Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η μάχη του Χανιού της Γραβιάς της 8ης Μαΐου 1821

Τοποθεσία: Χάνι Γραβιάς Νομός: ΦΩΚΙΔΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η μάχη της 8ης Μαΐου του 1821 που έγινε στο Χάνι της Γραβιάς ήταν από τις σημαντικότερες της Ελληνικής Επανάστασης και χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη νίκη των Ελλήνων έναντι των Τούρκων. Με πρωτοστάτη τον μεγάλο αγωνιστή και οπλαρχηγό Οδυσσέα Ανδρούτσο, άλλα 117 παλικάρια κλείστηκαν μέσα στο Χάνι (πανδοχείο της εποχής) και έδωσαν μια μάχη με την πολυάριθμη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη, επιδεικνύοντας την αυταπάρνησή τους και την προσήλωσή τους στα ύψιστα ιδανικά της πίστης, της πατρίδας και της ελευθερίας.

“Παιδιά, όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας πιαστεί στο χορό που θα σύρω” λέγεται ότι είπε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την ώρα που πάρθηκε η απόφαση για να ταμπουρωθούν στο Χάνι και άρχισε να τραγουδάει το γνωστό κλέφτικο “Κάτω στου βάλτου τα χωριά”.

Με το πέρασμα των χρόνων, το Χάνι ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε παίρνοντας νέα μορφή, όντας παράλληλα αντίγραφο του παλαιού κτίσματος, από το οποίο είχαν σωθεί τα θεμέλια, ενώ εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 1999. Έκτοτε, πραγματοποιούνται 3ημερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της μάχης, η οποία λαμβάνει χώρα την 1η Κυριακή μετά την 8η Μαΐου. Από το 2001 στους εορτασμούς για την επέτειο της μάχης προστέθηκε η αναπαράστασή της από τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Γραβιάς, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή-Θεολόγου Γυμνασίου Γραβιάς κ. Ρηγάκη Γεωργίου, βασιζόμενοι στο έργο του ιστορικού, συγγραφέα και λογοτέχνη Τάκη Λάππα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών για την επέτειο της μάχης. Ιδιαίτερα δε, τα τελευταία χρόνια η αναπαράσταση είχε εμπλουτισθεί με την παρουσία αλόγων καθώς και με ηχογραφημένα πυρά, τα οποία και μετέφεραν τον κάθε θεατή στην ατμόσφαιρα της τότε εποχής, δίνοντας τρόπον τινά συνθήκες πραγματικής μάχης!

Την επόμενη ημέρα από την αναπαράσταση, στο μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που βρίσκεται απέναντι από το Χάνι, διεξάγεται προσκλητήριο πεσόντων, εκφωνούνται ποιήματα από μαθητές και ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας, γίνεται κατάθεση τιμητικών στεφανιών, επιμνημόσυνη δέηση, ρίψη τιμητικών βολών (κουμπουριών), τηρείται ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες, γίνεται παρέλαση από σχολεία και συλλόγους καθώς και παρουσίαση χορών από διάφορους χορευτικούς συλλόγους, αποτείνοντας έτσι τις δέουσες τιμές στους ήρωες της μάχης.

Η μάχη εντυπώθηκε στη δημοτική μας παράδοση, η οποία διατήρησε τους ήρωες αθάνατους στο πέρασμα των αιώνων, όπως προκύπτει από τους στίχους του δημοτικού τραγουδιού, το οποίο τραγουδιέται ακόμη και σήμερα, ενώ αρχικά τραγουδήθηκε από τα παλικάρια, για να δοξάσουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και να γιορτάσουν τη νίκη: “του Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται, του Διάκου καμαρώνει, Ανδρούτσος φυλάει τη Γραβιά, Διάκος την Αλαμάνα”.

Δημήτρης Μανανάς

Δημήτρης Μανανάς

Γεννήθηκα στη Λαμία Φθιώτιδας και μεγάλωσα στο χωριό μου στην ιστορική Γραβιά Φωκίδος. Η σχέση με την παράδοσή μου ξεκινά από την ηλικία των 6 ετών, λαμβάνοντας τα πρώτα ερεθίσματα από τον τότε δάσκαλό μου, καθώς και από οικογενειακά βιώματα. Έκτοτε, η σχέση μου με το χορό κατέληξε να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου (θα τον χαρακτήριζα ωραίο πάθος), ελπίζοντας να τον απολαμβάνω συνεχώς μέχρι τα γεράματα.

Λάτρης της ιστορίας, της λαογραφίας και της παράδοσης, εύχομαι σε όλους να γνωρίσουν την μαγεία και τον πλούτο των παραδοσιακών χορών, πράγματα που διαπίστωσα από τη συμμετοχή μου σε διάφορες χορευτικές ομάδες καθώς και από προσωπική μελέτη. Πιστεύω ότι η παράδοσή μας είναι ζώσα και μπορεί να αναδειχθεί, γεγονός που θα συμβάλει καταλυτικά στη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σάββατο του Λαζάρου στην Αιανή Κοζάνης

Το έθιμο ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων