Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η χοροδιδάσκαλος Μαρία Μπουγιέση στο Τόποι & Τρόποι “Χόρεψε ελληνικά και διώξε το άγχος μακριά”

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η Μαρία Μπουγιέση είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό και διδακτορικό σε θέματα ψυχικής υγείας, άσκησης και χορού σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία), εστιάζοντας πάντα στον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Πρόσφατα εντάχθηκε στην όμαδα του BLOG του Τόποι & Τρόποι και μας παραχώρησε μία συνέντευξη με αφορμή το άρθρο “Χόρεψε ελληνικά και διώξε το άγχος μακριά”.
• Καταρχήν Μαρία σε καλωσορίζουμε στην παρέα του Τόποι και Τρόποι! Πλέον θα είσαι και επίσημα blogger μας, θα δημοσιεύουμε τα άρθρα σου, όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει και στο παρελθόν με τεράστια θραύση (βλέπε εδώ ). Μίλησε μας λίγο για τις σπουδές σου. Έχεις ένα πολύ πλούσιο “χορευτικό” βιογραφικό ..

Καλώς σας βρήκα λοιπόν και γω, σε αυτήν την όμορφη παρέα του Τόποι και Τρόποι και την προσπάθεια που κάνετε για τη διατήρηση και ενίσχυση της παράδοσής μας. Πράγματι είναι “χορευτικό” το βιογραφικό, μπορούμε να το πούμε και έτσι. Είμαι απόφοιτη του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού ΤΕΦΑΑ, του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με ειδικότητα στον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Συνέχισα με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία της άσκησης στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο εξωτερικό, Βέλγιο και Φινλανδία.

Το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο με οδήγησε σε διδακτορικό σε θέματα ψυχικής υγείας, άσκησης και χορού, που πραγματοποίησα στο ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων και στο πανεπιστήμιο του Magdeburg, στη Γερμανία. Η περίοδος που ήμουν στη Γερμανία ήταν πολύ σημαντική για μένα, αφού ασχολήθηκα με τη βελτίωση παραμέτρων γνωστικής λειτουργίας στην τρίτη ηλικία, μέσα από το χορό και την άσκηση, συγκρίνοντας διάφορες μεθόδους. Η εμπειρία μου αυτή ήταν πολύ σημαντική τόσο επιστημονικά και ερευνητικά, όσο και πρακτικά, αφού δίδαξα ελληνικό παραδοσιακό χορό σε γερμανούς ηλικιωμένους αλλά και παιδιά. Παράλληλα με τις σπουδές, είτε ήμουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό δίδασκα σε άτομα όλων των ηλικιών. Έχω συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια με πρωτότυπες εργασίες σχετικά με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και σκοπεύω να συνεχίσω την έρευνα στον τομέα αυτό που ξεκίνησα, γιατί το θεωρώ καινοτόμο, αρκετά ενδιαφέρον και κυρίως ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο.

• Κατά καιρούς ακούμε ότι ο χορός βοηθάει στην ψυχική και πνευματική υγεία. Κατά πόσο αυτό αληθεύει;

Όταν μιλάμε για ψυχική και πνευματική υγεία, αναφερόμαστε με ένα γενικότερο προσδιορισμό στην ευχαρίστηση, ευτυχία και ικανοποίηση που νιώθει κάθε άτομο για τον εαυτό του και τη ζωή του. Ο χορός βοηθάει το άτομο να νιώσει καλύτερα, τόσο φυσιολογικά μέσω της κίνησης ως άσκηση, όσο και ψυχικά, μέσα από την κοινωνική του διαδικασία, την εκτόνωση συναισθημάτων, την απόσπαση από προβλήματα της καθημερινότητας. Η μουσική και η ρυθμικά επαναλαμβανόμενη κίνηση, που αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του χορού, βοηθούν επίσης στην κατεύθυνση αυτή. Για να γίνει πιο κατανοητό, ας σκεφτούμε πως νιώθουμε μετά από ένα μάθημα χορού ή ακόμα καλύτερα, μετά από 3-4 μήνες που συμμετέχουμε συστηματικά σε κάποιο μάθημα χορού της αρεσκείας μας!

• Ας εστιάσουμε λίγο στους ελληνικούς χορούς. Τι θα έλεγες στους ανθρώπους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς αλλά διστάζουν; Με ποιο τρόπο/λόγια θα τους παρότρυνες να το κάνουν;

Με την ερώτησή σας αυτή μου θυμίζετε ένα νέο που ετοιμαζόταν να παντρευτεί και με πλησίασε λέγοντας μου: ΄Μαρία, θέλω να μάθω να χορεύω αλλά δε το χω καθόλου, πως θα χορέψω μπροστά σε κόσμο;΄ Ο ίδιος στο 1ο κιόλας μάθημα, κάθε φορά που έκανε σωστά τα βήματα και ένιωθε κάπως πιο άνετα από ότι περίμενε, χειροκροτούσε τον εαυτό του. Στο τέλος μου είπε πως τα μαθαίνει γρήγορα και ότι του τα μεταδίδω με πολύ ωραίο τρόπο. Τελικά όχι μόνο χόρεψε στον κύκλο ακολουθώντας τους άλλους, αλλά χόρεψε και μπροστά με δικό του τραγούδι, παραγγελιά!!! Αυτό που έχω δει από την εμπειρία μου είναι πως όλοι θα θελαν να ξέρουν να χορεύουν, αλλά άλλοι έχουν το θάρρος να το προσπαθήσουν και άλλοι όχι. Φυσικά πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο δάσκαλος, που θα ενθαρρύνει και θα καθοδηγήσει με κατάλληλο τρόπο τον κάθε μαθητή, ανεξαρτήτου ηλικίας, ώστε να νιώσει άνετα! Ίσως λίγα ιδιαίτερα μαθήματα στην αρχή για να πάρουν θάρρος και μετά να ενταχθούν στο κύκλο, θα έκανε τη διαδικασία πιο εύκολη.

Αυτό που έχω δει από την εμπειρία μου είναι πως όλοι θα θελαν να ξέρουν να χορεύουν, αλλά άλλοι έχουν το θάρρος να το προσπαθήσουν και άλλοι όχι.

• Διαβάζουμε μία φράση σου “Η συμβολή του ελληνικού χορού στην βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας”. Δηλαδή, υιοθετούμε το μότο “Χορέψτε παραδοσιακά, κάνει καλό και στην .. καρδιά;”

Γιατί όχι; Δε λέμε επίσης: Χόρεψε με την καρδιά σου;, μπορούμε λοιπόν να πούμε: Χόρεψε για την καρδιά σου! Γενικά ο ελληνικός παραδοσιακός χορός θεωρείται μία ήπια μορφή φυσικής δραστηριότητας. Εξαρτάται βέβαια από το πρόγραμμα, την ένταση και την ταχύτητα των χορών που επιλέγονται. Έτσι με το κατάλληλο πρόγραμμα ο ελληνικός παραδοσιακός χορός μπορεί να αποτελέσει μία πολύ καλή μορφή αερόβιας άσκησης. Πριν ένα χρόνο, σε συνεργασία που είχα με καρδιολόγο οργάνωσα ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πρόγραμμα ελληνικού παραδοσιακού χορού, όπου με τη χρήση ηλεκτροκαρδιογραφήματος, θελήσαμε να δούμε αν μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα σημειώνονταν αλλαγές στη μέση καρδιακή συχνότητα, αλλά και σε άλλες παραμέτρους, τόσο σε νέους 25-34 ετών όσο και σε άτομα 50 ετών και άνω.

Παρατηρήθηκε βελτίωση της μέσης καρδιακής συχνότητας, όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι οι δηλώσεις των ίδιων των συμμετεχόντων, οι οποίοι βελτίωσαν γενικότερα την καθημερινότητά τους. Όπως μου είπαν οι ίδιοι, δεν είχαν το αίσθημα της κόπωσης τόσο όσο πριν το πρόγραμμα,  ένιωθαν πιο ευκίνητοι, κάποιοι μάλιστα ένιωθαν πως βελτιώθηκε και ο ύπνος τους. Άρα χόρεψε, όχι μόνο με, αλλά και για την καρδιά σου!

Στον ελληνικό παραδοσιακό χορό νιώθω πως υπάρχουν όλα: από τον ερωτισμό και τη χαρά, μέχρι το πένθος και τη μοναξιά.

• Για ποιο λόγο αποφάσισες να εστιάσεις στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς; Τι ήταν εκείνο που σε άγγιξε περισσότερο ώστε τους ξεχώρισες απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη χορού;

Ασχολούμαι με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό από 8 ετών χωρίς να έχω σταματήσει. Αρχικά ως μαθήτρια, στη συνεχεία ως φοιτήτρια και τώρα και ως μαθήτρια για μένα και ως δασκάλα. Κατά διαστήματα έχω παρακολουθήσει κάποιες μορφές latin χορού, salsa, tango, όταν ήμουν στο εξωτερικό συμμετείχα σε waltz, fox trot. Αυτό που παρατηρούσα κάθε φορά, είναι πως στον ελληνικό παραδοσιακό χορό μπορούσαν να συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, από μωρά παιδιά μέχρι τον παππού και τη γιαγιά, όπως επίσης όλοι οι σωματότυποι.

Ενώ χοροί όπως το tango, το waltz, μ’ αρέσει να χορεύονται από άτομα που είναι ζευγάρι μεταξύ τους, ώστε να χορευτούν ψυχή και σώμα, ως πιο ερωτικοί χοροί, όπως τους αρμόζει. Στον ελληνικό παραδοσιακό χορό νιώθω πως υπάρχουν όλα: από τον ερωτισμό και τη χαρά, μέχρι το πένθος και τη μοναξιά. Επίσης, η ποικιλία της μουσικής και των βημάτων που αποτελούν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, αυτή η εκτόνωση των συναισθημάτων όπως τη βιώνω, με εκφράζει. Δε θα μπορούσα να επιλέξω χορό που να μη με εκφράζει, αφού αν μη τι άλλο ο χορός είναι ένας τρόπος έκφρασης.

• Σε ποιους συλλόγους έχεις διδάξει; Τώρα σε βρίσκουμε σε κάποιον;

Έχω διδάξει σε αρκετούς συλλόγους, όπως στο σύλλογο απανταχού πετριλιωτών ‘Το Πετρίλο’ με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας, όπου μέσα σε ένα χρόνο είχαμε φτάσει τους 120 χορευτές, στο σύλλογο Σαρακατσαναίων Αυλώνα Αττικής με τον οποίο συμμετείχαμε και στα ανταμώματα που γίνονται στο Περτούλι Τρικάλων, στο σύλλογο γυναικών ‘ΕΜΜΕΛΕΙΑ’ στον Άγιο Στέφανο Αττικής όπου και διδάσκω ακόμα. Διδάσκω επίσης σε Ωρωπό και Δροσιά. Όταν έχεις μάθει να επικοινωνείς με αρκετό κόσμο και μάλιστα μέσα από το χορό, είναι κάτι που δε θες να σταματήσεις, σου δίνει ζωή.

Την ίδια στιγμή, η επικοινωνία μου με τον κόσμο παίρνει και άλλη διάσταση, αφού έχω ήδη προσκληθεί σε αρκετούς συλλόγους να παρουσιάσω τη σχέση του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της άσκησης με παραμέτρους υγείας, στα πλαίσια θεωρητικών και πρακτικών σεμιναρίων. Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού έτσι μπορεί η επιστημονική έρευνα να γίνεται άμεσα γνωστή στον κόσμο που ενδιαφέρεται για το θέμα και μέσα από το πρακτικό κομμάτι να γίνεται κατανοητή και η σημασία του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία!

• Ποιο είναι το μότο σου;

Αυτό που έχω ως μότο είναι πως: ‘η ζωή μας είναι ένας χορός του οποίου η μελωδία και ο ρυθμός εξαρτώνται από εμάς’. Πιστεύω πως η ζωή μας είναι επιλογές και συγκυρίες. Την ίδια στιγμή ο χορός μπορεί να είναι χαρούμενος, λυπητερός ή κάτι ενδιάμεσο. Έτσι ανάλογα με τις επιλογές μας στη ζωή, που μπορούν να παρομοιαστούν με το ρυθμό και τη μελωδία, ζούμε-χορεύουμε τη ζωή –το χορό που έχουμε επιλέξει!

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.