Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η τελευταία υφάντρα της Όσσας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Τοποθεσία: Όσσα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η κυρά Βαγγελιώ (Πασχαλίδου) Καμάρη είναι η ζώσα παράδοση της Όσσας! Από τα χέρια της έχουν περάσει χιλιόμετρα από κλωστές, μαλλιά και ρετάλια, τα οποία μεταμορφώθηκαν σε αμέτρητα χειροποίητα υφαντά κιλίμια και στρωσίδια της προίκας και του καθημερινού σπιτιού. Ακούραστη, φιλόξενη και πάντα πρόθυμη είναι έτοιμη να σου δείξει κάθε της χειροτέχνημα και να σου εξηγήσει την κάθε λεπτομέρεια της επίπονης δουλειάς της.

Πόσες φορές δεν ξενύχτησε κάτω από το φως της λάμπας; Πόσες φορές δεν μάλωσε με τον συγχωρεμένο τον άντρα της για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς πάνω από το στημόνι και το υφάδι; Για την κυρά Βαγγελιώ, όμως, η υφαντική δεν είναι κούραση. Αντίθετα, είναι τρόπος ζωής και μια διέξοδος προσωπικής, αλλά και καλλιτεχνικής έκφρασης! Η υφαντική δεν της δίνει μόνο χαρά, αλλά και ζωή…

Ο Σύλλογος Οσσαίων “Η Αγία Κυράννα” ξεκίνησε πριν λίγες μέρες το στήσιμο της Λαογραφικής του Συλλογής. Η κυρά Βαγγελιώ δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη! Από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι στο πλάι μας και ήδη ξεκίνησε το στήσιμο και την τακτοποίηση του παλιού μας αργαλειού. Τα λόγια της για εμάς προσταγή:

“- Τιριάξτι του μουσείου να σας βοηθήσου όσου ζω κι όσου κρατούν τα χέρια κι τα πόδια μ’! Κι ότ’ χρειαστείτι ιδώ είμι ‘γώ…”

Σύλλογος

  Gallery

  Άγγελος Β. Μήτσας

  Άγγελος Β. Μήτσας

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Αφιέρωμα στην Κατίνα Παππούλη, την υπέροχη φωνή από την Αντιμάχεια της Κω

  Σε ηλικία 79 ετών, έφυγε χθες η Κατίνα Παππούλη, η υπέροχη παραδοσιακή φωνή από την Αντιμάχεια της Κω