Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ο Ηλίας Καρελλάς & η Αρετή Κετιμέ στο Τόποι & Τρόποι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τα είπαμε με τον Ηλία Καρελλά και την Αρετή Κετιμέ, δύο από τους συντελεστές της παράστασης «Το μόνο ταξίδι της ζωής του» Γεωργίου Βιζυηνού που φέτος για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε Παιδική Σκηνή σε σκηνοθεσία του Ηλία Καρελλά.

Ηλίας Καρελλάς
Γιατί «Το μόνο Ταξίδι Της Ζωής Του»; Διάλεξες ένα διήγημα του Βιζυηνού το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες. Τι ήταν αυτό που σου τράβηξε την προσοχή στο συγκεκριμένο ώστε να το ανεβάσεις σε παιδική θεατρική σκηνή;

Μετά την επιτυχία του Ερωτόκριτου και τη θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, έψαχνα ένα κείμενο που να «δένει» αρμονικά με την ταυτότητα του Θιάσου μου. Ένα κείμενο, επίσης, το οποίο να μπορώ να υπηρετήσω με τα μέσα που χρησιμοποιώ στις παραστάσεις μου. Έτσι, αναζητώντας μέσα στον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνίας, την προσοχή μου τράβηξε αυτό το διήγημα- παραμύθι, όπως μου αρέσει να το αποκαλώ, του Βιζυηνού. Το συγκεκριμένο διήγημα είναι ένα αριστουργηματικό έργο ως προς τη γλώσσα, τη γραφή, ως προς τον τρόπο που πλέκεται το παραμύθι με την πραγματικότητα μα, πάνω από όλα, ως προς την αποκάλυψη της παιδικής ψυχής. Και παρόλο που δεν συγκαταλέγεται στη λογοτεχνία για παιδιά, προσφέρεται απόλυτα για θεατρική διασκευή για παιδιά: είναι μια περιπέτεια γεμάτη δράση, χιούμορ, τρυφερότητα και συγκίνηση, με πρωταγωνιστή ένα παιδί και τα παραμύθια, τα οποία στη δική μας θεατρική εκδοχή ζωντανεύουν επί σκηνής! 

Δύσκολη κι η αναφορά του έργου, το μοναδικό ταξίδι, την απώλεια .. Πόσο εύκολο να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο στα παιδιά;

Η διασκευή του έργου μας απασχόλησε πολύ καιρό, αφού μελετήσαμε ολόκληρη τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού, προκειμένου να αποδοθεί το πνεύμα του συγγραφέα αλλά και για να είναι απόλυτα κατανοητό στους μικρούς θεατές. Το θέμα του αποχωρισμού του μικρού Γιωργή από το αγαπημένο του πρόσωπο δίνεται στη σκηνή με τρόπο συμβολικό στην παράστασή μας. 

Ο Ηλίας Καρελλάς & η Αρετή Κετιμέ στο Τόποι & Τρόποι

Όπως είδαμε και στην περσινή σου πετυχημένη παράσταση «Ερωτόκριτος», δεν μένεις μόνο στο θέατρο σκιών, αλλά κάνεις το παραπάνω βήμα και προσθέτεις κι άλλα στοιχεία. Περιέγραψέ μας λίγο τι ακριβώς θα παρακολουθήσουν γονείς και παιδιά στο «Το μόνο Ταξίδι Της Ζωής Του» στο Θέατρο Κάππα.

Δραστηριοποιούμαι στο θέατρο σκιών από το 1995 ως σκιοπαίκτης παρουσιάζοντας παραστάσεις Καραγκιόζη σε σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας, συμμετέχοντας σε τοπικά και διεθνή φεστιβάλ αλλά και δημιουργώντας πρωτοποριακά project πάνω στο λαϊκό αυτό είδος θεάτρου. Από την αρχή της πορείας μου με ενδιέφερε η εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους και αναζητούσα νέες φόρμες. Πάντα με γοήτευε η δύναμη της σκιάς και το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει σε μεγάλες παραγωγές μιας θεατρικής σκηνής, σε μεγάλη δηλαδή κλίμακα. Έτσι στις παραστάσεις μου, εκτός από την παρουσία του ηθοποιού, συνυπάρχουν αρμονικά και άλλα είδη όπως είναι η μάσκα, η κούκλα, η ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Όλα τα είδη, όμως, εξυπηρετούν συγκεκριμένο δραματουργικό σκοπό. Για παράδειγμα, φέτος, το θέατρο σκιών μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού και του ονείρου με τρόπο που κανένα άλλο είδος θεάτρου δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερα. Η φετινή παράσταση πλημμυρίζει από το άρωμα και τα ακούσματα της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης. Γινόμαστε, επίσης, συμμέτοχοι στις περιπέτειες του μικρού Γιωργή, που έχει πάει να μαθητεύσει σε ραφτάδικο στην Πόλη. Εκεί ονειρεύεται να ζήσει τις ιστορίες που έχει ακούσει από τον παππού του: ιστορίες με βασιλοπούλες που αγαπούν μικρά ραφτόπουλα, τον τόπο που ο Ήλιος ψήνει το ψωμί, την ιστορία με τη γοργόνα την αδελφή του Μέγα Αλέξανδρου κ.α. Όλα τα αγαπημένα λαϊκά παραμύθια και οι θρύλοι ζωντανεύουν στη σκηνή με τη χρήση θεάτρου σκιών, πολυμέσων και ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. 

Μίλησέ μας για τους συντελεστές αλλά και την παράσταση γενικότερα.

Η αλήθεια είναι ότι στις παραστάσεις μου, μου αρέσει να πειραματίζομαι με το καινούριο και το διαφορετικό, κάνοντας νέες συνεργασίες με διαφορετικούς και ετερόκλητους μεταξύ τους καλλιτέχνες. Όμως, πιστεύω πολύ στην έννοια της ομάδας και μου αρέσει να εργάζομαι στο θέατρο με συνεργάτες που πλέον έχουμε αναπτύξει έναν κοινό κώδικα. Φέτος, ένας σπουδαίος συνεργάτης, ο Νικόλας Φραγκιουδάκης, μεταμορφώνεται στη σκηνή στον μικρό Γιωργή, σε ένα ρόλο απαιτητικό για τον οποίο δούλεψε εντατικά χαρίζοντας σε μένα και στο κοινό ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Η Ζαχαρούλα Κληματσάκη αποτελεί μέλος του θιάσου τόσο για την υποκριτική της δεινότητα όσο και για το ταλέντο της στο τραγούδι, μιας και παράλληλα με το θέατρο, είναι μια νέα ανερχόμενη τραγουδίστρια. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω χρόνια συνεργάτες μου πίσω από τα φώτα της σκηνής, όπως η εικαστικός Αγγελική Μπόζου και η ομάδα της Playroom που τα τελευταία χρόνια δίνουν μια διαφορετική αισθητική πνοή στις παραστάσεις μου. Φυσικά, πώς να μην αναφερθώ στη μοναδική Αρετή Κετιμέ, μια καλλιτέχνιδα που αντιπροσωπεύει την παράδοση στο σήμερα. 

Τέλος, μία φράση-λίγα λόγια για το κοινό του Τόποι & Τρόποι.

Όλοι οι τόποι έχουν την παράδοση, την ιστορία και τις τέχνες τους. Τι πιο σημαντικό απ’ το να βρίσκονται οι τρόποι για να γίνονται όλα αυτά ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ζωής! 

Αρετή Κετιμέ
Δεύτερη συνεχόμενη φορά σε παράσταση του κ. Ηλία Καρελλά. Τι ήταν εκείνο που σε παρακίνησε να συνεργαστείς μαζί του και πάλι;

Ο Ηλίας Καρελλάς, ένας καλλιτέχνης θεωρώ σημαντικός για την συνέχεια του θεάτρου σκιών και όχι μόνο, με κάλεσε στη παράσταση ‘ο καραγκιόζης καπετάνιος’ πρώτη φορά. Από τότε συνεργαζόμαστε και τον ευχαριστώ πολύ. 

Πρόκειται για μία παράσταση στην οποία βασικό ρόλο παίζει η μουσική. Τι σκοπούς περιλαμβάνει και πόσο δύσκολο ήταν τελικά να διαλέξετε τα κομμάτια;

Το κείμενο από μόνο του σου δίνει τις εικόνες που χρειάζονται για να πλημμυριστείς από τη μουσική. Έχουμε μελωδίες από την Πόλη τη Θράκη κυρίως από τις Αλησμόνητες Πατρίδες. 

Αρετή Κετιμέ

Ποιες οι αντιδράσεις των παιδιών στα παραδοσιακά ακούσματα με βάση την εμπειρία σου και από την περσινή παράσταση;

Το κοινό μας έχουμε τη χαρά να αποτελείται από λιλιπούτειες ηλικίες μέχρι παππούδες. Τους αρέσει αρκετά, όταν ειδικά κοντά στη μουσική υπάρχει και κίνηση και σκιές. Η δράση που εκτυλίσσεται και μέσα στη μουσική αλλά κυρίως στο λόγο, δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν και εκείνα με φωνές παλαμάκια. 

Τι θα έλεγες στους γονείς προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να έρθουν σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για αυτή τη σχέση, όμως για μένα το βασικότερο έγκειται στο ό,τι οι γονείς μαζί με τα παιδιά μπορούν να είναι ανοιχτοί σε αυτό. 

Για ποιον λόγο να έρθουν γονείς και παιδιά να παρακολουθήσουν την παράσταση; Ποια τα στοιχεία που θ’αποκομίσουν; Τι θα κερδίσουν;

Ένα ταξίδι από τη Θράκη στην Πόλη μέσα από σκιές μουσικές χρώματα. 

Ποιο κομμάτι του διηγήματος-παραμυθιού ξεχωρίζετε-σας έχει αποτυπωθεί;

Όταν ο Γιωργής πάει στο παλάτι .. 

Θέατρο σκιών-Παιδικό θέατρο-Παραδοσιακή μουσική και ένα από τα σπουδαιότερα διηγήματα της ελληνικής λογοτεχνίας σε ειδική διασκευή. Πώς όλα αυτά συνδυάζονται σε μία παιδική παράσταση;

Με μεράκι, έμπνευση και διάθεση. 

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.