Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σωματείο Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση»

Στις 14 Φεβρουαρίου του 2006, ιδρύθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό στην παράδοση το Σωματείο Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών “Ελληνική Παράδοση”, από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της πόλης του Ιλίου.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Πρωτεργάτες τους ιδρυτές – καταξιωμένους χοροδιδασκάλους του Σωματείου Κο Τσούνη Βασίλη και Κα Ρούτη Έφη καθώς και τον αείμνηστο Πρόεδρο Λάμπρου Ιωάννη.Στα δέκα χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα η Ελληνική Παράδοση έχει συμμετάσχει σε πάνω από 1500 παραστάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό έχοντας τον σεβασμό, την εκτίμηση και αναγνώριση όλων των πολιτιστικών φορέων όχι μόνο του Ιλίου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και πολλών Συλλόγων και φορέων του εξωτερικού.

  Οι σκοποί του Σωματείου είναι η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, η συλλογή και κατασκευή πιστών αντιγράφων αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών από όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει η έρευνα και καταγραφή των τοπικών χορών ηθών και εθίμων από όλη την Ελλάδα, με επί τόπου καταγραφές προσεγγίζοντας την κάθε περιοχή μουσικοχορευτικά, ιστορικά, λαογραφικά αλλά και ενδυματολογικά.

  Σήμερα το Σωματείο διαθέτει δέκα χορευτικά τμήματα με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην πιστότερη και αυθεντικότερη μορφή τους. Τα τμήματα μας απαρτίζονται από διαφορετικές ηλικίες και επίπεδα. Ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, συνεχίζουν μαθητές δημοτικού-γυμνασίου, έφηβους, φοιτητές, κατόπιν επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς και γενικότερα από ανθρώπους με πολύ μεράκι και όρεξη που έχουν πλήθος παραστάσεων στο ενεργητικό τους, πάρα πολλές πρόβες και με πολλή δουλειά έχουν καταφέρει να αποσπούν τις καλύτερες κριτικές όπου εμφανίζονται.

  Διαθέτουμε ιματιοθήκη η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και φορεσιές ιδιαίτερες που δεν υπάρχουν σε άλλα βεστιάρια και έχουν κατασκευαστεί από τους καλύτερους και μοναδικούς στο είδος τους όπως Μπούλες και Γενίτσαρους από την Νάουσσα, Γέρους και Κορέλλες από την Σκύρο, Μέριο από τον Σοχό και πολλές άλλες. Το Σωματείο μας έχει εκπροσωπήσει και προβάλει επάξια την πολιτιστική μας κληρονομιά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Πρόσφατη (30/6/2015) η επίσκεψή μας και η παράστασή μας στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετέχουμε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ιλίου, επίσης υπάρχουν συνεργασίες και με πολλούς άλλους Δήμους, και διάφορους άλλους φορείς όπως Σωματεία, Συλλόγους κ.α.

  Σημαντική είναι η παρουσία του Σωματείου μας στην Ελληνική Τηλεόραση, σε διάφορες ποιοτικές εκπομπές που ασχολούνται σοβαρά με την παράδοση, από όπου μας δίνετε κάθε φορά η ευκαιρία να κάνουμε τις δικές μας πολιτιστικές προτάσεις. Με σεβασμό στην παράδοση, με εικόνες – ήχους που είναι αναλλοίωτοι στην μνήμη μας μεταφέρουμε όχι μόνο τα βήματα αλλά και το ύφος της κάθε περιοχής προσεγγίζοντας την με ευλάβεια, δίνοντας πληροφορίες στους χορευτές μας όπως ακριβώς τα είχαμε διδαχθεί από τους παλαιότερους και καλύτερους χορευτές από κάθε μεριά της Ελλάδας.

  Το Σωματείο μας είναι άμεσα συνεργαζόμενο με το Θέατρο της Δόρας Στράτου όπου οι ιδρυτές και χοροδιδάσκαλοι μας υπήρξαν επί σειρά ετών πρωτοχορευτές και δάσκαλοι. Κοντά σε αυτούς μαθαίνουν τον τρόπο διδασκαλίας του παραδοσιακού χορού, οι παλαιότεροι χορευτές του συγκροτήματος που κάνουν πολύ επιτυχημένα την πρακτική τους στον τομέα αυτό, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η Ελληνική Παράδοση θα είναι κοιτίδα του παραδοσιακού πολιτισμού για πάρα πολλά χρόνια. Για εμάς στην Ελληνική Παράδοση ο χορός είναι τρόπος ζωής, είναι έκφραση συναισθημάτων, είναι έρευνα. Είμαστε μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει αρμονικά ολοένα και περισσότερο.

  Το Σωματείο Ελληνικών Χορών & Λαογραφικών Ερευνών «Ελληνική Παράδοση» παρευρέθηκε στο “Ξηρομερίτικο Σεργιάνι στην Μουσική Παράδοση”, μια εκδήλωση της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. (Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου) όπου και παρουσίασε Χορούς της περιοχής του Ξηρομέρου. Η εκδήλωση διεξήχθη στις 7 Νοεμβρίου 2015 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Χοροδιδάσκαλοι : Βασίλης Τσούνης – Έφη Ρούτη.

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.