανηγύρι, γάμο κτλ, σήμαινε ότι πρέπει να μερακλώσω, να το νιώσω. Να κάτσω στην θέση μου, ν’ακούσω αυτό που έχει να μου πει ο μουσικός παίζοντας κι από εκεί και πέρα αν μερακλώσω να σηκωθώ να χορέψω ό,τι ώρα κι αν συμβεί αυτό. Ήθελα όλο αυτό να είναι κομμάτι μίας ιεροτελεστίας, πίσω από την οποία κρύβεται ουσία και μόνο. Ξέρετε, όλο αυτό μέσα μου, ήρθε από μόνο του. Για άλλους, ο χορός βρίσκεται στο εδώ και τώρα, δηλαδή όπου κάθονται ή στέκονται κι ακούσουν μουσική, αρχίζουν να χορεύουν. Και την αλήθεια θα σας πω, σάς χαίρομαι εσάς που ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία! Σας αρέσει να ζείτε το τώρα, να γλεντάτε όπου βρίσκετε ευκαιρία!

Εγώ από την άλλη, θέλω το χρόνο μου να επεξεργαστώ το άκουσμα, να το κάνω δικό μου και να δω αν έχει κάτι να μου πει.  Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι εάν αυτό που ακούσω δεν με γεμίζει, τότε θα κάτσω ήσυχα-ήσυχα στο τραπέζι μου, θα παρατηρώ το γλέντι και όσους συμμετέχουν σε αυτό και ίσως σηκωθώ να ρίξω και μία στροφή. Εάν αυτό που ακούσω με εκφράσει και μιλήσει στο μέσα μου, τότε ναι θα είμαι εκεί και θα χορεύω και θα τραγουδάω ώσπου να βαρεθούν να παίζουν οι μουσικοί. Σε καμία περίπτωση δεν το παίζω 1) καλή χορεύτρια 2) σνομπ. Είναι κάτι που συμβαίνει μέσα μου και βγαίνει από μέσα μου. Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να χορέψω ή θα έχω όρεξη να ξεσπάσω χορεύοντας (όπως συμβαίνει σε όλους άλλωστε) όμως κατά κύριο λόγο θέλω αρχικά να δώσω χώρο στους μουσικούς, στη στιγμή, στον χορό των χορευτών κι έπειτα να εκδηλώσω αυτό που αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή.

Με λίγα λόγια (άκυρο … λίγα ποτέ δεν είναι τα λόγια μου). Για να τεκμηριώσω αυτό που θέλω να σου πω γράφοντας τούτες τις σκέψεις, δώσε μας λίγο παραπάνω χρόνο να εκφραστούμε ελεύθερα όλοι εμείς που ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε και έχει μουσική και χώρο για χορό. Ξέρουμε ότι θέλεις να περάσουμε καλά, όμως περνάμε καλά στις θέσεις μας, παρατηρώντας το γλέντι που εξελίσσεται μπροστά μας. Όχι σε καμία περίπτωση ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε για να τραβήξουμε τα βλέμματα, σε καμία όμως. Συμβαίνει διότι εκείνη τη στιγμή που σηκωνόμαστε για χορό, έχουμε ένα μεράκι να εκφράσουμε για τη γέννηση του οποίου ευθύνεται η μουσική που παίζει εκείνη τη στιγμή (κι ας είναι στις 04:00 το ξημέρωμα ο πρώτος μας χορός).

Οπότε ναι μεν μπορεί να γνωρίζουμε κάποιους παραδοσιακούς χορούς, ή (για να το θέσω ομορφότερα) κάποιους από τους παραδοσιακούς χορούς που παίζουν σε εκδηλώσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπί, μας έρχεται αυτόματα το κέφι και αμέσως με τον πρώτο ήχο του βιολιού θα σηκωθούμε να χορέψουμε. Δεν μας εκφράζει κι αν το κάνουμε με το ζόρι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόημα του χορού, το οποίο είναι έκφραση της σκέψης και του αισθήματος μέσω του σώματος. Οπότε δώσε μας λίγο χρόνο και χώρο κι όλα θα γίνουν. Ας μη ζορίζουμε καταστάσεις, ας δώσουμε χώρο στον αυθορμητισμό.

Άννα Θεολόγου

Άννα Θεολόγου

Από τη Χίο έρχομαι. Εκεί γεννήθηκα, αυτός είναι ο τόπος μου και βασικά όλα από εκεί ξεκινούν για εμένα, ακόμη και η αγάπη μου για την ελληνική παράδοση. Για την ακρίβεια από το χωριό μου, τον μικρό αλλά πανέμορφο εκείνον τόπο με το όνομα Αφροδίσια, στο βόρειο μέρος του νησιού. Λατρεύω και ασχολούμαι με το παραδοσιακό τραγούδι και τους χορούς, μελετάω και ενημερώνομαι συνεχώς για όλο εκείνον τον πλούτο της ελληνικής λαογραφίας και όνειρο μου να αποδείξω σε όλους ότι η παράδοση μπορεί να συνδυαστεί με την μοντέρνα ζωή μας.

Όχι, παράδοση δεν είναι εκείνο το “απόμακρο” κομμάτι που αφορά λίγους. Πλέον ολοένα και περισσότερα παιδιά όλων των ηλικιών ασχολούνται μαζί της και πιστέψε με, αν το κάνεις και εσύ, θα σε μαγέψει! Βρες εκείνο το κομμάτι της που είναι πιο κοντά σου (ένας τόπος; μια φορεσιά; ένας χορός;) ασ'το να σου μιλήσει, να σου πει την ιστορία του και φρόντισε ν'απολαύσεις το ταξίδι στα μονοπάτια του.

Είμαι σίγουρη ότι όπως και σ'εμένα, το “κάποτε δεν ήθελα και τώρα δεν χορταίνω” θα γίνει το μότο σου, άμα αποφασίσεις ν'ασχοληθείς με την ελληνική παράδοση. Αλήθεια σου λέω ...

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής;

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής; Ποιος τον κρίνει; Και κυρίως, με ποια κριτήρια; Υπάρχουν «κουτάκια» που μπορείς να βάλεις τικ δίπλα και στα 10 κουτάκια, είναι καλός; Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.