Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού στο 21ο Δημοτικό Βόλου

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με θύμησες απ’ την ιστορία, έντονα στοιχεία του πολιτισμού, τραγούδι, χορό αλλά και γεύσεις της Ανατολικής Ρωμυλίας, εμπλουτίστηκε μια σημαντική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 19 Ιανουαρίου, στο χώρο εκδηλώσεων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν παρουσία πλήθους γονέων, μαθητών όπως και άλλων ενδιαφερομένων που ανταποκρίθηκαν, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου και ο «Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου», με καθοριστική συμβολή της διεύθυνσης και των δασκάλων του σχολείου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο μαθητών από την Ε και ΣΤ δημοτικού, που αφορούσε το «πέρασμα» απ’ όλα τα διαμερίσματα της χώρας, ξεκινώντας απ’ την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, «φθάνοντας» μετά, στην Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη).

Παράλληλα, έγινε προβολή ενός τηλεοπτικού οδοιπορικού, με εικόνες και ήχους της περιοχής, αναφορά στο γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων από την αντιπρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου- εκπαιδευτικό κα Λίνα Βαλασσά, όπως και επίδειξη της παραδοσιακής φορεσιάς αλλά και των οργάνων.

Μαθητές της Δ, Ε και ΣΤ δημοτικού υπό την ευθύνη των γυμναστών τους, επεφύλαξαν μια έκπληξη στον φιλοξενούμενο σύλλογο, χορεύοντας τρεις παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, ενώ δόθηκε η ευκαιρία για την ανακοίνωση- δημιουργίας νέου χορευτικού τμήματος γονέων & μαθητών στο σχολείο, υπό τη σκέπη του «Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου».

Στο σύντομο χαιρετισμό του εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων ο πρόεδρος Ηλίας Κουτσερής, τόνισε ότι ο σύλλογος «έβαλε πολύπλευρους στόχους, μεταξύ αυτών, να ενισχύσουμε τη γνώση και την αγάπη όλων μας προς τον πολιτισμό, προβάλλοντας ήθη, έθιμα και παραδόσεις πολλών περιοχών».

Στο καλωσόρισμά της η Διευθύντρια του σχολείου κα Παναγιώτα Τσαγκούλη, ανέφερε ότι τέτοιες δράσεις προάγουν τον πολιτισμό, προσφέροντας γνώσεις σε όλους, βοηθώντας παράλληλα στο «άνοιγμα» του σχολείου προς την κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου» Κυριάκος Κυτούδης, έκανε γνωστές τις δράσεις του Συλλόγου, τονίζοντας ότι στόχος είναι η διάδοση του πολιτισμού, όχι όμως μόνο της Αν. Ρωμυλίας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, γεγονός που επιτυγχάνεται και με τα χορευτικά τμήματα.

Μια μεγάλη ομάδα ανδρών-γυναικών του «Συλλόγου Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου» που αποτελούσαν το χορευτικό, κατάφεραν να εντυπωσιάσουν με τους χορούς που ακολούθησαν, όλους όσοι βρέθηκαν στο χώρο.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης, έγινε με τον πιο ευχάριστο τρόπο, καθώς κυρίες των δύο συλλόγων, είχαν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα (όπως μπάχουρα, χοιρινό με λάχανο, κατμάδες, γαλατόπιτες, τυρόπιτες κ.α. με προσφορά υλικών και από χορηγούς), τα οποία προσφέρθηκαν σε όλους. Την ευθύνη της διασκέδασης με ζωντανή μουσική για το τέλος της βραδιάς, ανέλαβαν με εθελοντική συμμετοχή, ο Διευθυντής της Σχολής Ελληνικής Μουσικής κ. Παύλος Πλάκας, με τον μαθητή του Αχιλλέα Σπανό παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση