Ιδρύθηκε το 1994 με την επωνυμία «Σύλλογος Νεολαίας» και το έτος 2000 μετονομάστηκε «Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγκαιριάς.» Στόχος του Συλλόγου είναι η διάσωση, διαφύλαξη, διατήρηση, καλλιέργεια, και διάδοση τοπικών εθίμων, ηθών και παραδόσεων μέσω πνευματικών καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων· η μελέτη των προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και η επιλογή του καλύτερου δυνατού τρόπου επίλυσής τους· η εποικοδομητική συνεργασία των μελών του Συλλόγου με τους κατοίκους, το τοπικό συμβούλιο, και όλους του υπόλοιπους φορείς.
Στεγάζεται στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου που βρίσκεται στην Αγκαιριά και διοικείται από εννεαμελές συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δυο χρόνια από τα μέλη του Συλλόγου που είναι όλοι οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Αγκαιριάς το οποίο περιλαμβάνει την περιοχή της Αγκαιριάς, της Αλυκής, του Καμαριού, και του Βουτάκου.
Στα χρόνια της λειτουργίας του, ο Σύλλογος ανάπτυξε δραστηριότητες σε πολλούς τομείς με ιδιαίτερα πλούσια δράση στο χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τις εκθέσεις ζωγραφικής και καλλιτεχνημάτων ντόπιων καλλιτεχνών· τις εκθέσεις φωτογραφίας, τα μαθήματα ζωγραφικής, χορού, μουσικής, καράτε· τις ομιλίες για το περιβάλλον, την υγεία, τη μουσική· τις θεατρικές παραστάσεις, τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών· τις εκθέσεις βιβλίου, και το παζάρι ντόπιων προϊόντων.
Η εορτή του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια στην Αγκαιριά.
Την παραμονή το βράδυ γίνεται πανηγυρικός Εσπερινός και περιφορά της εικόνας του Αγίου. Την επόμενη μέρα, ανήμερα της γιορτής, μετά την Θεία Λειτουργία η Φιλαρμονική του Δήμου Πάρου και τα χορευτικά συγκροτήματα συνοδεύουν την εικόνα στην περιφορά της γύρω από τον Ιερό Ναό. Στην συνέχεια χορεύουν παραδοσιακούς χορούς από την Αγιάσσο της Λέσβου και προσφέρονται κεράσματα στον κόσμο.
Στις 23 Ιουνίου γιορτάζεται το έθιμο του «Κλείδωνα» με διάφορες παραλλαγές και εκδηλώσεις. Την χρονιά που μας πέρασε έγινε σε δυο μέρη: το πρώτο μέρος ήταν το γραφικό λιμανάκι της Αλυκής όπου το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα της Νάουσας, Πάρου παρουσίασε δραματοποιημένα τα έθιμα της «Κατοπτρομαντείας» και του «Αμίλητου νερού», και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Στην συνέχεια ξεκίνησαν οι μικροί μας βαρκάρηδες με τις δάδες και τις φωτοβολίδες και κατέληξαν στην παραλία όπου ένας από αυτούς με Παραδοσιακή φορεσιά βγαίνοντας από την βάρκα άναψε την φωτιά για το κάψιμο των Μάηδων. Γύρω από τη φωτιά χόρεψαν οι επισκέπτες υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής. Τα μέλη του Συλλόγου προσέφεραν στον κόσμο ψητό χταποδάκι και σούμα όπως κάθε χρόνο.
Στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο, γίνεται η «γιορτή του ψαριού»
Στο πανηγύρι αυτό ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, προσφέρει στον κόσμο φρέσκο ψαράκι και ντόπιο κρασί στην παραλία της Αλυκής. Ζωντανή μουσική, τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, και ρίψη βεγγαλικών είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να διασκεδάζει στο πανηγύρι αυτό.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, την ημέρα «της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού» το πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αγκαιριάς, ο Σύλλογος προσφέρει ρεβιθάδα και κρασί στον κόσμο, και η εκκλησία προσφέρει παξιμαδοκουλούρα και σταφύλι .
Το βράδυ γίνονται εκδηλώσεις με Μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο λιμανάκι της Αλυκής.
Το Σεπτέμβριο του 2009 το μουσικοχορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού συλλόγου Αναγνωστήριο «η ανάπτυξη», από την Αγιάσσο της Λέσβου, παρουσίασε τον Αγιασώτικο Γάμο σε ανοικτό χώρο καθώς και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Λέσβο. Επίσης παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την Πάρο παρουσίασε το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου».
Στις παρεμβάσεις για το περιβάλλον, έχει εκπονηθεί πρόγραμμα για την σταδιακή αξιοποίηση και αναπαλαίωση διάφορων σημείων στην περιοχή όπως π.χ. τα παλιά πηγάδια, τα γεφύρια κ.α. με την εθελοντική βοήθεια μελών του Συλλόγου και κατοίκων του χωριού και στην οικονομική βοήθεια από τον Δήμο Πάρου και από χορηγούς.
Με το πέρασμα του χρόνου ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει γίνει το κέντρο συνάντησης των νέων. Τα Σάββατα νέοι και παιδιά συναντιούνται για να περάσουν ευχάριστες στιγμές παίζοντας πιγκ-πογκ, ποδοσφαιράκι και αλλά επιτραπέζια παιγνίδια. Μαθήματα κρουστών, παραδοσιακών χορών, κιθάρας, πιάνου και ζωγραφικής επίσης γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Μελλοντικός στόχος είναι η απόκτηση μεγαλύτερου χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.