Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «ΚΑΜΑΡΙ»

Ένας νέος Πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε από νέους-νέες από την Παστίδα Ρόδου

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  125 μέληΤοποθεσία: Παστίδα Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Δωδεκάνησα Φυλή: Δωδεκανήσιοι

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Ένας νέος Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Παστίδα από νέους-νέες και όσους αισθάνονται έτσι, το 2007, με σκοπό την Πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού και ακούει στο όνομα «ΚΑΜΑΡΙ». Ως βάση ανάπτυξης λοιπόν, το Καμάρι προσφέρει το όνομα του σε ένα νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο που ως αφετηρία του έχει την αναβίωση αλλά και την ενίσχυση μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη, τις εκδηλώσεις του Φθινοπώρου, του Χειμώνα αλλά και εκείνες της Άνοιξης που αναβίωναν όχι μόνο τα έθιμα και την παράδοση μας αλλά έδιναν ζωή στο χωριό μας.

  Σε μια προσπάθεια απαρίθμησης των παλαιοτέρων δραστηριοτήτων που πλαισίωναν τις παραπάνω εκδηλώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά την πολιτιστική κίνηση της Άνοιξης που γινόταν με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, της περιόδου των Χριστουγέννων, την αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου με Ρωμαίους στρατιώτες και λαμπαδηφόρους Ιουδαίους τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, της ημέρας της γυναίκας, του Φθινοπώρου στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της Άνοιξης με τη συμμετοχή στα ανθεστήρια όπου η Παστίδα πήρε δύο συνεχόμενες χρονιές το 2ο και το 1ο βραβείο και το αποκορύφωμα της πολιτιστικής δραστηριότητας με το δεκαήμερο φεστιβάλ που ξεκινούσε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου.

  Εκδηλώσεις που πλαισιώνονταν από χορωδία, δημοτικούς και λαϊκούς χορούς, εκθέσεις χειροτεχνίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές, φιλοξενία άλλων πολιτιστικών συλλόγων, δεντροφυτεύσεις, ενημερώσεις για κοινωνικά θέματα από εξειδικευμένους επιστήμονες.

  Αναγνωρίζοντας λοιπόν την έλλειψη πολιτιστικού γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια στο χωρίό μας και έχοντας ως κινητήρια δύναμη τόσο το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν όσο και τις ικανότητες και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Παστίδας για το ίδιο το χωριό, ξεκινάμε με αγάπη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια αυτή την προσπάθεια που θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων και ενεργής επανένταξης στον πολιτιστικό χώρο με απώτερο σκοπό την προβολή και καθιέρωση του χωριού μας σε όλα τα επίπεδα.

  Μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του νεοσύστατου Συλλόγου είναι η συνέχιση ενός εθίμου που είχε καθιερωθεί από τα μέλη του στην Παστίδα και είναι η αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού την Μεγάλη Πέμπτη καθώς και της περιφοράς του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

  Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη νέοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες βρίσκονται κάτω από τον σταυρό του Κυρίου μέχρι τις πρωινές ώρες ενώ την Μεγάλη Παρασκευή εκτός από τους Ρωμαίους τον Επιτάφιο στην πορεία προς το Κοιμητήριο, συνοδεύουν και μικρά κορίτσια ντυμένα μυροφόρες που ραίνουν με ροδοπέταλα την πομπή ενώ προπορεύονται άλλα παιδιά ντυμένα Ιουδαίοι έχοντας δαυλούς και λαμπάδες, δίνοντας ένα άλλο χρώμα στα Πάθη του Κυρίου.

  Gallery

  Πηγή:

  Νέα/Εκδηλώσεις

  • Νέα Συλλόγων

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.