Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αϊντίν΄ κους ( κουτσό )

Από την εκπομπή : Ο τόπος και το τραγούδι του με τον Γ. Μελίκη.Ο Αϊντίν' κους ή Κουτσός είναι χορός της Νέας Βύσσας. Παλιότερα χορευόταν σε γάμους και αρραβώνες και μόνο από γυναίκες. Σήμερα χορεύεται σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις, τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες. Αϊντίν' κους λέγεται πιθανότατα λόγω της προέλευσής του από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Συναντιέται πάντα με οργανική μουσική και χορεύεται με τη μελωδία "Κόνιαλη", γνωστή σε όλη τη Θράκη και την Μικρά Ασία.

Posted by Ιχνηλατώντας τις ρίζες της ελληνικής παράδοσης on Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Αϊντίν’κους ή Κουτσός της Νέας Βύσσας (Video)

Τοποθεσία: Νέα Βύσσα Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Φυλή: Θρακιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Από την εκπομπή : Ο τόπος και το τραγούδι του με τον Γ. Μελίκη.

Ο Αϊντίν’κους ή Κουτσός είναι χορός της Νέας Βύσσας. Παλιότερα χορευόταν σε γάμους και αρραβώνες και μόνο από γυναίκες. Σήμερα χορεύεται σε όλες τις χορευτικές περιστάσεις, τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες. Αϊντίν’ κους λέγεται πιθανότατα λόγω της προέλευσής του από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Συναντιέται πάντα με οργανική μουσική και χορεύεται με τη μελωδία “Κόνιαλη”, γνωστή σε όλη τη Θράκη και την Μικρά Ασία.

Ο σχολιασμός του χορού προέρχεται από το βιβλίο της κ. Ελένης Φιλιππίδου (2010). “Ανακυκλώνοντας την παράδοση: Ο χορός στη Νεα Βυσσα βορείου Έβρου. Αλεξανδρούπολη: Δήμος Βυσσας”

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Διαδραστικός χάρτης Ελλάδος με Κάλαντα Χριστουγέννων

Κάλαντα Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα