Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Γάμος στην Αντιμάχεια της Κω – 01 Ιανουαρίου 1987 (Video)

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο Φίλιππος Καλλωνάς και η Μαρία Διακονικολάου παντρεύτηκαν στην Αντιμάχεια της Κω την πρώτη Ιανουαρίου του 1987. Η μικρή αυτή ταινία είναι από το καλωσόρισμα του γαμπρού και των συγγενών του στο νυφοστόλι όπου ακολουθεί το ξύρισμα του γαμπρού. Ο γαμπρός φτάνει με το σόι του στο νυφοστόλι με τον παραδοσιακό μπακλαβά (γαμήλιο γλυκό στην Κω) και τα προικιά του, που όπως φαίνεται στην ταινία είναι φορτωμένα στο αγροτικό (πιο παλιά τα φόρτωναν σε μουλάρια) συνοδεία μουσικών οργάνων. Ανταλλάσσονται παινέματα στην αυλή και από τις δυο πλευρές απάνω στον «Χαρκίτικο» σκοπό.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τραγουδά για το σόι του γαμπρού η Κατίνα Παππούλη και για το σόι της νύφης η Μαρία Παπαγγελή ενώ βιολί παίζει ο Γιώργος Σακέλλης, λαούτο ο Νίκος Παππούλης και ακορντεόν ο Σαράντος Χαρμαντάς. Στην συνέχεια περνάνε όλοι στο νυφοστόλι όπου κερνούν τους καλεσμένους με τον μπακλαβά και ακολουθεί το ξύρισμα του γαμπρού. Τα όργανα παίζουν τον σκοπό του ξυρίσματος και οι συγγενείς και φίλοι τραγουδούν παινέματα στον γαμπρό. Με τον ίδιο τρόπο ακολουθεί το στόλισμα της νύφης και έπειτα αναχωρούν όλοι για την εκκλησία όπου προπορεύονται τα όργανα παίζοντας ένα ευρωπαϊκό γαμήλιο μαρς, μετά ο γαμπρός με τους συγγενείς του και κατόπιν η νύφη.

Η παραχώρηση του video – ντοκουμέντου και η άδεια δημοσίευσής του έγινε από τον Φίλιππο και Μαρία Καλλωνά προς τις δράσεις “Μπροβάλετε Μπροβάλετε” που οργανώνονται και πραγματοποιούνται από τον Μαστόρο Γιάννη (χοροδιδάσκαλος) και Παππούλη Κυριάκο (μουσικό).

Γιάννης Μαστόρος

Γιάννης Μαστόρος

Χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών ελληνικών χορών όπου κατάγεται, ζει και διδάσκει στην Κω.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Η θεία Πιριντζάβα τραγουδάει ποντιακά (Video)

Η ενενηντάχρονη Μαρία Τριανταφυλλίδου από τις Αχαρνές τραγουδάει ποντιακά. Ο γιος της Θύμιος την συνοδεύει με το ακορντεόν.