Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Κλικ αγάπης στις παραδοσιακές φορεσιές από έναν Βέλγο (Φωτογραφίες) #1

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Λατρεύει την Ελλάδα, μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους ανερχόμενους φωτογράφους στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον 26χρονο Κιμ ντε Μολενάρ, τον νεαρό καλλιτέχνη με καταγωγή από το Βέλγιο, ο οποίος αποφάσισε με σεβασμό και αγάπη στις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας να συνεργαστεί με τους υπευθύνους του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και να παρουσιάσει μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά, την οποία εμπλουτίζει συνεχώς, εμπνευσμένη από τις ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου μας.

«Οι ελληνικές φορεσιές ύστερα από έρευνα που έκανα ανακάλυψα πως είναι οι πιο ωραίες στον κόσμο. Κάτι που το γνώριζα βέβαια από την αρχή. Θέλησα λοιπόν να τις φωτογραφίσω, πρώτον, γιατί φοβάμαι ότι οι Ελληνες τις έχουν ξεχάσει και, δεύτερον, γιατί ήθελα να τις παρουσιάσω σε όσους παρακολουθούν τις δουλειές μου. Η κάθε φορεσιά είναι πραγματικά ξεχωριστή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα μοναδικό έργο τέχνης» λέει ο ίδιος συμπληρώνοντας:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη δουλειά αυτή. Αγαπώ την Ελλάδα από την πρώτη κιόλας φορά που την επισκέφτηκα ως τουρίστας, το 2005, όταν έκανα διακοπές στην Πάρο» αναφέρει ο Κιμ ντε Μολενάρ, ο οποίος από τότε έρχεται στη χώρα μας όσο πιο συχνά μπορεί. «Θεωρώ ότι περισσότερο χρόνο περνάω τώρα πια στην Ελλάδα παρά στο Βέλγιο. Ερχομαι τουλάχιστον έξι φορές ετησίως, ενώ το καλοκαίρι παραμένω τουλάχιστον δέκα με δώδεκα εβδομάδες. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με πάρα πολλές ομορφιές, που σπάνια βρίσκει κανείς τόσες πολλές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Είναι μια χώρα με ιστορία, πολιτισμό, τέχνη και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Αν προσέξει κάποιος τις δουλειές που έχω κάνει στην Ελλάδα, θα καταλάβει τι εννοώ».

Από το καλοκαίρι του 2012 ο φωτογράφος, ύστερα από δική του απόφαση, άρχισε να συνεργάζεται με τους υπευθύνους του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», αφού σκοπός του είναι μέσα από τις φωτογραφίες του να αναδείξει τις τοπικές φορεσιές της χώρας μας, καθώς και τις ομορφιές της ελληνικής επαρχίας. Πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν την συλλεκτική φωτογράφηση μέσα από την προσωπική σελίδα του φωτογράφου στο Ιντερνετ www.kimdemolenaer.be.

Ειδικά γι’αυτή τη δουλειά ο Κιμ Ντε Μολενάρ χρησιμοποίησε παλαιά φωτογραφικά μέσα, αφού δεν ήθελε με τίποτα το αποτέλεσμα να θυμίζει κάτι το μοντέρνο. «Δουλεύω με παλιές φωτογραφικές μηχανές, ενώ ακόμα και τις φωτογραφίες τις εμφανίζω μόνος μου. Είμαι παραδοσιακός στη δουλειά και αυτό το καταλαβαίνει όποιος ξέρει από φωτογραφία. Με συγκινεί να κάνω εγώ όλη την εργασία – έχει άλλη ψυχή σε σχέση με την πιο μοντέρνα τεχνική. Αλλωστε και το αποτέλεσμα θεωρώ πως με δικαιώνει» μας εκμυστηρεύεται ο 26χρονος φωτογράφος σε άψογα ελληνικά.

«Από την αγάπη που έχω στην Ελλάδα ήθελα να μάθω και τα ελληνικά. Ετσι τα πιο εύκολα τα έμαθα τα πρώτα χρόνια που ερχόμουν εδώ, ενώ προκειμένου να τελειοποιήσω την εκμάθηση πήγα και σε σχολείο. Τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα στη συνεννόηση, ενώ τα πηγαίνω αρκετά καλά και στη γραφή».

Βρήκε φλέβα χρυσού με 2.000 στολές
Δεν είναι τυχαίο που ο 26χρονος φωτογράφος επέλεξε μέσω αυτής της δουλειάς του να συνεργαστεί με το μουσείο φορεσιών της Δόρας Στράτου, αφού γνώριζε πολύ καλά πως μόνο εκεί θα μπορούσε να βρει πληθώρα αυθεντικών ενδυμασιών, από κάθε σημείο της Ελλάδας. «Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και τελικά διαπίστωσα πως το “Δόρα Στράτου” διαθέτει ένα σωστό μουσείο φορεσιών με πάνω από 2.000 φορεσιές. Ετσι, χωρίς να δυσκολευτώ καθόλου στον χώρο όπου θα γινόταν η φωτογράφηση, αφού στόχος μου είναι οι φορεσιές και όχι κάτι άλλο, άρχισα τη δουλειά. Οι φωτογραφίες επιλέγω να είναι ασπρόμαυρες και οι λήψεις να γίνονται μπροστά από έναν ουδέτερο τοίχο, γιατί μόνο έτσι δίνεται έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια της φορεσιάς».

Για όσους δεν γνωρίζουν, η αξέχαστη Δόρα Στράτου κατόρθωσε, αγοράζοντας συνεχώς επί τριάντα χρόνια παλιές φορεσιές από τα χωριά, να προικίσει το σωματείο της με τη μεγαλύτερη συλλογή της Ελλάδας. Πάνω από 2.000 πλήρεις φορεσιές από όλες τις περιοχές, πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός αντικειμένων (παραδοσιακά υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντίλια, κουδούνια κ.ά) αποτελούν τον πολύτιμο θησαυρό. Παλιές φορεσιές σαν κι αυτές δεν υπάρχουν πλέον στα χωριά, ούτε μπορούν να ξαναγίνουν, γιατί έχουν χαθεί πλέον τα υλικά αλλά και οι σπουδαίοι τεχνίτες.

Η συλλογή αυτή αποτελεί συγχρόνως την ιματιοθήκη του θεάτρου χορών, παρουσιάζει δηλαδή την ιδιομορφία σε σύγκριση με τις συλλογές των μουσείων ότι οι φορεσιές φοριούνται, ζουν στη σκηνή του θεάτρου, με τα αντίστοιχα προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Μερικές φορεσιές είναι πάρα πολύ βαριές, άλλες είναι κεντημένες με χρυσή κλωστή και συνοδεύονται από παραδοσιακά κοσμήματα. Περίπου 1.000 φορεσιές φοριούνται στις παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Ειδικευμένο προσωπικό βοηθά τους χορευτές να ντυθούν σωστά και φροντίζει για την αντιμετώπιση των φθορών, την αποθήκευση, το καθάρισμα.

«Εχω και πολλές φωτογραφίες από χορευτικά που παρουσιάζονται στο θέατρο “Δόρα Στράτου”, κάτω από την Ακρόπολη, για την ακρίβεια στου Φιλοπάππου. Μου αρέσει πολύ μια σειρά που έχω από γεροδεμένους άντρες με φουστανέλες τη στιγμή που χορεύουν με υπερηφάνεια ένα παραδοσιακό τσάμικο»(η κεντρική φωτογραφία του άρθρου).

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Πηγή:

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση