Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παστελαριά: Ένα χιώτικο υπερσνακ

Τοποθεσία: Χίος Νομός: ΧΙΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο Φυλή: Χιώτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι : Αν και το όνομα της παραπέμπει στο αγαπημένο πολλών, παστέλι, η παστελαριά είναι κάτι το διαφορετικό. Φτιάχνεται με σύκα, σουσάμι, αμύγδαλα, κανέλα ,γαρύφαλλο και αρωματίζετε με φύλλα δάφνης και μαστίχι. Έτσι αμέσως καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί όχι απλά ένα σνακ, αλλά ένα υπερσνακ.

Αποτελούσε, για πολλά χρόνια μαζί με τα χαρούπια και τις σταφίδες (θα αναφερθούμε σε άλλα άρθρα) το δεκατιανό μικρών και μεγάλων σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά. Εκτός από πολύ θρεπτικό ,ήταν γρήγορο και ανέξοδο σνακ, αφού φτιάχνονταν με τη μέθοδος της αποξήρανσης, με αποτέλεσμα να διατηρείται αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό φρούτο όλο το χειμώνα.

Πώς φτιάχνονταν​
«Βάζομαι τα σύκα στο φούρνο να ζεσταθούν. Κοπανίζομε τα’αμύγδαλα και τα’ανακατεύομε με το σουσάμι και την κανέλα. Στη συνέχεια ανοίγομε τα ζεστά σύκα και βάζομε μέσα το υλικό. Μετά τα κολλάμε ανα δύο. Τα τοποθετούμε στο ταψί και τα βάζομε στον φούρνο να ροδίσουν. Όταν ροδίσουν, τ’αφήνομε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σ’ένα κουτί, σκεπάζοντας τα με φύλλα δάφνης και κοπανισμένο μαστίχι» , Γιάννης Κολλιάρος., 2007. Χιώτικες παραδοσιακές συνταγές, Χίος (σελ 202).

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κώτικες Κατίνες τυρόπιτες (τυρόπιτα με τυρί της πόσας)

Παραδοσιακή συνταγή τυρόπιτας με τυρί της πόσας. Κατίνες τυρόπιτες της Κω