Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 65 χρόνια από την Δωδεκανησιακή ενσωμάτωση

Τοποθεσία: Δωδεκάνησα Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 η ομάδα του sillogoi.gr βρέθηκε στη γιορτή που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, με αφορμή την συμπλήρωση 65 χρόνων από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου παρουσία πολλών εκπροσώπων Πολιτικών Αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δωδεκανήσων και της Αθήνας.

65 χρόνια από τη Δωδεκανησιακή ενσωμάτωση

Αναλυτικότερα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Φραγκούλης Γιάννης, η πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κα. Σορώτου – Τσανάκη Μαίρη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ Ναθαναήλ, η βουλευτής Δωδεκανήσων κα. Ιατρίδη Τσαμπίκα, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος Βασίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Χατζηδιάκος Φώτης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Τζιτζάς Απόστολος, οι βουλευτές Πειραιά και Νήσων κ. Κατσαφάδος Κώστας και κ. Μελάς Παναγιώτης, η αδερφή του εκλιπόντος ήρωα των Δωδεκανήσων Λοχαγού Φανουράκη, καθώς και ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

65 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων

Η έναρξη του εορτασμού σηματοδοτήθηκε με την είσοδο των κοριτσιών με τις παραδοσιακές φορεσιές στη σκηνή, όπου η κάθε μία εκπροσωπούσε το νησί της Δωδεκανήσου απ’ το οποίο καταγόταν, υπό τους ήχους του Δωδεκανησιακού Ύμνου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο παρουσιαστής και υπεύθυνος της ροής του προγράμματος κ. Ζαρίφης Απόστολος ο οποίος κάλεσε την κα. Σορώτου – Τσανάκη Μαίρη καθώς και τον κ. Φραγκούλη Γιάννη για έναν χαιρετισμό. Αναφορικά και οι δύο εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθήνας – Πειραιά ενώ τόνισαν τη σημασία που έχει η 7η Μαρτίου, η ημέρα της ενσωμάτωσης, όχι μόνο για τους Δωδεκανησίους αλλά και για όλους τους Έλληνες.

65 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Μεταξύ άλλων μίλησαν οι κ. Μιχαλολιάκος Βασίλης, κα. Ιατρίδη Τσαμπίκα, Χατζηδιάκος Φώτης ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος χαιρέτησε το ακροατήριο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κκ Ναθαναήλ, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό στην ιστορία των Δωδεκανήσων και τα 650 χρόνια σκλαβιάς.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκαν οι προσπάθειες και το έργο των εν Αττική Σωματείων της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσων, μερικές από τις οποίες είναι : 1) η έκθεση Δωδεκανησιακών προϊόντων που δημιουργήθηκε στην έδρα της Ομοσπονδίας από τοπικούς φορείς και παράγοντες με στόχο την προώθησή τους και ενίσχυση της περαιτέρω παραγωγής τους, 2) επιπρόσθετα έγινε αναφορά στην αιμοδοσία που μπορεί να πραγματοποιήσει ο καθένας μας στην Δωδεκανησιακή Τράπεζα αίματος με σκοπό την κάλυψη κάθε ανάγκης.

65 χρόνια από τη Δωδεκανησιακή ενσωμάτωση

Επίσης, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο αφιέρωμα με τίτλο «Σκεύος Ζερβός : Μία απιίστευτος ζωή» το οποίο δημιουργήθηκε από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος». Ήταν μία αναφορά στην προσωπικότητα, το επιστημονικό και πατριωτικό του έργο και την τεράστια συμβολή του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου. Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα των Σωματείων της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αθηνών – Πειραιώς, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω με τη σειρά κατά την οποία παρουσιάστηκαν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες των εμφανίσεών τους.

65 χρόνια από τη Δωδεκανησιακή ενσωμάτωση

ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ
1. ΧΑΛΚΗ :Την Ένωση Χαλκιτών Αθηνών – Πειραιώς εκπροσώπησε χορευτικά το Λύκειο Ελληνίδων Χάλκης, με τους χορούς : Βλάχα, Σούστα, Ζερβοδεξός και τους μουσικούς Γιώργο Αναστασιάδη (Λύρα) και Νίκο Χαψή (Λαούτο).

2. ΝΙΣΥΡΟΣ : Ένωση Νισυρίων Αθήνας – Πειραιά «Ο Γνωμαγόρας» με τους χορούς:Καμάρες, Συρτό εμπρός, Σούστα και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, Μιχάλη Γαμπιεράκη (Βιολί), Γιάννη Μεγαλούδη (Λαούτο), Στέλλα Βαλάση (Σαντούρι).

3. ΚΩΣ : Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» με τους χορούς : Λυγκέρι, Κοκκάλα – Γαουριστίνες, Μπάλος Κως, Πεντοζάλης Κεφάλου, Σούστα – Μελαχροινό. Η μουσική που ακούστηκε ήταν ηχογραφημένη.

4. ΣΥΜΗ : Ένωση Συμιακών Νέων «Ο Νιρέας» με τους χορούς : Νανού, Άσσος Κοφτός, Σούστα και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ : Για τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων χόρεψε το συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων & του Ομίλου Ολυμπιτών Καρπάθου. Χοροί που παρουσιάστηκαν : Αντιπατητής, Ζερβός, Πάνω χορός, Σούστα με τους μουσικούς :Νίκο Νικολάου (Λύρα), Νίκο Νταή (Λαούτο), Γιάννη Λιγνό (Λαούτο), Γιώργο Αναστασιάδη (Τσαμπούνα), Κωστή Αντιμισιάρη (Τραγούδι), Μάνο Νοταρά (Τραγούδι).

6. ΤΗΛΟΣ : Σύλλογος Απανταχού Τηλίων «Η Ήριννα» με τους χορούς : Συρτός (Αποστολίτικος), Σούστα, Καμάρες και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

7. ΡΟΔΟΣ : Ένωση Ροδίων Αθηνών – Πειραιώς με τους χορούς : Ροδίτικος, Ίσσος, Σούστα και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων.

8. ΛΕΡΟΣ : Πανελλήνια Ένωση Λερίων «Η Παναγία του Κάστρου» με τους χορούς : Συρτός, Λέρικος (Παιδικό τμήμα) και Σούστα, Λέρικος και Καριώτικα (τμήμα ενηλίκων) και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

9. ΚΑΣΟΣ : Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων με τους χορούς : Σούστα (παιδικό τμήμα) και Ζερβός, Σούστα (Τμήμα ενηλίκων) και τους μουσικούςΓιώργο Αναστασιάδη (Λύρα) και Νίκο Νταή (Λαούτο).

10. ΠΑΤΜΟΣ :Τον Σύλλογο των Απανταχού Πατμίων «Εμμανουήλ Ξάνθος ο Φιλικός» εκπροσώπησε χορευτικά το συγκρότημα του Συλλόγου Καμπιωτών «Η Ευαγγελίστρια» με τους χορούς : Συρτός, Οσιανός, Σούστα και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

11. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ : Σύνδεσμος Αστυπαλαίων «Παναγιά η Πορταΐτισσα» με τους χορούς : Μεσ’ του Αιγαίου, Μπάλλος, Σούστα και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων.

12. ΚΑΛΥΜΝΟΣ : Ένωση Καλυμνίων Αττικής «Ο Άγιος Νικόλαος» με τους χορούς : Ίσσος, Σούστα, Μηχανικός και τους μουσικούς του συγκροτήματος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και τον Γιάννη Χαραμαντά (Βιολί).

13. ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ : Τον Σύνδεσμο των Απανταχού Καστελλοριζίων εκπροσώπησε το συγκρότημα Πολιτιστικής – Μουσικοχορευτικής Ομάδας Καστελλόριζου με τους χορούς :Συρτός, Σούστα, Η Κυρά της Ρω. Τραγούδησε η Ευαγγελία Ξενοπούλου, το αηδονάκι του Καστελλόριζου, με ηχογραφημένη μουσική.

65 χρόνια από τη Δωδεκανησιακή ενσωμάτωση

Στο τέλος της βραδιάς, ο παρουσιαστής κάλεσε εκ νέου τις κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν και κορδέλες πάνω στις οποίες αναγράφονταν το όνομα του νησιού το οποίο εκπροσωπούσε η κάθε μία και όλοι μαζί ψάλαμε τον εθνικό μας ύμνο. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί από αυτήν την εκδήλωση ήταν η μεγάλη ανταπόκρισή του κόσμου καθώς και η πολύ καλή οργάνωση από άποψη φορέων και μελών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Όμως το πιο σπουδαίο απ’ όλα ήταν η τεράστια συμμετοχή νέων ανθρώπων, από πολύ μικρές ηλικίες ακόμη, οι οποίοι με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη εκπροσώπησαν τον τόπο τους και έδειξαν ότι σέβονται την καταγωγή τους. Πέρα όμως από όλα τα νέα παιδιά που συμμετείχαν, υπήρξαν και πολλά που παρέστησαν μόνο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της ενσωμάτωσης. Είναι ένα γεγονός που δείχνει σε όλους μας ότι οι νέοι άνθρωποι νοιάζονται για τις ρίζες τους και μπορούν να αποτελέσουν άξιους συνεχιστές της παράδοσης του ελληνισμού.

65 χρόνια από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων

Όμως το πιο σπουδαίο απ’ όλα ήταν η τεράστια συμμετοχή νέων ανθρώπων, από πολύ μικρές ηλικίες ακόμη, οι οποίοι με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη εκπροσώπησαν τον τόπο τους και έδειξαν ότι σέβονται την καταγωγή τους. Πέρα όμως από όλα τα νέα παιδιά που συμμετείχαν, υπήρξαν και πολλά που παρέστησαν μόνο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της ενσωμάτωσης. Είναι ένα γεγονός που δείχνει σε όλους μας ότι οι νέοι άνθρωποι νοιάζονται για τις ρίζες τους και μπορούν να αποτελέσουν άξιους συνεχιστές της παράδοσης του ελληνισμού.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

«Χορέψαμε για τη ζωή» – Η παράδοση μας ένωσε για καλό σκοπό (Ρεπορτάζ)

Μία φιλανθρωπική μουσικοχορευτική παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Δόρα Στράτου για πρώτη φορά στην Αθήνα/. «Χορεύουμε για τη ζωή»