Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία και πανηγύρια στην Κρήτη

Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου γιορτάζει και η Κρήτη με τις τιμές που αρμόζουν. Μεγάλα πανηγύρια πραγματοποιούνται από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, με γνωστότερα αυτά στο Φρε Αποκορώνου, το Θέρισο, τα Τσικαλαριά και Νεάπολη Λασιθίου.

Τα «καλά» τους φοράνε και τα μεγάλα μοναστήρια που γιορτάζουν (Αγκάραθος, Χρυσοσκαλίτισσα, Καλυβιανή, Παλιανή, Γωνιά Κισάμου). Οι ετοιμασίες στα μοναστήρια ξεκινούσαν από την προηγούμενη ημέρα, με το σφάξιμο των ζώων που θα προσφέρονταν ανήμερα της Παναγίας. Μάλιστα στη Μονή Αγκαράθου, σύμφωνα με το explore-crete σταύρωναν το ζώο πριν το σφάξουν. Καθόλου παράξε­νο αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι γνωστά περισσότερα από 20 παραδείγματα (κανένα από την Κρήτη) αιματηρών θυσιαστικών τελετουργιών που γίνονταν το Δεκαπενταύγουστο.

Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε χωριό, που κάθε τέτοια εποχή γεμίζει από κόσμο, καθώς επιστρέφουν στα «πάτρια εδάφη» κι εκείνοι που άφησαν το χωριό και ζουν στα αστικά κέντρα.

Στα Τεμένια Σελίνου γίνεται πάλι μεγάλο πανηγύρι αντάξιο των πανηγυριών του παλιού καιρού.

Στην Ίμβρο Σφακίων για το πανηγύρι του 2004 σφάχτηκαν 11 ζώα.

Στο Ασφένδου Σφακίων το πανηγύρι του 2004 ήταν ξεχωρι­στό γεγονός. Ένας παλιός Σφακιανός εντυπωσιάζεται λέγο­ντας πως «τέτοιο πανηγύρι δεν γινότανε ούτε όταν ήτανε ακόμα ζωντανό χωριό».

Πολλά είναι τα μοναστήρια, αφιερωμένα στην Παναγία και στην Κρήτη

Μονή Πρέβελη
Η Ιερά Μονή Πρέβελης βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, δυτικά από τις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη. Η Μονή, που ιδρύθηκε τον 16ο ή τον 17ο αιώνα, έχει μεγάλη ιστορία και η συμβολή των μοναχών της σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας για ανεξαρτησία, είναι σημαντική. Είναι από τις πιο γνωστές και αξιοσέβαστες Μονές της Κρήτης, μέσα σε ένα κατάφυτο και καταπράσινο τοπίο! Σήμερα το μοναστήρι είναι έρημο, αλλά λειτουργεί Μουσείο με αρκετό αρχειακό υλικό, εκκλησιαστικά έγγραφα, άμφια και άλλα.

Μονή Κουδουμά
Η Μονή Κουδουμά βρίσκεται στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου. Έχει κτιστεί κοντά σε όρμο και απέχει περίπου 40 μέτρα από τη θάλασσα. Η πρόσβασή της είναι δύσκολη, μιας και πρέπει να κατηφορίσετε με το αυτοκίνητο έναν άγριο χωματόδρομο γεμάτο στροφές. Το τοπίο όμως που θα συναντάτε κατά τη διαδρομή θα σας ανταμείψει. Ο ναός της Μονής είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το ιερό του βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό σπήλαιο. Σπήλαια υπάρχουν γενικά στην περιοχή, όπου εκεί διαμένουν μέχρι και σήμερα αρκετοί μοναχοί. Η μονή στη σημερινή της μορφή χτίστηκε από Κρητικούς μοναχούς λίγο μετά το 1870. Παλαιότερα είχε καταστραφεί από πειρατές και ήταν για αρκετά χρόνια έρημη. Η Μονή Κουδουμά είναι αφιερωμένη στην Παναγία και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε πλήθος κόσμου κατεβαίνει στο μοναστήρι από την προηγούμενη μέρα και διανυκτερεύει στους ξενώνες και στην παραλία.

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας
Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 76 χλμ Νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στο δρόμο για το περίφημο Ελαφονήσι με τις άσπρες αμμουδιές του. Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό βράχο, οπότε θα χρειαστεί να ανηφορίσετε για να προσκυνήσετε. Αξίζει όμως τον κόπο μιας και μόλις φτάσετε θα αντικρίσετε ένα κατάλευκο μοναστήρι με θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Η παράδοση λέει ότι το τελευταίο σκαλί από τα 90 που έχει η Μονή ήταν χρυσό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Δυστυχώς δεν είναι γνωστή η χρονολογία ίδρυσής της. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Μονή Παλιανής
Η Ιερά Μονή Παλιανής είναι ένα γυναικείο μοναστήρι σε υψόμετρο 280 μ. Είναι ένα από τα παλαιότερα βυζαντινά μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται 20 χλμ από το Ηράκλειο δίπλα στο χωρίο Βενεράτο. Το μοναστήρι γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Υπάρχουν αναφορές για την Μονή από το 668 (Α’ Βυζαντινή περίοδος). Κατά την Τουρκοκρατία υπέστη πολλές καταστροφές, ενώ οι Τούρκοι σκότωσαν όλες τις μοναχές που βρίσκονταν εκεί. Ο ναός που υπάρχει σήμερα εκεί, χτίστηκε το 1826 στη θέση του παλιού. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσύχναστες Μονές της Κρήτης . Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο της Μονής και να θαυμάσει το πολύ παλιό και σημαντικό αρχειακό υλικό που εκθέτεται εκεί.

Μονή Φανερωμένης
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης βρίσκεται στα ΝΔ του όρμου Παχιά Άμμος, 24 χλμ ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 45 χλμ δυτικά από την Σητεία. Έχει κτιστεί στην άκρη μιας χαράδρας και το Καθολικό του μοναστηριού βρίσκεται μέσα σε ένα σπήλαιο. Εκεί βρέθηκε και η περίφημη εικόνα της Παναγίας (Μαριάμ). Η Μονή εικάζεται ότι χτίστηκε την Β΄ Βυζαντινή περίοδο (961-1204). Το μοναστήρι διαθέτει πολύ παλιές τοιχογραφίες που δυστυχώς έχουν μαυρίσει από φωτιά που έβαλαν οι Τούρκοι.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς στη Σέριφο

Η Παναγιά της Σερίφου, η Ξυλοπαναγιά γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με τριήμερο πανηγύρι