Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

“Μενεξέ μπούλντουμ ντερεντέ”

Τοποθεσία: Γαλάτσι Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρεια: Αττική

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

(“Menekşe buldum derede: Τη Μενεξιά την βρήκα στο ρέμα …” )

Νέα Βύσσα και Γκαγκαβούζηδες Οινόης ! Η Ελένη Φιλιππίδου τιμάει το εργαστήρι μας, οδηγεί το σκάφος μας και μας ξεναγεί σε ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό – λαογραφικό ταξίδι στην πατρίδα της, τον Έβρο! Η Νέα Βύσσα είναι μια αστικοποιημένη κοινότητα προσφύγων της Αν. Θράκης με ξεχωριστό μουσικο-χορευτικό ιδίωμα (συρτό βήμα και ήρεμο ύφος) το οποίο διαμόρφωσαν αφενός η γλυκύτητα των μελωδιών της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης και αφετέρου η περιοριστική αστική φορεσιά.

Οι Γκαγκαβούζηδες της Οινόης είναι τουρκόφωνοι πρόσφυγες,ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος από την κοινότητα Saraplar (12 χλμ. ανατολικά του ποταμού Έβρου). Το μουσικοχορευτικό τους ιδίωμα περιλαμβάνει ένα κράμα μουσικής και χορών της βόρειας, της ανατολικής και της δυτικής Θράκης.

Η Ελένη Φιλιππίδου είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο. Έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό.

Παράλληλα, έχει γράψει μία μονογραφία για τους χορούς της Νέας Βύσσας Έβρου και έχει διδάξει παραδοσιακούς χορούς του νομού Έβρου σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρακολούθησε ασχολήθηκε με τους Γκαγκαβούζηδες της Οινόης και εκπόνησε διατριβή με θέμα: Χορός και ταυτοτική αναζήτηση: Τακτικές επιπολιτισμού και επαναφυλετισμού των Γκαγκαβούζηδων της Οινόης Έβρου.

Το τελευταίο διάστημα διδάσκει χορούς στο Καλλιτεχνικο Εργαστήρι Μελισσίων στο οποίο είναι και ιδρυτικό μέλος : https://www.facebook.com/kergastirimelission?fref=ts

Το κόστος είναι 10 ευρώ (και 5 ευρώ για τα μέλη του εργαστηρίου) και συμπεριλαμβάνονται η βεβαίωση παρακολούθησης, πρακτικά και το βίντεο.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου