Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Γιατί πουλί δεν κελαηδείς» Θρήνος για την Άλωση της Πόλης – Χρόνης Αηδονίδης

Τοποθεσία: Κωνσταντινούπολη Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Κωνσταντινουπολίτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η πτώση της Κωνσταντινούπολης, η σημασία της απώλειάς της για την αυτοκρατορία αλλά και η απώλεια της ίδιας της αυτοκρατορίας εντυπωσίασαν όλα τα στρώματα του πληθυσμού, εντός αλλά και εκτός των εδαφών της. Οι θρήνοι για την Άλωση έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του ρητορικού θρήνου, ακόμη κι αν το ύφος τους συχνά θυμίζει δημοτικό τραγούδι. Κάποιοι θρήνοι μάλιστα περιέχουν και πολιτικά μηνύματα.

Ενδιαφέρον από άποψη μορφής παρουσιάζουν οι θρήνοι με δραματική δομή. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το Ανακάλημα Κωνσταντινουπόλεως, που αποτελεί το διάλογο δύο καραβιών που συναντώνται στο πέλαγος (το ένα προερχόμενο από την πυρπολημένη Πόλη) και ο Θρήνος των Τεσσάρων Πατριαρχείων, που αναφέρεται στη συζήτηση ανάμεσα στα τέσσερα Πατριαρχεία.

Στο video ο θρήνος της Πόλης σε μία συγκλονιστική ερμηνεία του Χρόνη Αηδονίδη. Είναι ο παλαιότερος θρήνος για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Λέγεται ότι βρέθηκε σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα του οποίου ο τίτλος ήταν: «Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης». Είναι ένα άσμα στο οποίο περιγράφονται η διακοπή της τελευταίας λειτουργίας και όσα επακολούθησαν.

Στίχοι

Γιατί, πουλί, δεν κελαηδείς
`πως κελαηδούσες πρώτα;

Άχ, πώς μπορώ να κελαηδώ
`πως κελαηδούσα πρώτα;

Μου κόψαν τα φτερούδια μου
μου πήραν τη λαλιά μου…

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Αντώνης Ζουλός (Video)

Ο Αντώνης Ζουλός, ο δεξιοτέχνης του βιολιού από την Τζια