Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βρεθήκαμε στη Νέα Υόρκη, στην παρέλαση της Ομογένειας για την ελληνική ανεξαρτησία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Έπειτα από πρόσκληση του Βιωματικoύ Εργαστηρίου Παραδοσιακού χορού “Μυκονιάτικη Βεγγέρα” του Απολλωνίου Ομίλου, πραγματοποιήσαμε το μεγάλο ταξίδι για τη Νέα Υόρκη με αφορμή την Εθνική Παρέλαση του Ελληνισμού της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Η πρόσκληση έγινε από το Federation of Hellenic Societies of Greater New York προς το Εργαστήρι “Μυκονιάτικη Βεγγέρα”. Ένα μοναδικό ταξίδι ζωής που κατάφερε να χαραχθεί στη μνήμη μας.

Την ημέρα της παρέλασης, Κυριακή 14 Απριλίου 2019, χιλιάδες άτομα, διαφόρων ηλικιών, συγκεντρώθηκαν στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν για να τιμήσουν τον ελληνισμό και την ελληνική ανεξαρτησία. Συμμετείχαν κοινότητες, σχολεία, σύλλογοι, οργανισμοί της ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, πολλοί φορώντας ελληνικές ενδυμασίες ενώ το πλήθος που παρευρέθηκε χειροκροτούσε και έδινε τον παλμό. Πρωτοστάτησαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς και συνολικά παρήλασαν περισσότεροι από 100 οργανισμοί, με 45 άρματα και 11 φιλαρμονικές. Μία μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό! Άνθρωποι ντυμένοι με κάθε συνδυασμό γαλανόλευκου, που περιελάμβανε από γραβάτες με ελληνικές σημαίες ως μπλουζάκια, καπέλα, ζωγραφισμένες ελληνικές σημαίες στα πρόσωπα και άλλα. Μετά την παρέλαση η γιορτή των Ελλήνων συνεχίστηκε και στο Μανχάταν αλλά και στην Αστόρια, το ελληνικό κέντρο της Νέας Υόρκης. Ελληνικά τραγούδια ηχούσαν σε κεντρικούς δρόμους και μαγαζιά της περιοχής, κάνοντάς μας να αιστανθούμε ότι βρισκόμασταν στην Ελλάδα.

Οι εικόνες από αυτό το ταξίδι ποικίλες και όλες γεμάτες με γαλανόλευκα χρώματα. Η επαφή μας με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης (Federation of Hellenic Societies of Greater New York) αλλά και με τους Έλληνες της Νέας Υόρκης μας βοήθησε να ανακαλύψουμε στοιχεία της ζωής τους, της ιστορίας τους, των βιωμάτων τους. Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Δεν το ήθελαν. Τα παλαιότερα χρόνια, αλλά και τα πιο πρόσφατα, εκείνα της αρχής της κρίσης, πολλοί Έλληνες πήραν την απόφαση ν’αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στην Αμερική, έχοντας μέσα τους πάντα την Ελλάδα. Ήρθαν αντιμέτωποι με πολλά και με ελάχιστες εξαιρέσεις σχεδόν όλοι τους κατάφεραν να επιβιώσουν και να διαμορφώσουν ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής! Κι εδώ έρχονται δύο διαπιστώσεις: 1) Στην Αμερική χαρακτηρίζονται ως Έλληνες και στην Ελλάδα ως Αμερικάνοι, 2) Όταν η Ελλάδα, τα δύσκολα χρόνια, τους έκλεισε την πόρτα, η Αμερική τους την άνοιξε διάπλατα και τους έδωσε ευκαιρίες για μία καλύτερη ζωή, την οποία και απέκτησαν τελικά. Γι’αυτό και για εκείνους πια οι σημαίες που αγαπούν είναι δύο, της Ελλάδας και της Αμερικής, οι οποίες έχουν και οι δύο ίδια αξία. Δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους την Ελλάδα, έμαθαν όμως να αγαπούν και την Αμερική που τους έδωσε ζωή και σπίτι.

Ευχαριστούμε θερμά το Βιωματικό Εργαστήρι Παραδοσιακού χορού “Μυκονιάτικη Βεγγέρα” του Απολλωνίου Ομίλου για την πρόσκληση και τη ζεστή φιλοξενία σε αυτό το ταξίδι ζωής στη Νέα Υόρκη! Ακολουθεί Photo Gallery.

Σύλλογος

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Τραγουδώντας acapella τα Αμυγδαλοτσακίσματα με την Κυριακή Σπανού (Video)

Νησιώτικο γλέντι με το Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού στον ΟΛΠ