Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το Πανήγυρι της Παναγιάς στο Κάτω Κουφονήσι

Τοποθεσία: Κάτω Κουφονήσι Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στο Κάτω Κουφονήσι πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό υπάρχουν ίχνη βυζαντινής εκκλησίας. Το 1651 οι κάτοικοι αποφασίζουν την ανέγερση νέου ναού αφιερωμένου στην Παναγία. Το εγχείρημα ήταν ριψοκίνδυνο καθώς η περιοχή ήταν υπό την κυριαρχία των Τούρκων μουσουλμάνων που απαγόρευαν τις χριστιανικές εκδηλώσεις. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι έκτισαν το εκκλησάκι σκάβοντας βαθιά μέσα στην γη, ώστε να είναι ημιορατό από την θάλασσα μη προκαλώντας τον έλεγχο των Τούρκων.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου τα καΐκια από το Πάνω Κουφονήσι μεταφέρουν, δωρεάν, τους πιστούς στην γιορτή στο Κάτω Κουφονήσι. Είναι η μόνη ημέρα του χρόνου, όπου το μικρό οχηματαγωγό «Σκοπελίτης», που εξυπηρετεί την γραμμή των Μικρών Κυκλάδων, παρεκκλίνει της πορείας του για να δέσει στον μικρό μόλο, έξω από την εκκλησία της Παναγίας.

Αρχικά μετά την θεία λειτουργία μοίραζαν στους παρευρισκόμενους τυρί και σύκα προσφορά από τους Κουφονησιώτες. Αργότερα οι οικογένειες συγκέντρωναν και μοίραζαν τυρί, ελιές, κεφτέδες, φρούτα, γλυκά, νερό και αναψυκτικά.

Σήμερα, μετά τη λειτουργία προσφέρονται τοπικά εδέσματα που συνοδεύουν τις αρτοκλασίες των πιστών. Στην επιστροφή γίνεται αγώνας ταχύτητας μεταξύ των καϊκιών, για το ποιο θα μπει πρώτο στο λιμάνι στο Πάνω Κουφονήσι και ακολουθούν κεράσματα υπό τους ήχους των βιολιών.

Πηγές:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Το Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς στη Σέριφο

Η Παναγιά της Σερίφου, η Ξυλοπαναγιά γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με τριήμερο πανηγύρι