Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Χοροσταλίτες» στο Τόποι & Τρόποι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Χοροσταλίτες … Πώς πρόεκυψε το όνομα για το μουσικό σας σχήμα;

Το όνομα μας έχει τις ρίζες του από το ρήμα της Ικαριώτικης διαλέκτου «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω ασταμάτητα-διαρκώς, από βράδυ μέχρι το άλλο πρωί. Προσπαθούμε λοιπόν παίζοντας την δική μας μουσική, αλλά και παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα, να κάνουμε τον κόσμο να «χοροσταλίζει» όλο το βράδυ!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της μπάντας; Ποιος, και για την ακρίβεια, τι σας ώθησε στην δημιουργία της;

Ο δημιουργός και «νονός» της μπάντας μας είναι ο Βασίλης Μεσσαριτάκης, δάσκαλος χορού του Πανικάριου συλλόγου «‘Αρτεμις Ταυροπόλος» και εισηγητής σε σεμινάρια με διδασκόμενη περιοχή την Ικαρία. Με αφορμή την αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική και τα τραγούδια του τόπου μας δημιούργησε την μπάντα ξεκινώντας από την Ικαριακή μουσική παράδοση. Η ιδέα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά και στην συνέχεια απλώθηκε αγκαλιάζοντας μουσικά και άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.

Νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια, νέα μουσική πάνω στο ύφος, στο χρώμα και στο άκουσμα του πολύτιμου θησαυρού που μας άφησαν οι δικοί μας με το πέρασμα των χρόνων.
Ώρα για συστάσεις λοιπόν. Ποια τα πρόσωπα που απαρτίζουν το σχήμα σας;

Το σχήμα μας αποτελείται από τη Δήμητρα Καχριμανίδη στο λαούτο και το τραγούδι, τον Μάνθο Μουστάκα στο τραγούδι, τον Τζουρά , την κιθάρα και το σαξόφωνο, τον Τάσο Γουσέτη στο βιολί και στο μαντολίνο, τον Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, στη φλογέρα, τρομπέτα, στο μπουζούκι και στο τραγούδι και τον Βασίλη Μεσσαριτάκη στα κρουστά, στην τσαμπούνα και στο τραγούδι.

Κάπου στο προφίλ σας διαβάσαμε μία πολύ ωραία φράση «νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια» .. Σα να λέμε παραδοσιακά τραγούδια, με μια πιο μοντέρνα ή συνυφασμένη με την εποχή μας, μουσική προσέγγιση;

Νέα βήματα σε παλιά μονοπάτια, νέα μουσική πάνω στο ύφος, στο χρώμα και στο άκουσμα του πολύτιμου θησαυρού που μας άφησαν οι δικοί μας με το πέρασμα των χρόνων. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το θησαυρό αυτό, όσο πιο «ατόφιο» γίνεται και πάνω σε αυτό δημιουργούμε δικά μας παραδοσιακά τραγούδια, έχοντας στο νου μας ότι η μουσική και τα τραγούδια δεν τελειώνουν ποτέ, αρκεί να υπάρχει το μεράκι και όρεξη για να πας πιο πέρα..!

Από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις και εμπειρίες σας, οι νέοι άνθρωποι ακούνε παραδοσιακή μουσική; Αναφερόμαστε ξεχωριστά στους νέους μιας κι εκείνοι είναι και το μέλλον της. Υπάρχει τρόπος να τους φέρουμε κοντά της;

Οι ως τώρα εμφανίσεις μας έχουν πραγματοποιηθεί σε μουσικές σκηνές, σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων και χορευτικών και σε συναυλίες φεστιβάλ Δήμων ή ιδιωτικών φορέων. Ανάλογα λοιπόν την εμφάνιση που έχουμε κάνει το κοινό είναι διαφορετικό. Στις περισσότερες φορές οι ηλικίες είναι ανάμεικτες αν και στις μουσικές σκηνές το κοινό αποτελείται πιο πολύ από νέους ανθρώπους που αγαπούν τα τραγούδια μας. Έτσι με αυτόν τον τρόπο γράφοντας δηλαδή ένα νέο παραδοσιακό τραγούδι που συμβαδίζει με την εποχή μας φέρνουμε κοντά μας νέους ανθρώπους που δεν έχουν ακούσματα παραδοσιακά και πιστέυουμε ότι το μήνυμα μας περνάει υποσυνείδητα κατά την διάρκεια του live.

Από τους τρόπους περνάμε τώρα στους τόπους .. από τους οποίους κατάγεστε ή αγαπάτε περισσότερο. Ποιοι είναι και τι ξεχωρίζετε από εκείνους;

Η Δήμητρα Καχριμανίδη κατάγεται από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Λάρισα, ο Μάνθος Μουστάκας από την Κύπρο και την Κίμωλο, ο Τάσος Γουσέτης από την Ζάκυνθο, ο Φάνης Φωτόπουλος από τα Καλάβρυτα και τη Λαμία και ο Βασίλης Μεσσαριτάκης από την Κρήτη και τα Τρίκαλα. Οι ρίζες μας έχουν πιάσει σχεδόν στον συνδυασμό τους ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελλάδας, μεταφέροντας το χρώμα της περιοχής του ο καθένας μας στο μουσικό μας έργο.

Ποια τα σχέδια, τα όνειρα, οι στόχοι σας για το μέλλον; Που σας βρίσκουμε;

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε σιγά, σιγά την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά σε ψηφιακό δίσκο και παρουσιάζουμε την δουλειά μας σε διάφορους νομούς της Ελλάδας πραγματοποιώντας συναυλίες και χοροεσπερίδες σε πολιτιστικούς συλλόγους. Επίσης, ετοιμάζουμε μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα λίγο πριν το Πάσχα και αναμένουμε και τα αποτελέσματα από τον διαγωνισμό της σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής της FM RECORDS όπου έχουμε πάρει μέρος με δύο τραγούδια μας που ήδη έχει ξεχωρίσει το κοινό που μας ακούει!

Οι τρεις επόμενες, προγραμματισμένες εμφανίσεις για τους «Χοροσταλίτες» θα είναι:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.