Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η τελευταία υφάντρα της Όσσας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Τοποθεσία: Όσσα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η κυρά Βαγγελιώ (Πασχαλίδου) Καμάρη είναι η ζώσα παράδοση της Όσσας! Από τα χέρια της έχουν περάσει χιλιόμετρα από κλωστές, μαλλιά και ρετάλια, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε αμέτρητα χειροποίητα υφαντά κιλίμια και στρωσίδια της προίκας και του καθημερινού σπιτιού. Ακούραστη, φιλόξενη και πάντα πρόθυμη είναι έτοιμη να σου δείξει κάθε της χειροτέχνημα και να σου εξηγήσει την κάθε λεπτομέρεια της επίπονης δουλειάς της.

Πόσες φορές δεν ξενύχτησε κάτω από το φως της λάμπας; Πόσες φορές δεν μάλωσε με τον συγχωρεμένο τον άντρα της για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς πάνω από το στημόνι και το υφάδι; Για την κυρά Βαγγελιώ, όμως, η υφαντική δεν είναι κούραση. Αντίθετα, είναι τρόπος ζωής και μια διέξοδος προσωπικής, αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης! Η υφαντική δεν της δίνει μόνο χαρά, αλλά και ζωή…

Ο Σύλλογος Οσσαίων “Η Αγία Κυράννα” ξεκίνησε πριν λίγες μέρες το στήσιμο της Λαογραφικής του Συλλογής. Η κυρά Βαγγελιώ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη! Από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι στο πλάι μας και ήδη ξεκίνησε το στήσιμο και την τακτοποίηση του παλιού μας αργαλειού. Τα λόγια της για εμάς προσταγή:

“- Τιριάξτι του μουσείου να σας βοηθήσου όσου ζω κι όσου κρατούν τα χέρια κι τα πόδια μ’! Κι ότ’ χρειαστείτι ιδώ είμι ‘γώ…”

Gallery

Άγγελος Β. Μήτσας

Άγγελος Β. Μήτσας

Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του ΥΠ.ΠΟ. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" (Όσσα Θεσσαλονίκης). Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Φοιτητής Ε.Α.Π. στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο