Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η εκδρομή των Σερραίων της Θεσσαλονίκης στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά των Σερρών, την Κυριακή 20/10/2013, στο πλαίσιο της δράσης “Γνωρίζω τον τόπο μου”.Με σύμμαχο τον καλό καιρό η μεγάλη παρέα των Σερραίων της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε με δύο λεωφορεία για να γνωρίσει έναν από τους νέους Δήμους των Σερρών.

 

Πρώτος σταθμός η πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Στρυμόνα Ν. Σκοπός. Στην πλατεία μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Δημήτρης Κολύμπαλης ο οποίος, μετά τον πρωινό καφέ, μας ξενάγησε στο υπέροχο λαογραφικό Μουσείο. Αργότερα η φυσιοθεραπεύτρια κ. Μαρία Λίγκα μας γνώρισε το δεύτερο στην Ελλάδα Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

 

Με πολύ παραστατικό τρόπο και με πολύ θέρμη αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης και τη δράση του Κέντρου που είναι η βοήθεια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες να ενταχτούν ισότιμα στην κοινωνία. Αξίζουν όλοι τους θερμά συγχαρητήρια γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος της λειτουργίας στο Κέντρο γίνεται από ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

 

Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων Νομού Σερρών  εκδρομή στο δήμο Εμμανουήλ Παπά

 

Δεύτερος σταθμός και αλλαγή σκηνικού. Τα Δαρνακοχώρια και η όμορφη Πεντάπολη, με τα στενά σοκάκια τις πλατείες και τα παραδοσιακά κτίσματα. Στο Μουσείο Καπνού μας καλωσόρισαν ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Καλαθάς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Δημήτρης Μίλτσιος. Παρούσες επίσης η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πασχαλιά Νάνου – Μητρακα και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Τερζή , η οποία μας ξενάγησε στο θαυμάσιο Μουσείο Καπνού. Ένα διώροφο δημοτικό κτίριο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και διάφορα χρηστικά αντικείμενα της καλλιέργειας του καπνού.

 

Μετά επισκεφθήκαμε το πρότυπο οινοποιείο Νερατζή. Ένα σύγχρονο πετρόκτιστο κτίριο, σε μία πανέμορφη περιοχή περιτριγυρισμένο από δεκάδες στρέμματα αμπέλια. Μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσει η διδα Νερατζή. Καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Πεντάπολη οδηγός και ξεναγός μας ο κ. Απόστολος Μελισσάς από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θεωρείται λάτρης του τόπου του και βαθύς γνώστης της ιστορίας και παράδοσης της Πεντάπολης.

 

Συνεχίζοντας την πορεία μας στα Δαρνακοχώρια, σειρά έχει η επίσκεψη – προσκύνημα στη Δημοτική Ενότητα του Εμμανουήλ Παπά, γενέτειρα του Αρχιστρατήγου των Μακεδονικών Δυνάμεων κατά την Επανάσταση του 1821. Στην Πλατεία του χωριού και στον ανδριάντα του Εμ. Παπά μας υποδέχθηκαν ο κ. Γιώργος Βοζιάνης και δύο όμορφες κυρίες παραδοσιακά ντυμένες. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Νούλης απέτισε φόρο τιμής στον μεγάλο Σερραίο ήρωα του 1821 καταθέτοντας στεφάνι.

 

Στη συνέχεια ο κ. Βοζιάνης μας ενημέρωσε στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (κτίστηκε το 1805 και τέμπλο της χαρακτηρίζεται αριστούργημα ξυλογλυπτικής τέχνης) για τη ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Παπά και μας ξενάγησε στο ιστορικό μουσείο του αγώνα του 1821. Βρίσκεται στο παλιό Σχολαρχείο, ένα κτίριο πρότυπο της παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής.

 

Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων Νομού Σερρών  εκδρομή στο δήμο Εμμανουήλ Παπά

 

Μεσημέρι πλέον, όταν φθάσαμε στο Άγιο Πνεύμα και το μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έδωσε και το όνομα στη Δημοτική Κοινότητα. Σε υψόμετρο 550 μέτρα απολαύσαμε την υπέροχη θέα του Σερραϊκού κάμπου. Η τοποθεσία και το θαυμάσιο κλίμα δίκαια το ανέδειξαν παλαιότερα ως ιδανικό τόπο παραθέρισης για τους Σερραίους. Μας υποδέχθηκαν και μας ενημέρωσαν για την ιστορία του μοναστηριού, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Νικόλαος Δαραβίγκας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πνεύματος κ. Νίκος Κατσιάκος και ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού κ. Στέλιος Βάκουλης.

 

Η ενημέρωση για την ιστορία και την παράδοση του Αγίου Πνεύματος συνεχίστηκε από τον κ. Βάκουλη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Το γεύμα των εκδρομέων πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια και ευχαρίστησε τους πάντες, ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Νωρίς το απόγευμα πήραμε το δρόμο της επιστροφής γεμάτοι από όμορφες εικόνες του τόπου μας που για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι δυστυχώς δεν τον γνωρίζουμε.

 

Διαθέτει τέτοιες φυσικές ομορφιές αλλά και παράδοση και Πολιτισμό που δεν τα συναντάς εύκολα. Πρέπει να τα αναδείξουμε. Στα Σέρρας είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να παραβρεθούμε στα ιστορικά εγκαίνια του Ζιντζιρλί Τζαμί. Ενός οθωμανικού τεμένους, το οποίο μετά από προσπάθειες 30 και πλέον ετών της 12ης Αρχαιοτήτων, παραδίδεται στον πολιτισμό , στους Σερραίους και ξένους επισκέπτες, με μία πολύ σημαντική έκθεση «ΣΕΡΡΕΣ 2013 – ΠΥΡΙΚΑΥΣΤΗ ΠΟΛΗ».

 

Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων Νομού Σερρών  εκδρομή στο δήμο Εμμανουήλ Παπά

 

Ήταν μία γεμάτη ημέρα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους Συλλόγους μέλη της που συμμετείχαν στην εκδρομή και ιδιαίτερα να συγχαρεί και να ευχαριστήσει δημόσια τους Συλλόγους μέλη της που ανήκουν στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά για το υπέροχο πρόγραμμα που ετοίμασαν αλλά και την άψογη φιλοξενία που μας επεφύλαξαν οι αρχές και οι φορείς του Δήμου.

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου