Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Απτάλικος, Λέσβος (Χοροστάσι)

Τοποθεσία: Λέσβος Νομός: ΛΕΣΒΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο Φυλή: Λέσβιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Για τον χορό
Μοναχικός (ή αντικρυστός) χορός (είδος ζεϊμπέκικου ή καρσιλαμά). Είναι στα 9/8 και η ονομασία του προέρχεται από την τουρκική λέξη aptal (που σημαίνει: «ζαλισμένος», «αργοκίνητος», «παραπαίων»). Οι κινήσεις του κάθε μεμονωμένου χορευτή είναι ιδιότυπες. Ο Απτάλικος ή Ψειριάρικος χορεύοταν απ’τους Απτάληδες, που ήταν κάτοικοι των βουνών. Χορεύεται από ένα ή δύο άτομα. Μόνος χορεύει συνήθως ένας άντρας μόνο. Όταν χορεύουν άτομα του ίδιου φύλου έχουν μεταξύ τους μικρές αποστάσεις, ενώ άτομα του αντίθετου φύλου έχουν μεγάλες αποστάσεις. Οι κινήσεις γίνονται σε νοερό κύκλο.

Όταν χορεύει ο χορευτής, τότε ο συγχορευτής είναι φανταστικός και είναι το κέντρο του νοερού κύκλου. Έχει αργό και γρήγορο μέρος. Το αργό χορεύεται με αργές κινήσεις και βαριά πατήματα. Ιδιαίτερη κάμψη του σώματος προς τα εμπρός. Κύρτωμα των ώμων προς τα εμπρός, με τα χέρια στο ύψος των ώμων, λυγισμένα στους αγκώνες. Το κεφάλι ακολουθεί το σκύψιμο του σώματος προς τα εμπρός. Ο χορευτής χορεύει με όποιο τρόπο θέλει αυτός, αρκεί να μπορεί να εξωτερικεύει τα ψυχικά του συναισθήματα και να εκφράζεται με τις κινήσεις που κάνει.

Στο video
Παίζουν οι μουσικοί: Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» – τραγούδι, Παυλόπουλος Γιάννης – βιολί, Βαλάση Στέλλα – σαντούρι, Παπαπροκοπίου Κώστας — λαούτο, Παπάς Ανδρέας — κρουστά. Από την Παράσταση του Χοροστασίου με τον τίτλο «Βρακάδες» (Θέατρο Δόρα Στράτου, 19 και 20 Μαΐου 2012). Βίντεο και επεξεργασία: Μπάμπης Σαϊτάνης

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Διαδραστικός χάρτης Ελλάδος με Κάλαντα Χριστουγέννων

Κάλαντα Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα