Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Όταν ένα παιδί χορεύει τον Μηχανικό! (Video)

Τοποθεσία: Κάλυμνος Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Καταλαβαίνετε ότι, όταν βλέπουμε μικρούς μπόμπιρες να έρχονται κοντά στην παράδοση, και μάλιστα να επιχειρούν να χορέψουν τόσο δύσκολους και απαιτητικούς χορούς, τα λόγια περιττεύουν. Ένας υπέροχος πιτσιρίκος, χωρίς να χάνει βήμα και με άψογη τεχνική, χορεύει τον Μηχανικό ή Καλύμνικο χορό!

Λίγα λόγια για τον χορό
Ο Καλύμνικος ή Χορός του Μηχανικού είναι ο δημοφιλέστερος χορός της Καλύμνου. Ο χορός χορεύεται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμοι, γλέντια και πανηγύρια και είναι πολύ αγαπητός. Είναι καθαρά αντρικός χορός. Αποτελεί αναπαράσταση του «πιασμένου» μηχανικού, δηλαδή του δύτη που βουτούσε με σκάφανδρο κι έχει πιαστεί, έχοντας πάθει τη νόσο των δυτών που ήταν η ημιπαράλυση.

Αυτός ο χορός ξεκίνησε σχεδόν πριν από 50 χρόνια, αλλά οι ρίζες του πραγματικού χορού με έναν ήρωα αληθινά πιασμένο μηχανικό, ανάγονται στα τέλη του περασμένου αιώνα. Τότε είχαμε τους πρώτους μηχανικούς και τους πρώτους «πιασμένους». Η παντελής άγνοια των κανόνων κατάδυσης, ήταν η αιτία που υπήρχαν πολλά άτυχα θύματα αυτού του τύπου, δηλαδή «σκασμένοι» και «πιασμένοι». Σύμφωνα με την ιστορία, ο μηχανικός τρεμουλιάζει, πέφτει κάτω και ξανά σηκώνεται για να χορέψει με συνοδεία την ειδική μελωδία του μηχανικού, εμπνευσμένη από τη σφουγγαράδικη αντρειοσύνη και γενναιότητα.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Χρύσα Παραδείση, η Σμυρνιά μαγείρισσα, εκδότρια, δημοσιογράφος & συγγραφέας

Μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες στο χώρο της ελληνικής γαστρονομίας