Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών

Ο Σύλλογος καθιέρωσε την αναβίωση του πανηγυριού του Αη Γιώργη της παλιάς Περάμου για να ακούγονται τα τραγούδια και να χορεύονται οι χοροί της με τις παραδοσιακές φορεσιές στη Νέα Πέραμο, ενώ, επιδόθηκε εξ’ αρχής σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά έργα που σκοπό είχαν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, όπως η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, του 1ου Δημοτικού σχολείου, του μνημείου Ηρώων, της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της Νέας Περάμου και λοιπών έργων.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Τοποθεσία: Μικρά Ασία Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Μικρασιάτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑΜΙΩΝΟ : Βίαιος ξεριζωμός του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις προγονικές πατρίδες, το 1922, οδήγησε τους πρόσφυγες από την Πέραμο της Κυζικηνής Χερσονήσου Προποντίδας στην Ελλάδα, στην περιοχή της Καβάλας, εκεί όπου ιδρύθηκε η νέα πατρίδα, η Νέα Πέραμος Καβάλας.

  Το 1924, οι Περάμιοι, που είχαν εγκατασταθεί και δημιουργήσει μία εύρωστη παροικία στην Κωνσταντινούπολη, (μετά την καταστροφική φωτιά της Περάμου από τους Τούρκους το 1915 και την εξορία που ακολούθησε) διώχθηκαν, αφού έγινε πράξη η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης.

  Το δεύτερο κύμα προσφύγων, φτάνοντας στην Ελλάδα, επέλεξε την παραθαλάσσια περιοχή «Μεγάλο Πεύκο» της επαρχίας Μεγαρίδος, όπου εκεί ίδρυσε την νέα εστία, τη Νέα Πέραμο Αττικής, δηλώνοντας έτσι την καταγωγή και την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων της.

  ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑΜΙΩΝ ΚΥΖΙΚΗΝΩΝ : Η επιθυμία να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις διαχρονικές αξίες στις επόμενες γενιές, ώθησε, το 1959, πολλούς επιφανείς Περάμιους της Πόλης, με πρωτεργάτη τον διαπρεπή για την εποχή του επιχειρηματία (ιδρυτή της Βιομηχανίας Ζυμαρικών ΜΙSKO) αείμνηστο Εμμανουήλ Παπαναστασίου στην ίδρυση του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, σαν συνεχιστή του Σωματείου «Ανορθωτικός Σύνδεσμος των Περαμίων της Κωνσταντινούπολης»

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ : Ο Σύλλογος καθιέρωσε την αναβίωση του πανηγυριού του Αη Γιώργη της παλιάς Περάμου για να ακούγονται τα τραγούδια και να χορεύονται οι χοροί της με τις παραδοσιακές φορεσιές στη Νέα Πέραμο, ενώ, επιδόθηκε εξ’ αρχής σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά έργα που σκοπό είχαν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, όπως η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, του 1ου Δημοτικού σχολείου, του μνημείου Ηρώων, της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης της Νέας Περάμου και λοιπών έργων.

  Το 1968, με την έκδοση του βιβλίου «Η ΠΕΡΑΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ» του λόγιου πατριώτη Γεωργίου Αυγερινού Σγουρίδη, που αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τους ερευνητές, ο Σύλλογος διέσωσε την ιστορία και λαογραφία της Μικρασιατικής πατρίδας και της ευρύτερης περιοχής της Προποντίδας. Το μνημειώδες αυτό έργο, που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους φορείς, επανεκδίδεται μέχρι και σήμερα.

  Το 1982, ίδρυσε χορευτικό συγκρότημα με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή της τοπικής παράδοσης. Από τότε, λειτουργούν στο Σύλλογο χορευτικά τμήματα για όλες τις ηλικίες, από τεσσάρων ετών και άνω. Το χορευτικό συγκρότημα συμμετέχει τόσο σε τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όσο και σε εκδηλώσεις του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου με αντιπροσωπευτικούς χορούς της Περάμου, της Πόλης και των παραλίων της Προποντίδας.

  Διατηρεί ιματιοθήκη παραδοσιακών ενδυμασιών που προσπαθεί συνεχώς να εμπλουτίζει. Διαθέτει προς πώληση CD με τα παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια και DVD με το Ντοκιμαντέρ «ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», που περιέχει ένα ιστορικό οδοιπορικό από την Πέραμο της Κυζίκου στη Νέα Πέραμο Αττικής. Έχει συλλογή κειμηλίων και αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών από προσφορές των μελών του που επίσης, συνεχώς εμπλουτίζει.

  Διοργανώνει Εκδηλώσεις Μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας, προσκυνηματικά ταξίδια στην προγονική γη, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, χοροεσπερίδες κλπ. Συνεργάζεται με το Δήμο Νέας Περάμου, με άλλα Μικρασιατικά Σωματεία και τοπικούς φορείς σε κοινές εκδηλώσεις. Συμμετέχει στις παρελάσεις των εθνικών επετείων και στην παραδοσιακή τελετή των Θεοφανείων που αναβιώνει στη Νέα Πέραμο όπως και στην παλιά πατρίδα.

  Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.) και συμμετέχει στις ετήσιες εκδηλώσεις Μνήμης για την Μικρά Ασία κάθε Σεπτέμβρη που πραγματοποιούνται στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Σύνταγμα. Το 2007, ο Σύλλογος, επεκτείνοντας τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, ίδρυσε θεατρική ομάδα με σκοπό να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες σε εφήβους και ενήλικες για να αναδείξουν τις δυνατότητες τους. Μετά από το πρώτο επιτυχημένο έργο που παρουσίασε πέρυσι η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, θα ακολουθήσει το δεύτερο, με τρεις παραστάσεις στις 8, 9 και 10 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Περάμου.

  Τέλος, στο Σύλλογο έχει δωρηθεί ακίνητο στο οποίο υπάρχει παραδοσιακό Ελαιοτριβείο από το 1933 με όλο τον εξοπλισμό του. Το έργο της αναστήλωσης έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο την ολοκλήρωση και επέκταση του, έτσι ώστε, να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος για τα πολύτιμα κειμήλια των προγόνων αλλά και οι απαραίτητοι χώροι για την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.

  Gallery

  Πηγή:

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.