Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Kim De Molenaer-Ο Βέλγος φωτογράφος που εντυπωσιάστηκε από τις ελληνικές φορεσιές

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Φωτογραφίζοντας την αγάπη του Kim De Molenaer για τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές

Πώς γίνεται ένας φωτογραφός από το Βέλγιο να ερωτευθεί την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που να μάθει άπταιστα ελληνικά; Πόσα κλικ αγάπης στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές μπορεί να χωρέσει η κάμερα του Kim De Molenaer; Απ’ότι φαίνεται από εδώ εδώ και από εδώ .. αμέτρητα! Εμείς του μιλήσαμε και όπως θα διαβάσετε, έχει πολλά να μας μάθει .. Να σημειώσουμε ότι η μέχρι τώρα επικοινωνία μας, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του, γίνονται στα ελληνικά, ειλικρινα!
Είναι τιμή μας που αγαπάς την χώρα μας και που προβάλεις την παράδοσή της μέσω της δουλειάς σου, ενώ δεν είχες καμία σχέση με Ελλάδα! Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή μαζί της; Τι ήταν εκείνο που σε κέρδισε ώστε να φτάσεις στο σημείο να μάθεις και την γλώσσα της;

Πήγα στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2005, για διακοπές στην Πάρο. Μου δημιουργήθηκε ένα όμορφο συναίσθημα και ήθελα να δω και να μάθω περισσότερα για την Ελλαδα έτσι. Είναι 10 χρόνια τώρα που μόλις είχα τελειώσει τις σπουδές και δεν ήξερα τι να κάνω. Άρχιζα να φωτογραφίζω τοπία και αντικείμενα στη Πάρο (βάρκες, λεωφορεία, τη ζωή στους δρόμους της Πάρου.) Όσο πιο πολύ επισκεπτόμουν την Ελλάδα μου γινόταν ξεκάθαρο οτι μπορούσα να κάνω πολλά εκεί και ιδιαίτερα πράγματα που δεν μπορούσα να κάνω στο Βέλγιο. Μετά την φωτογραφίση στους δρόμους, αποφάσισα να κάνω πορτρέτα και επικοινώνησα με πρακτορεία μοντέλων στην Αθήνα. Το στούντιο μου ήταν η αυλή στο σπίτι που διέμενα στην Αθήνα. Καθώς περνούσα τόσο καιρό στην Ελλάδα με τους ανθρώπους εκεί, ήταν πολύ φυσικό σιγά σιγά και με δική μου μελέτη να αρχίσω να μαθαίνω τη γλώσσα.

Ποια μέρη της Ελλάδας έχεις επισκεφτεί, και ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Επισκέφθηκα την Πάρο, τη Λευκάδα, τη Μήλο, την Ύδρα, τον Πόρο, τη Σίφνο, τη Κρήτη, το Ναύπλιο και τις Σπέτσες αλλά περισσότερο μου άρεσε η Ύδρα γιατί είναι μικρή, κοντά στην Αθήνα, με ένα αυθεντικό χρώμα και με καλό φαγητό. Η Λευκάδα ωστόσο είχε τις ωραιότερες παραλίες.

Και τώρα ερώτηση κρίσεως .. Πώς ένας Βέλγος φωτογράφος ανακαλύπτει τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές; Τι σου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον σε αυτές ώστε να θέλεις να το αποτυπώσεις στις φωτογραφίες σου;

Σε κάθε φωτογραφία που κάνω υπάρχει μια σύνδεση με την Ελλάδα. Οι παραλίες, η σειρά της Jackie O, τα ελληνικά αγάλματα, τα διαχρονικά της πρόσωπα. Κάθε χρόνο προσπαθώ να κάνω κάτι καινούριο και να ανεβαίνω σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Η έννοια της διαχρονικότητας είναι πολύ σημαντική στις φωτογραφίες μου. Τι είναι πιο διαχρονικό από τις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές; Ήθελα να τις φωτογραφίσω για να έχω ένα πιο ολοκληρωμένο έργο για την Ελλάδα.

Μίλησέ μας για το μουσείο της Δόρας Στράτου, την ιματιοθήκη του θεάτρου χορών με τις παραδοσιακές φορεσιές. Πώς το ανακάλυψες και για ποιο λόγο συνεργάστηκες με τους υπευθυνους του μουσείου; Πες μας για το έργο σου.

Δεν ήταν εύκολο να κερδίζω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων εκεί. Ήμουν ένα Βέλγος που ζητούσε να φωτογραφίσει τις πολύτιμες φορεσιές τους. Ο γραμματέας Θανάσης Καλαντζής ωστόσο πίστεψε στο project και μου έδωσε την ευκαιρία να φωτογραφίσω τα κοστούμια. Στην αρχή ήθελα να φωτογραφίσω τα κουστούμια φορεμένα από μοντέλα από πρακτορεία. Αλλά όταν πέρασα από το Θέατρο στο Φιλλοπάππου εντυπωσιάστηκα από όλους τους χορευτές. Είναι όλοι νέοι, δημιουργικοίάνθρωποι και το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο και πιο αυθεντικό, γιατί ήταν συνηθισμένοι να φοράνε τις φορεσιές αυτές.

Διαβάσαμε ότι έχεις πολλές φωτογραφίες από χορευτικά που παρουσιάστηκαν στο θέατρο Δόρα Στράτου. Τι γνώμη έχεις για τους ελληνικούς χορούς; Έχεις μάθει κάποιον;

Οι ελληνικοί χοροί είναι πολύ όμορφοι αλλά δεν μπορώ να τους χορέψω. Το σώμα μου δεν έχει το ρυθμό μέσα του. Προτιμώ να τους φωτογραφίζω.

Η ιστοσελίδα του Kim De Molenaer : www.kimdemolenaer.be
Η σελίδα του στο Facebook: www.facebook.com/kimdmphotographer

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.