Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

“Στην κεντημένη σου ποδιά μωρ’ Βλάχα..” Αφιέρωμα στην κεντημένη ποδιά Όσσας

Τοποθεσία: Όσσα Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Νομός: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στην κεντημένη σου ποδιά μωρ’Βλάχα…

Λεπτομέρεια κεντήματος πάνω σε βελούδινη ποδιά μαύρου χρώματος, από γυναικεία φορεσιά της Όσσας. Επαναλαμβανόμενο μοτίβο με μπουκέτα πολύχρωμων λουλουδιών στην κάτω πλευρά της ποδιάς, με κοφτό τελείωμα και λεπτομέρεια γιρλάντας μπλε χρώματος το οποίο πλαισιώνεται από κεντημένες κουκκίδες κίτρινου-πορτοκαλί χρώματος, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους.

Ήταν ο κυρίαρχος τύπος σχεδίου ποδιάς της γυναικείας Βυσσοκινής (αστικής) ενδυμασίας, με πολλές παραλλαγές στη διακόσμηση των λουλουδιών. Λιτή διακόσμηση πάνω σε πολυτελές σκούρο ύφασμα (βελούδο), ο συνδυασμός των οποίων προσέδιδε ιδιαίτερη κομψότητα στην Βυσσοκινή φορεσιά και κατ’ επέκταση στην Οσσαία γυναίκα! Ο ίδιος τύπος ποδιάς συναντάται σχεδόν όμοιος στον γειτονικό Σοχό και πανομοιότυπος σε φορεσιές Βλάχων της Πίνδου.

Άγγελος Β. Μήτσας

Άγγελος Β. Μήτσας

Συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους του ΥΠ.ΠΟ. Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" (Όσσα Θεσσαλονίκης). Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Φοιτητής Ε.Α.Π. στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο