Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ψωμί ρουφτένιο (με ρεβίθι/ρουβύθι)

Τοποθεσία: Οξυά Ιωαννίνων Νομός: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Περιφέρεια: Ήπειρος Φυλή: Ηπειρώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ψωμί ρουφτένιο (με ρεβίθι/ρουβύθι)

Της Ανδρονίκης Πορφύρη

Στουμπίζαμε το ρεβίθι στη «ΤΖΟΥΜΠΑ» το κοσκινίζαμε. Σε μια κανάτα βάζαμε νερό ρίχναμε το (στουμπισμένο) ρεβίθι το ανακατεύαμε μέχρι να σφίξει. Αυτό μετά φούσκωνε και μετά το πιάναμε προζύμι. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχναμε το φουσκωμένο ρεβίθι και καθαρό αλεύρι και στη μέση ανοίγαμε λίγο το υλικό ρίχναμε ζεστό νερό. Το νέο υλικό φούσκωνε και αρχίζαμε και ζυμώναμε το ψωμί σε σκαφίδι.

Θα γίνει – «ωριμάσει» στο σκαφίδι το ψωμί και αφήναμε να ξεκουραστεί (1 ώρα περ.). Αλείφαμε το ταψί με λάδι και απλώναμε το ζυμάρι. Μετά το σκεπάζαμε με ένα μαντήλι. Ανάβαμε το φούρνο με ξύλα. Καίγονταν τα ξύλα και στα κάρβουνα βάζουμε το ταψί με το ζυμάρι.

Σφραγίζουμε το φούρνο είτε ανακατεύοντας νερό με στάχτη ή με «βούλτα» αγελάδας. Αφήναμε το ψωμί περ. 2 ώρες. Ξεσφραγίζαμε το φούρνο βγάζαμε το ταψί (ταψιά) το αναποδογυρίζαμε και το ψωμί βγαίνει το ταψί. Σε ένα πάνινο ύφασμα /τραπεζομάντιλο /σεντόνι αφήναμε το ψωμί να κρυώσει και μετά καλή μας όρεξη. (Είχαμε ετοιμάσει τη γάστρα πριν).

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ντολμαδάκια ή Ντουρμάες Κάσου (με κιμά)

Κασιώτικοι ντουρμάες διπλώνονται την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου για το πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς