Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τυρί της πόσσας, το κόκκινο τυρί της Κω

Τοποθεσία: Κως Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι : Τυρί της πόσσας ή τυρί της ξυδιάς ή κρασοτύρι ή κόκκινο τυρί όπως και να το πεις αποτελεί το Κώτικο προϊόν το οποίο δεν λείπει από κανένα σπίτι του νησιού και συνοδεύει αρκετά φαγητά ή φρούτα του καλοκαιριού!

Ο σημερινός τρόπος κατασκευής και συντήρησης διαφέρει με τον τρόπο που εφάρμοζαν πριν από την παρουσία των ψυγείων. Παλιότερα τα έβαζαν σε πήλινα δοχεία-πιθάρια, νελιχτά από μέσα (υαλόμενα εσωτερικά). Αφού έριχναν την πόσσα σε ένα άλλο δοχείο-λεκάνη, πρόσθεταν αλάτι και έβαζαν ένα αυγό το οποίο έπρεπε να “ανέβει”. Τότε έριχναν την πόσσα μέσα στο πιθάρι που είχαν τοποθετήσει τα τυριά μέχρι να χωστούν. Κάποιες νοικοκυρές πρόσθεταν λίγο λάδι από πάνω και πιπέρι. Το πιθάρι με τα τυριά το αποθήκευαν σε δροσερό μέρος του σπιτιού, τον αμποκρίατο, μαζί με τις άλλες κουμπάνιες.

Μοναδικός συνδυασμός με πλυζίνα!
Καλό καλοκαίρι!

Ακολουθεί Photo Gallery

Gallery

Γιάννης Μαστόρος

Γιάννης Μαστόρος

Χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών ελληνικών χορών όπου κατάγεται, ζει και διδάσκει στην Κω.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Τώρα είναι Μάης κι Άνοιξη” – Από το αρχείο της ΕΡΑ, Ηχογράφηση του 1962

Τραγούδι της Άνοιξης και του Μάη από το Αρχείο της ΕΡΑ