Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μουσταλευριά, παραδοσιακή συνταγή

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι : Το φθινόπωρο είναι η εποχή του τρύγου και συνδέεται με τον μούστο και την αγαπημένη μουσταλευριά. Οι ρίζες της ανάγονται στα αρχαία χρόνια όπου ήταν γνωστή ως οινούτα, ονομασία που διατηρήθηκε και κατά τη βυζαντινή περίοδο μαζί με άλλα ονόματα όπως μουστόπιτα και πάστελλος. Στη Σάμο αναφέρεται και ως κουρκούτα, στην Κρήτη κεφτέρια, ενώ στην Κύπρο Ππαλουζές ή παλουζές.

ΥΛΙΚΑ

    • 6 ποτήρια βρασμένος μούστος
    • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 2-3 καρύδια κοπανισμένα
    • 1 ποτήρι σουσάμι (για διακόσμηση)
    • λίγη κανέλα (για διακόσμηση)

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια μούστου, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Τα άλλα 3 ποτήρια μούστου τα ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρύο μείγμα στο ζεστό και ανακατεύουμε συνεχώς. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 30 λεπτά, έως ότου αρχίσει το μείγμα αρχίσει να πήζει.

    Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε μέσα τα μισά καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το μούστο σε πιατάκια και ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα καρύδια, το σουσάμι (που έχουμε ήδη καβουρντίσει) και την κανέλα.

    Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Νάματα Κοζάνης: εποχή κούρου των γκεσεμιών με σχέδια που παραδίδονται από γενιά σε γενιά

Γράφει ο Αχιλλέας Τσιάρας