Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μπέλα Ολυμπία – Η ιστορία του μακεδονικού τραγουδιού

Τοποθεσία: Γρίβα Κιλκίς Νομός: ΚΙΛΚΙΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Μακεδόνες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μπέλα Ολύμπια

Τραγούδι με προέλευση από τη Γρίβα του Κιλκίς Μακεδονίας. Ο ρυθμός του κομματιού είναι 2/4 και χορεύεται στα βήματα «ιδιότυπου χορού». Στην φωτογραφία η Ολυμπία Κόιου (Μπέλα Λυμπίω) το 1913, με τον Σύζυγο της Πούλκα Ιωάννη, φορώντας την μοναδική παραδοσιακή ενδυμασία της Γρίβας «ά,λα Τούρκα»

Η Ιστορία του Τραγουδιού

Στις πρόποδες του Πάικου, στην επαρχία Παιονίας, στην Μακεδονία, υπάρχει το Ιστορικό κεφαλοχώρι της Γρίβας. Ένα χωριό που κατοικείται από το 817μ.χ. Εκεί, ζούσε μιά κοπέλα, η Ολυμπία Κόϊου, κόρη του μεγαλοκτηνοτρόφου Χρήστου Kόϊου και της Πετρούλας (γιαγιά-Πέτρα) γεννήθηκε το 1896 και ήταν η μεγαλύτερη κόρη της 6μελής οικογένειας και αδερφή των Διονύση (1900), Μαρίας (1903) και του Παππού Κύρου (1910). Ήταν μια πανέμορφη κάτασπρη κοπέλα, ψηλή και ξανθιά, εξ΄ ού και το μετέπειτα προσωνύμιο της «Μπέλα» που σημαίνει όμορφη και στα «Εντόπια».

Τα πανέμορφα χαρακτηριστικά , η κορμοστασιά και η ομορφιά της γρήγορα την έκαναν ξακουστή στην γύρω περιοχή και έγιναν η αιτία, να δημιουργήσει μεγάλη φήμη … κι όλοι να μιλούν γι΄ αυτή θαυμάζοντας τα κάλλη της.Όταν ήταν πλέον σε ηλικία γάμου, άρχισαν και τα προξενιά. Πλούσιοι γαμπροί συνέρρεαν στη Γρίβα, από παντού. Σε καθημερινή βάση, το πατρικό της σπίτι, πριν την πλατεία του χωριού, κατακλύζονταν από υποψήφιους γαμπρούς, μουσικά όργανα και καντάδες.

Η Ολυμπία όμως, παρά τα πάμπολλα ταξίματα και προικιά ήδη αγαπούσε τον Πούλκα Ιωάννη, μετέπειτα άντρα της, Γραμματέα και Πρόεδρο του χωριού, και απέκτησαν 4 παιδιά. Τον Θεόδωρο, την Αθηνά, την Φιλίτσα και τον Χρήστο. Το τραγούδι εξιστορεί την προσπάθεια των επίδοξων γαμπρών, μαζί με τις προσφορές προικός και επίδειξη του πλούτου τους, να πείσουν την Ολυμπία, και τους γονείς της, με τα ταξιματά τους, να τους επιλέξει. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών (1986) και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γρίβας.

Στίχοι

Τα όργανα βαρούνε μπέλλα Ολυμπιά
τα όργανα βαρούνε μπέλλα Ολυμπιά,
γλυκιά μου μάνα Γουμεν’σιώτες πάνε
Γουμεν’σιώτες πάνε τ’ς γκρέντες να πάρουν.

Σα μπροστά πααίνει μπέλλα Ολυμπιά
σα μπροστά πααίνει μπέλλα Ολυμπιά,
γλυκιά μου μάνα ρούσο παλικάρι
ο Κωνσταντίνος τ(ου) Χατζημητσώρη.

Η μάνα τ’ς δεν τη δίνει μπέλλα Ολυμπιά
η μάνα τ’ς δεν τη δίνει μπέλλα Ολυμπιά,
πάει κι ο Θάνος Μπούζας γλυκιά μου μάνα
πάει κι Θάνος Μπούζας κι ο Γιάννης Πούλκας.

Πάν’τα παλικάρια μπέλλα Ολυμπιά
πάν’τα παλικάρια μπέλλα Ολυμπιά,
γλυκιά μου μάνα να πάρουν τη’Λυμπία
να πάρουν τη’Λυμπία στην εκκλησιά.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Διαδραστικός χάρτης Ελλάδος με Κάλαντα Χριστουγέννων

Κάλαντα Χριστουγέννων από όλη την Ελλάδα