Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου από την Ένωση Ρουμελιωτών

Φυλή: Ρουμελιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

… ὅτι νήπιος ὑπάρχει, καὶ τῶν τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν
Ένα μοναδικά εορταστικό, συγκινητικό, θαλερό θεατρικό και μουσικό δρώμενο αφιερωμένο στο μνημειώδες έργο του Φώτη Κόντογλου προσέφεραν από το περίσσευμα της ζώπυρης καρδιάς τους, τα 40 μέλη του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού Περισσού τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Λυκείου Νέας Ιωνίας.

Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας ανταποκρινόμενη ασμένως στην τιμητική για τα δεδομένα ενός Σωματείου, πρόταση της καταξιωμένης στο καλλιτεχνικό στερέωμα της πατρίδας μας κας. Έλενας Στρατή, αγκάλιασε το εγχείρημα αυτό, βασιζόμενη στην εθελοντική εργασία τόσων εκλεκτών ανθρώπων. Με την εκδήλωση αυτή περαιώθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου για το 2013 και τέθηκαν οι βάσεις για ένα ακόμη πιο δυναμικό έτος!

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, περιστοιχιζόμενος από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, στη σύντομη προσφώνησή του, τόνισε μεταξύ άλλων «Τούτη τη στιγμή έρχεται στο νου μας η γνωστή ρήση των προγόνων μας ότι Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος, φράση που επαναπροσδιορίστηκε από την πατερική παράδοση και βιώνεται ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου.

 Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Οι μέρες των Χριστουγέννων, με το συμβολισμό και την εόρτιο ατμόσφαιρά τους προκαλούν όχι μόνο τη θεολογία, την επιστήμη αλλά και τη λαϊκή θυμοσοφία και παράδοση. Αυτή δηλαδή που χρειάζεται επειγόντως στη σύγχρονη εποχή να προσδιορίζει την ιδιοπροσωπία μας. Είναι γεγονός ότι ζούμε σε εποχές που επιχειρείται μια συνολική αποδόμηση αυτού που μάθαμε από τους προγόνους μας ότι είμαστε.

Σας καλούμε σε ένα νοητό ταξίδι απόψε αναψυχής και πνευματικής ανάτασης που θα εκκινεί από την ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ και θα έχει το τέλος του στις ψυχές μας. Θα ακούσουμε, θα δούμε και θα αισθανθούμε μια άλλη πραγματικότητα πέρα από την αχλύ της πιεστικής καθημερινότητας, βγαλμένη από τα νάματα της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης. Απόψε εμείς όλοι σας καλωσορίζουμε σε μια προσπάθεια που για πρώτη φορά τολμούμε να αναλάβουμε. Σεις θα κρίνετε κατά πόσο πετύχαμε.

 Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Όλα γίνονται από αγάπη ανυπόκριτη, άδολη και πλήρη σεβασμού, από ζήλο αλλά και επίγνωση του καθήκοντος. Το μουσικό και θεατρικό σύνολο αποτελείται από τα μέλη του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού Περισσού το οποίο διατηρούν φέτος από κοινού η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, ο Ιερός Ναός της Αγίας Αναστασίας Περισσού και ο Σύλλογος Φίλων Η Αλληλεγγύη. Κλίνουμε ευλαβικά την ψυχή μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας τιμούν, μας εμπιστεύονται τόσο πολύ ώστε να αναλώσουμε πολλές ώρες στις πρόβες, δίδοντας το περίσσευμα της καρδιάς τους.. Τους ευγνωμονούμε γιατί μας διδάσκουν …

Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Πρωτεργάτρια και συνάμα πυρπολητής των ψυχών μας είναι ένας άνθρωπος που πάλλεται από ήθος, καινοτομία και ανεξάντλητη υπομονή, από αριστοτεχνική διδασκαλία και προσφορά, η κα. Έλενα Στρατή. Το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού υπηρετεί αξίως και εμμελώς και καλλικελάδως ο Χοράρχης μας κ. Ευάγγελος Σαραντίδης. Πολύτιμος συνεργάτης ο κ. Γιάννης Παυλίδης.

Μας τιμούν όμως με τη συμμετοχή και το παροιμιώδες ήθος τους οι κ. Δημήτρης Νοικοκύρης και Γιώργος Βατός από τους Μεσοτοπίτες Μυτιλήνης, οι οποίοι αγόγγυστα ήρθαν εδώ σε όλες τις πρόβες και δίδουν από το περίσσευμα της καρδιάς τους.

  Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Ευγνωμοσύνη και σεβασμό πρέπουν και σε 2 κυρίες που άνοιξαν την καρδιά και το σπίτι τους επιμελούμενες τα σκηνικά. Μας εμπιστεύθηκαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στο σπίτι τους και κοσμεί εδώ σήμερα το χώρο. Είναι οι κυρίες Γαβριέλλα Αρώνη και Σοφία Αργυρομάτη.

Θα ψάλλει χορός ιεροψαλτών και συγκεκριμένα οι κ. Παντελής Μούτος, Κώστας Μουτάφης, Νίκος Φραγκάκης, Αθανάσιος Μπολοβίνης, Ελευθέριος Σωτηρόπουλος, Λεωνίδας Ηλιόπουλος, Χρήστος Ξενικάκης.»

Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η κα. Έλενα Στρατή, τη δε μουσική επιμέλεια ο κ. Ευάγγελος Σαραντίδης. Την εκδήλωση προλόγισε με αριστοτεχνικό τρόπο ο Φιλόλογος Λυκειάρχης κ. Ηλίας Κουρκουλάκος. Το δρώμενο βασίστηκε στα έργα του Φώτη Κόντογλου, Παραμονή Χριστούγεννα και Βλογημένο Μαντρί.

 Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Από την πρώτη στιγμή και με την εντυπωσιακή είσοδο του Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού Περισσού, δημιουργήθηκε μια υποβλητική ατμόσφαιρα η οποία ενθάρρυνε ποικίλα συναισθήματα για τον καθένα και την καθεμία, έφερε θύμησες, συγκλόνισε με τα βαθιά νοήματα, τόνωσε την συλλογική αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων και των παρισταμένων, ενέπνευσε και χαροποίησε.

Η εμμελής αφήγηση της κας. Έλενας Στρατή, η προσήλωση στο ήθος και ύφος των κειμένων του Κόντογλου, η αψεγάδιαστη ροή, η αριστοτεχνική εναλλαγή του φωτισμού και του ήχου από τον κ. Γιάννη Νίκα, το πηγαίο ταλέντο και το κέφι στα πρόσωπα των συντελεστών, η μοναδική παρουσίαση ύμνων και καταβασιών των Χριστουγέννων από τον ιεροψαλτικό χορό, η καρδιακή απόδοση των διαλόγων, στο μεν πρώτο μέρος από τους κ. Νίκο Καρλιάμπα, Δημήτρη Τουζόπουλο, Ευάγγελο Σαραντίδη, Δημήτρη Νοικοκύρης και Γεώργιος Βατός, Γιάννη Παυλίδη, Βασίλη Φρέτζο, τις κες. Όλγα Γεωργιάδου, Τζένη Δρόσου, τους μικρούς μας φίλους Ιγνάτιο, Πέλη και Μαρία Ναταλία, στο δε δεύτερο μέρος από τους κ. Αλέξη Τοπάλη, Ελένη Ασπιώτη και Αθανάσιο Ραφτόπουλο συνέβαλαν στο να εγκολπωθεί από όλους μια από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούται για την προσέγγιση του νοήματος των Χριστουγέννων

 Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

«ὅτι νήπιος ὑπάρχει, καὶ τῶν τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν…». Κατά κοινή ομολογία, επί 2 ώρες ζήσαμε μια μυσταγωγική παράσταση η οποία μας έδωσε δύναμη και πίστη. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής της Π.Α.Κ Νέας Ιωνίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο ηθοποιός κ. Νίκος Τσούκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Η Αλληλεγγύη κ. Νίκος Καρλιάμπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας κ. Μανώλης Στρατής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων Νέας Ιωνίας κα. Χρυσούλα Αθηνάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσοπανάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στ. Καζαντζίδη κα. Μαίρη Αρώνη, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κα. Δήμητρα Λάμπρου, ο εκπρόσωπος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Χρήστος Κρικέλας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιάς Δωρίδας κα. Τασία Μποκτού, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Θεσσαλών Ο Πηνειός κ. Χρήστος Μακαρώνης, η αρθρογράφος στον τοπικό τύπο κα. Βούλα Αραμπατζόγλου – Τουζοπούλου.

Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Θερμές ευχαριστίες στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού κ. Χρυσόστομο και στον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Ευσταθίου Νεάπολης κ. Ιωάννη για την αμέριστη βοήθεια τους, στη Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας για την παραχώρηση της αίθουσας, στο Λυκειάρχη και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιλτιάδη Καναβό για την αβραμιαία φιλοξενία, στην κα. Ξένια Γκότση που αθόρυβα συνέβαλε στην ροή της βραδιάς, στην φωτογράφο κα. Τριανταφυλλιά Περράκη για την κάλυψη της βραδιάς και στον τοπικό τύπο για την παρασχεθείσα στήριξή.

Στην αποφώνηση της βραδιάς, όσοι απένειμαν αναμνηστικά δώρα στους συντελεστές, εξέφρασαν το θαυμασμό, τον έπαινο και την ελπιδοφόρα έκπληξή τους για την εξαιρετικά ποιοτική εκδήλωση. Δικαιούμαστε λοιπόν ως Σωματείο να αισθανόμαστε περήφανοι, έχοντας όμως και επίγνωση του καθήκοντος!

 Ένωση ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Χριστούγεννα

Πόσο δίκιο τελικά έχει ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης όταν έγραφε :

Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
νά ῾ν᾿ ήμερος νά ῾ναι άκακος
λίγο φαΐ, λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση!!!!!

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου