Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις Μπενίτσες

Τοποθεσία: Μπενίτσες Νομός: ΚΕΡΚΥΡΑΣ Περιφέρεια: Ιόνια νησιά Φυλή: Κερκυραίοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στις 17 Ιουλίου γιορτάζει η Αγία Μαρίνα, είναι η Πολιούχος της Μπενίτσας και το πανηγύρι που γίνεται είναι η σπουδαιότερη εκδήλωση του χωριού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας χτίστηκε στις όχθες του ποταμού που περνούσε ακριβώς εκεί που τώρα είναι ο δρόμος που ανεβαίνει στο παλιό χωριό, στο ποτάμι αυτό ανέβαιναν οι βάρκες μέχρι τους νερόμυλους που ήταν κοντά στο σημερινό υδραγωγείο για να μεταφέρουν σιτηρά και αλεύρι, η Εκκλησία βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς μέρος μόνο που το ποτάμι έχει εκτραπεί πρός άλλο σημείο.

Ετσι το πανηγύρι είναι πολύ παλιό, κατά τις δεκαετίες του 50-60 και 70 περιορίζονταν σε ένα χώρο κυρίως γύρω από την ομώνυμη εκκλησία, αλλά ακόμη και τότε δεν έλειπαν οι διάφοροι μικροπωλητές που πούλαγαν κυρίως παιγνίδια, ήταν μια γιορτή και για τα παιδιά, επίσης γινόνταν μόνο στις 17 Ιουλίου.

Σήμερα σιγά σιγά το πανηγύρι έχει αλλάξει, κρατάει 2 μέρες τουλάχιστον με σκέψεις στο άμεσο μέλλον να κρατάει παραπάνω, γίνονται αρκετές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία με κυρίαρχο στοιχείο τη μουσική από παραδοσιακά και μη συγκροτήματα και το ολονύχτιο γλέντι με χορούς και φαγοπότι με ψητά αρνιά συνήθως και πληθώρα μκροπωλητών κάθε είδους, μια μεγάλη εμποροπανήγυρη.

Από τις 15 Ιουλίου λοιπόν οι πλανόδιοι μικροπωλητές καταλαμβάνουν τις επίκαιρες θέσεις τους, το ίδιο και οι ψήστες αρνιών και οι υπόλοιποι, οι χοροί και τα τραγούδια κρατάνε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες και επί δύο μέρες στις Μπενίτσες γίνεται το αδιαχώρητο απο τον πολύ κόσμο

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Με καΐκια η γιορτή της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι