Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Συνέντευξη με την “Χορυγεία – Κίνηση Φιλανθρωπίας”: 6 χοροδιδάσκαλοι & 1 μουσικός ενώνουν τις δυνάμεις τους … για καλό

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με αφορμή την εκδήλωση “Για την Ελεονώρα” που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου 2019, μιλήσαμε με την ομάδα που απαρτίζει την “Χορυγεία, κίνηση φιλανθρωπίας”, με σκοπό να μας παρουσιάσουν το έργο της δράσης τους, όπως και κάποια στοιχεία για τη μικρή Ελεονώρα, στην οποία αφιερώνουν την πρώτη τους εκδήλωση.
Η διαδικτυακή παραδοσιακή κοινότητα «Τόποι & Τρόποι» είναι χορηγός της εκδήλωσης

“Αν κάτι μας μαθαίνουν οι παραδοσιακοί χοροί είναι ότι η ένωση δυνάμεων και η συλλογική προσπάθεια φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.” Χρησιμοποιώντας την φράση που περιγράφει την Χορυγεία, πείτε μας πώς ενώθηκαν οι δυνάμεις των συλλόγων σας για την ίδρυσή της;

Όλα ξεκίνησαν από τον «μικρό» (μόνο στην ηλικία) της παρέας μας, τον Διονύση. Θέλησε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια άλλοι Σύλλογοι στην Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία, βοηθώντας πολλά Ιδρύματα και συνανθρώπους μας, το «Χορεύοντας για τη ζωή». Μας το πρότεινε, μας ενθουσίασε και χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε την απόφαση να το ξεκινήσουμε.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Χορυγείας; Ποιος είναι ο σκοπός της; Ποιοι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Η ιδέα της Χορυγείας γεννήθηκε από 7 φίλους, έξι δασκάλους παραδοσιακών χορών και έναν μουσικό, που θέλησαν να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν έμπρακτα συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Δυστυχώς, οι δυσάρεστες ειδήσεις που ακούμε είναι πολλές καθώς ερχόμαστε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο καθημερινά. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δράσουμε μέσα από κάτι που αγαπάμε και υπηρετούμε πολλά χρόνια: το χορό, τη μουσική και το τραγούδι.

Στόχος μας είναι μια φορά το χρόνο να οργανώνουμε μία τέτοια εκδήλωση για να βοηθούμε κάποιον συνάνθρωπο μας που είναι σε δύσκολη κατάσταση, ειδικά με κάποιο θέμα υγείας, ή να συμβάλλουμε στην οικονομική ενίσχυση κάποιου Ιδρύματος που επιδιώκει παρόμοιο σκοπό.

Στην περίπτωση της Χορυγείας οι άνθρωποι που συμμετέχουν, συμμετέχουν ΟΛΟΙ αφιλοκερδώς, δεν έχουν ανάγκη από την προβολή των ίδιων ή των συλλόγων τους. 

Υπάρχει χώρος και για άλλους συλλόγους; Πώς έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων Συλλόγων που αποτελούν την Χορυγεία;

Η «επιλογή» των Συλλόγων που συμμετέχουν δεν είναι στην ουσία επιλογή καθώς οι χοροδιδάσκαλοι των συγκεκριμένων Συλλόγων είναι χρόνια φίλοι και μεταξύ τους πήραν την απόφαση να κάνουν αυτήν την κίνηση. Πάντα, όμως, υπάρχει χώρος να βοηθήσει όποιος επιθυμεί! Η σκέψη μας είναι η Χορυγεία να έχει σαν βάση τους 6 Συλλόγους που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της σύμφωνα με το καταστατικό, και κάθε χρόνο να απέχουν δύο από τα μέλη και στη θέση τους να συμμετέχουν δυο άλλοι προσκεκλημένοι Σύλλογοι, που δεν είναι μέλη της Χορυγείας, έχουν ωστόσο τις ίδιες ανησυχίες και στόχους . Αν η Χορυγεία, με το πέρασμα των χρόνων, μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ, τότε ενδεχομένως να αλλάξει δομή και να αναδιοργανωθεί ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Είμαστε ανοιχτοί σε σκέψεις και νέες ιδέες, που θα είναι όμως πάντα συμβατές με τους στόχους που έχουμε θέσει.

Ποια είναι τα μηνύματα που δέχεστε από μαθητές και φίλους για το εγχείρημα αυτό; Υπάρχει ανταπόκριση;

Τα μηνύματα από τους μαθητές, τους φίλους, τους συνεργάτες αλλά και τον κόσμο γενικότερα είναι εξαιρετικά θετικά και συγκινητικά. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν, είτε συμμετέχοντας στην εκδήλωση είτε με το να την κάνουν γνωστή στον κύκλο τους είτε ακόμα και να συμβάλλουν οικονομικά με την αγορά μιας πρόσκλησης ή με το να ρίξουν κάποια χρήματα στον κουμπαρά που θα υπάρχει στην εκδήλωση για την Ελεονώρα. Και σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό που δείχνει ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα σε αυτόν το τόπο: Όλα τα παραπάνω τα κάνουν ΑΝΩΝΥΜΑ. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και αυτό μας δίνει ελπίδα ότι θα επιτευχθούν – και ίσως και να ξεπερασθούν – οι στόχοι μας, και θα μπουν έτσι ισχυρά θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να επαναλαμβάνουμε αυτή τη δράση κάθε χρόνο και για όσο είναι απαραίτητο.

Η Ελεονώρα είναι ένα μικρό κοριτσάκι που έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες παρόλα τα χρόνια της. Εμείς θα βοηθήσουμε με τα έσοδα της εκδήλωσης της 29ης Μαΐου, αλλά και με όλες τις θετικές σκέψεις και τη θετική ενέργεια που μπορούμε να της στείλουμε.

Μιλώντας σε ένα γενικότερο επίπεδο, θεωρείτε ότι το κοινωνικό πρόσωπο που έχει η παράδοση, μπορεί να είναι αγνό, χωρίς να κρύβει στοιχεία ιδιοτέλειας και αυτοπροβολής των χοροδιδασκάλων & των συλλόγων τους;

Σε όλους τους χώρους υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, η επιθυμία, δηλαδή, για αυτοπροβολή, και μάλιστα πολλές φορές μέσω μιας «καλής πράξης». Είναι όμως σημαντικό ότι στην περίπτωση της Χορυγείας οι άνθρωποι που συμμετέχουν, συμμετέχουν ΟΛΟΙ αφιλοκερδώς και δεν έχουν ανάγκη τέτοιου είδους προβολής. Σύλλογοι, μουσικοί, επαγγελματίες είναι επιτυχημένοι εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα τους και έχουν αποδείξει την αξία τους. Το κάνουν επειδή το θέλουν και το αγαπούν. Εξάλλου, αν αναλογιστεί κανείς ποιοι άνθρωποι συμμετέχουν ως μονάδες που, μετά από τόσα χρόνια στο χώρο, είναι γνωστοί για τη δουλειά και, κυρίως, το ήθος τους, μπορεί να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει ιδιοτέλεια πίσω από αυτήν την προσπάθεια. Απλά έτυχε και τα έφερε έτσι ο Θεός να είναι και φίλοι!

“Για την Ελεονώρα” … τι έχετε να μας μάθετε; Ποια η ιστορία του κοριτσιού με το οποίο ξεκινάτε την δράση της Χορυγείας;

Η Ελεονώρα είναι ένα μικρό κοριτσάκι που έχει έρθει αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες παρόλα τα χρόνια της. Εδώ και 7 μήνες αντιμετωπίζει ιδιαίτερα θαρραλέα τον καρκίνο, καθώς έχει διαγνωστεί με νευροβλάστωμα 4ου σταδίου με μεταστάσεις στα οστά. Οι πιθανότητες επιβίωσης κυμαίνονται μεταξύ 30-50% αλλά είναι μαχήτρια και, με τη βοήθεια των γονιών της, δεν το βάζει κάτω. Φυσικά τα έξοδα είναι υπέρογκα, και εδώ ερχόμαστε εμείς να βοηθήσουμε με τα έσοδα της εκδήλωσης της 29ης Μαΐου αλλά και με όλες τις θετικές σκέψεις και τη θετική ενέργεια που μπορούμε να της στείλουμε.

Έχετε γνωρίσει την Ελεονώρα και την οικογένειά της;

Ναι, γνωρίζουμε προσωπικά την οικογένεια της Ελεονώρας, γι’ αυτό και αφιερώνουμε την πρώτη Χορυγεία μας σε αυτήν. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους ώστε οτιδήποτε γίνεται να λαμβάνει υπόψη και τις δικές τους σκέψεις και αντιδράσεις. Οι επόμενες όμως δράσεις μας δεν είναι απαραίτητο να είναι αφιερωμένες σε κάποιον που γνωρίζουμε.

Τέλος, τι άλλο θα θέλετε να μας αναφέρετε και δεν σας ρωτήσαμε;

Να συμπληρώσουμε ότι οι προσκλήσεις της εκδήλωσης είναι ήδη διαθέσιμες από τους Συλλόγους που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Για όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να παρευρεθεί αλλά θέλει να βοηθήσει, μπορεί να καταθέσει χρήματα στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται στο όνομα των γονιών της Ελεονώρας. Επίσης, στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει κουμπαράς για επιπλέον βοήθεια πέραν της πρόσκλησης.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Συνέντευξη με τον .. πολυπράγμονα Δημήτρη Μπάκο

Συνέντευξη με τον χοροδιδάσκαλο και μουσικό Δημήτρη Μπάκο