Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Γιορτή Αντικριστού στο Ωραιόκαστρο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Αγαπητοί φίλοι σας προσκαλούμε στην γιορτή Αντικριστού που διοργανώνει ο Σύλλογος Κρητών & Φίλων Ωραιοκάστρου “Ερωτόκριτος” την Παρασκευή 28 Ιουνίου και ώρα έναρξης 8:3μμ στό Κονταξοπούλειο Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου.

 

Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη γιορτή διοργανώνεται στην Μακεδονία. Φέρτε μαζί σας την καλή διάθεση και ελάτε να διασκεδάσουμε με κρητική μουσική και αντικριστό, κρασί, και φυσικά άφθονη τσικουδιά. Μαζί μας θα είναι η Ένωση Ποντίων & Φίλων Ωραιοκάστρου, ο Πολιτιστικός σύλλογος Πενταλόφου, και η Ενωριακή εστία ΑΓ. Αθανασίου Παλαιοκάστρου.

 

Τι είναι το αντικριστό: το οφτό κρέας ή αντικριστό, το ψήνανε παλιά μόνο στις ορεινές περιοχές και συνήθως από άντρες βοσκούς. Τους εξυπηρετούσε ο τρόπος που το ψήνανε γιατί δεν είχαν στους χώρους βοσκής μαγειρικά σκεύη.

 

Αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά. Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσαν σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας.

 

Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικριστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το άφηναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερο το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος.

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το Δ.Σ. του συλλόγου

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου