Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τι κερδίζεις μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς, σημαίνει, μαθαίνω να χορεύω, να τραγουδάω και να εκφράζομαι, γνωρίζoντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μου.

Πολλές φορές τα καλοκαίρια πηγαίνοντας σε πανηγύρια, χόρευα ή μάλλον νόμιζα ότι χόρευα παραδοσιακούς χορούς. Αντέγραφα τα βήματα από τους υπόλοιπους στον κύκλο, χωρίς να ξέρω αν είναι σωστά, ενώ πολλές φορές έβαζα και δικά μου αυτοσχέδια. Ίσως κάνεις κι εσύ το ίδιο…

Αν γίνεις μέλος μιας χορευτικής ομάδας, θα καταλάβεις ότι μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς, κερδίζεις πολλά…

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ
Με την εγγραφή σου σε έναν σύλλογο, αρχικά διδάσκεσαι το αυτονόητο. Τα σωστά βήματα από πολλούς παραδοσιακούς χορούς. Μαθαίνεις το όνομα και τη γεωγραφική καταγωγή τους. Συγχρονίζεις τα βήματά σου με τις κινήσεις των χεριών και του σώματός σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις να τραγουδάς. Παράλληλα, έρχεσαι σε επαφή με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ
Με τη συμμετοχή σου σε παραστάσεις, σου δίνεται η ευκαιρία να φορέσεις παραδοσιακές φορεσιές. Μαθαίνεις από ποια κομμάτια αποτελούνται, ποια είναι η καταγωγή και η ιστορία τους, πώς ονομάζονται και πώς φοριούνται.

Καταλαβαίνεις πόσο διαφορετικά ήταν τα ρούχα από τα σημερινά, πόσο δύσκολα κατασκευάζονταν μερικές δεκαετίες πριν και πόσες ατελείωτες ώρες ξόδευαν για να τα κεντήσουν και να τα διακοσμήσουν. Έτσι, μαθαίνεις να σέβεσαι τη φορεσιά που φοράς και να την επιστρέφεις σε άψογη κατάσταση, όπως την παρέλαβες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ
Χορεύοντας στον κύκλο, αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι για την καλή απόδοση όλης της ομάδας κι όχι αποκλειστικά για τη δική σου. Η σκέψη σου φεύγει από το «εγώ» και περνάει στο «εμείς». Ενδιαφέρεσαι για το συλλογικό κι όχι για το ατομικό καλό.

Αν σκεφτείς ότι ο κύκλος στον χορό είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, σε μαθαίνει πώς πρέπει να φέρεσαι κι εκτός χορευτικής ομάδας, με αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια, αλληλοσεβασμό κι αλληλοβοήθεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ως μέλος χορευτικών συλλόγων, σου δίνεται η ευκαιρία να πάρεις μέρος σε πολλές σημαντικές παραστάσεις σε γνωστές σκηνές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι, κάνεις ταξίδια κι ανακαλύπτεις μέρη που δεν θα το έκανες διαφορετικά. Επιπλέον, γνωρίζεις το μέρος που επισκέπτεσαι, όχι σαν απλός τουρίστας, αλλά μέσα από την παράδοση και τον χορό.

Κάθε χρόνο γίνονται πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Το κάθε ένα εστιάζει σε χορούς από συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας. Συμμετέχοντας σε τέτοια σεμινάρια, εξειδικεύεσαι σε αυτούς τους χορούς και τελειοποιείς τα βήματα και την τεχνική σου.

ΟΡΘΟΣΩΜΙΑ
Δεν υπάρχει πιο άσχημη εικόνα, από έναν χορευτή που καμπουριάζει και κοιτάζει κάτω την ώρα που χορεύει. Κατά την διάρκεια των προβών μαθαίνεις να έχεις το σώμα σου στητό, με τους ώμους κάτω και πίσω και το στήθος έξω. Ταυτόχρονα το κεφάλι πρέπει να είναι σταθερό και να κοιτάζεις ευθεία μπροστά. Μαθαίνεις δηλαδή σωστή στάση σώματος που ιδανικά πρέπει να συνεχίσεις να την έχεις και στις υπόλοιπες δραστηριότητές σου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Ο παραδοσιακός χορός και το παραδοσιακό τραγούδι είναι δύο έννοιες συνδεδεμένες. Δεν χρειάζεται να είσαι καλλίφωνος για να τραγουδάς, χορεύοντας παράλληλα. Σε βοηθάει να αναπνέεις καλύτερα, να αποκτάς περισσότερη αντοχή, να ακολουθείς τον ρυθμό και να διασκεδάζεις. Κατά την διάρκεια μιας παράστασης όταν οι θεατές σε βλέπουν να τραγουδάς, καταλαβαίνουν ότι δεν χορεύεις τυπικά, αλλά το ζεις πραγματικά.

Παράλληλα, ξεπερνάς τη ντροπή που ίσως έχεις όταν πρέπει να τραγουδήσεις μπροστά σε κοινό. Ακούς, καλλιεργείς τη φωνή σου και συνεχώς βελτιώνεσαι. Μαθαίνεις τραγούδια σχετικά με τις παραδόσεις του τόπου σου και μάλιστα στην τοπική διάλεκτο.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Γνωρίζεις αξιόλογους ανθρώπους από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, χορού και τραγουδιού.

O δάσκαλός σου είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον χορό. Σου μεταδίδει τις γνώσεις του και με την δική του πείρα και καθοδήγηση παίρνεις μέρος σε παραστάσεις κι εκδηλώσεις. Μοιράζεστε το ίδιο άγχος και κούραση αλλά και την ίδια υπερηφάνεια και ικανοποίηση.

Κάνεις φιλίες με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με εσένα και μπορούν να καταλάβουν την αγάπη σου για τον χορό και την παράδοση.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι η καλύτερη και η πιο ανέξοδη ψυχοθεραπεία και ψυχαγωγία! Την ώρα που χορεύεις, δεν σκέφτεσαι τίποτα. Ξεχνάς τα προβλήματά σου κι ακούς μόνο τις όμορφες μελωδίες. Κυριολεκτικά αδειάζεις από τα ψυχικά σκουπίδια που κουβαλάς. Δεν είναι κι αυτή μια μορφή διαλογισμού;

Αν αποφασίσεις να πάρεις μέρος σε παραστάσεις, ξεπερνάς τη ντροπή και τον φόβο έκθεσης στο κοινό. Παράλληλα μαθαίνεις να χαλιναγωγείς το άγχος σου και να το χρησιμοποιείς έτσι ώστε να είσαι σε εγρήγορση και να μην κάνεις χορευτικά λάθη.

Ως μέλος του κύκλου, αποκτάς φιλίες και γίνεσαι πιο κοινωνικός. Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την ομαδική εμφάνιση και λιγότερο για την προσωπική. Γίνεσαι λιγότερο εγωιστής κι επομένως καλύτερος άνθρωπος. Και το σημαντικότερο… Χαμογελάς και διασκεδάζεις!

ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί είναι αργοί και βαρετοί! Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχουν χοροί τόσο γρήγοροι, δυναμικοί και κουραστικοί που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ιδρώσεις. Είναι σαν να κάνεις προπόνηση σταθερά μία φορά την εβδομάδα. Βελτιώνεις έτσι την φυσική σου κατάσταση, την αναπνοή σου και το σώμα σου. Αυτό καθιστά τον παραδοσιακό χορό μια από τις καλύτερες μορφές αεροβικής άσκησης!

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ
Υπήρξε μια περίοδος που οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί θεωρούνταν «ντεμοντέ»! Ευτυχώς στην εποχή μας όλα έχουν αλλάξει. Τώρα, είναι της μόδας να είσαι μέλος ενός χορευτικού συλλόγου. Σε θαυμάζουν όταν σηκώνεσαι να χορέψεις σε γάμους ή πανηγύρια. Σου ζητάνε να τους μάθεις τα βήματα και προσπαθούν να σε αντιγράψουν. Άλλωστε, στην Ελλάδα ο παραδοσιακός χορός είναι μέρος της κουλτούρας και της ζωής μας.

Μαθαίνοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, κέρδισα πολλά… Έμαθα να αναγνωρίζω και να χορεύω παραδοσιακούς χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Φόρεσα με καμάρι εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές. Έμαθα να τραγουδάω παραδοσιακά τραγούδια. Ίδρωσα και κουράστηκα από τις απαιτητικές πρόβες και τα πολύωρα σεμινάρια.

Είχα τη τύχη, τη χαρά και την ικανοποίηση να πάρω μέρος σε χορευτικές παραστάσεις σε σημαντικές σκηνές της χώρας μας όπως Θέατρο Δώρας Στράτου, Ζάππειο, Μέγαρο Μουσικής και Ηρώδειο. Έκανα μακρινά ταξίδια για να παρουσιάσω τους χορούς και τις φορεσιές μας στο εξωτερικό, όπως Νορβηγία, Ιρλανδία και Κωνσταντινούπολη. Ως μέλος πολλών χορευτικών ομάδων γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους σχετικούς με τον παραδοσιακό χώρο. Έκανα δυνατές φιλίες με συγχορευτές μου και μοιραστήκαμε την ίδια αγάπη… Τους παραδοσιακούς χορούς!

Photo ©️ Αλεξάνδρα Κοντογιαννάκου

Μαργαρίτα Λωλη

Μαργαρίτα Λωλη

Είμαι η Μαργαρίτα ή όπως με φωνάζουν οι φίλοι μου Μargie (Μάρτζι). Είμαι γραφίστρια και για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με έναν τομέα που αγαπώ πολύ… τα βιβλία.

Αγαπώ τα ακούσματα της χώρας μας, αλλά ακούω κι άλλα είδη μουσικής. Χορεύω εδώ και είκοσι πέντε χρόνια ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Άλλωστε οι ρίζες μου είναι ηπειρώτικες. Η άσκηση, μου δίνει ενδυνάμωση ενώ ο χορός με απελευθερώνει και με ξεσηκώνει.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Φαινόμενο “Σήκω να χορέψεις εσύ που ξέρεις παραδοσιακούς”

Season 2, Επεισόδιο 2