Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Γεωργία Νταγάκη – Μια γυναίκα που παίζει λύρα σαν άνδρας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Να σας συστήσω μια κρητικιά λυράρισα: γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά η καταγωγή της είναι από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από τον Μυλοπόταμο της Κρήτης. Από την ηλικία των 16 άρχισε να δημιουργεί τα δικά της μουσικά όνειρα, είχε δάσκαλο τον Μάνο Πυροβολακή, ενώ στην επανασύνδεση των Animals ήταν καλεσμένη του Eric Burdon πραγματοποιώντας μία σειρά συναυλιών στις μεγαλύτερες σκηνές του εξωτερικού.

Μία συνεργασία που έδωσε την ευκαιρία στην Γεωργία Νταγάκη, με την κρητική της λύρα, να χαρίσει ελληνικό χρώμα σε μεγάλα τραγούδια της rock όπως τα «The House of rising sun», «Don’t let me be misunderstood», «Mercy’s Hand», «Give me the night» αλλά και να ερμηνεύσει το δικό της τραγούδι «Πανσέληνος» διασκευασμένο και παιγμένο από τους Animals.

Η συνεργασία αυτή εκφράστηκε και δισκογραφικά, με την Γεωργία να συμμετέχει στην ηχογράφηση τεσσάρων τραγουδιών. Τον Μάιο του 2009, μάλιστα, κυκλοφόρησε από την γερμανική εταιρεία “NETWORK MEDIEN” σε 29 χώρες το album της «askardamykti». Η παραγωγή ήταν του Νίκου Ζούδιαρη και ξεχώρισε το κομμάτι «Το Καράβι της φυγής». Στις σημαντικές της συνεργασίες επί σκηνής αξίζει να σημειώσουμε και αυτή της άνοιξης του 2014 με τους θρυλικούς Violent Femmes από την Αμερική.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το άλμπουμ της ‘’Phobie’’ (Φόβος). Πρόκειται για μια διεθνή παραγωγή που ξεκίνησε στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε δε και εκδόθηκε στο Βερολίνο από την Monopol Records. Μια εταιρεία – μέλος της σπουδαίας Meisel Μusic, που διαθέτει το διάσημο Hansa studio και στο οποίο έχουν ηχογραφήσει μουσική καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, οι Cure και οι Depeche Mode. Το νέο της άλμπουμ περιλαμβάνει 9 νέα τραγούδια, 2 διασκευές και 1 ορχηστρικό, σε μουσικές και στίχους της ίδιας αλλά και των Αντώνη Μιτζέλου, Σταύρου Σιόλα, Ανδριάνας Μπάμπαλη, Οδυσσέα Ιωάννου, Ορέστη Ντάντου, Πόλυ Κυριάκου, Γιάννη Ηλιόπουλου, Γιάννη Σκούταρη, Σταύρου Σταύρου και Γιάννη Πλιάγκου.

Αυτή την εποχή η Γεωργία Νταγάκη εμφανίζεται με επιτυχία στην Αθήνα, στον χώρο το La Μπουάτ στην λεωφόρο Συγγρού 338, όπου πέρα από τις μοναδικές της διασκευές στη λύρα -ροκ και παραδοσιακών τραγουδιών-, μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν και τα τραγούδια του νέου της δίσκου «Σκέτος εγώ», «Δε λέει η καρδιά να μάθει» και «Φόβος».

Στέφανος Καστρινάκης

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα, εκδότρια, δημοσιογράφος & συγγραφέας

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας