Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Νόστιμη Γη στον Alpha | Ποντιακή κουζίνα

Τοποθεσία: Ξάνθη Νομός: ΞΑΝΘΗΣ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τι θα δούμε στο σημερινό επεισόδιο
Η περιπλάνηση της «Νόστιμης γης» και του Βασίλη Καλλίδη στη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας συνεχίζεται και το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 20:00, και γίνεται άκρως προσωπικό, αφού ο Βασίλης θα συναντήσει συγγενείς και θα ξαναζήσει αναμνήσεις από παιδικά καλοκαίρια. Στην παραλία της Μάντρας, λίγα χιλιόμετρα από τα Άβδηρα και με τη βοήθεια του Νίκου Βαλσαμά, ο Βασίλης ξαναγίνεται παιδί και ψαρεύει «σωλήνες», ένα είδος όστρακου που χρησιμοποιείται στη θρακιώτικη κουζίνα. Στα Άβδηρα, η τοπική λιχουδιά ετοιμάζεται από τη θεία του Βασίλη, Μάρθα Πετρούση, ενώ όλοι οι συγγενείς αδημονούν να δοκιμάσουν τον εκλεκτό μεζέ!

Στο χωριό Τοξότες, ένα από τα ποντιακά χωριά της Ξάνθης, ο Βασίλης επισκέπτεται σπίτια της περιοχής και μαζί με Πόντιες νοικοκυρές, μας παρουσιάζει χαρακτηριστικά πιάτα. Στον κήπο του φιλόξενου σπιτιού της Αγγελικής Καφετζόγλου, που του έδειξε τα «περεσκία», τα πασίγνωστα πιροσκί, ο Βασίλης συντροφιά με την οικογένειά της, εμπνέεται από τα ντόπια υλικά και τις γαστρονομικές παραδόσεις και τους ετοιμάζει ένα ξεχωριστό πιάτο με χυλοπίτες, καβουρμά και γιαούρτι.

Η ποντιακή γευσιγνωσία συνεχίζεται στο σπίτι της Ελένης Πετροπούλου. Η δραστήρια και δυναμική Ελένη ετοιμάζει μια πατροπαράδοτη σούπα του Πόντου με βάση το γιαούρτι, τον «τανομένον σορβά». Ένα τέτοιο ποντιακό τσιμπούσι, όμως, χρειάζεται και επιδόρπιο. Ο Βασίλης συνεχίζει την βόλτα του στους Τοξότες και επισκέπτεται το σπίτι της Ερμιόνης Τσεκουρίδου, η οποία του ετοιμάζει ένα ποντιακό γλυκό με το εξωτικό όνομα «ωτύα», όνομα εμπνευσμένο από το σχήμα του… αυτιού!

Νόστιμη Γη
Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων. Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει από τις Κυκλάδες ως τη Ροδόπη και από το Ανατολικό Αιγαίο ως τον Θεσσαλικό Κάμπο, για να μας γνωρίζει τόπους, γεύσεις αλλά και ιδιαίτερους ανθρώπους που με τον τρόπο ζωής τους κάνουν αυτή τη γη πιο νόστιμη.

Νόστιμη Γη

Και φέτος, ο Βασίλης θα συγκεντρώσει όλους μας γύρω από ένα τραπέζι και θα μετατρέψει την καθημερινή τελετουργία του φαγητού σε επικοινωνία.

Μαζί του, θα γευτούμε διαφορετικές κουζίνες και θα γλεντήσουμε σε αυθόρμητες, αυθεντικά γιορτινές συναντήσεις. Θα γνωρίσουμε επαγγέλματα που χάνονται αλλά και καινοτόμες προσπάθειες.

Και βεβαίως, θα απολαύσουμε την μοναδική μαγειρική του. Μια μαγειρική που αποδεικνύει ότι με λίγα υλικά αλλά πολλή φαντασία μπορούμε όλοι να κάνουμε γαστρονομικά θαύματα.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα, εκδότρια, δημοσιογράφος & συγγραφέας

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας