Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Όμιλος Ερευνών Πηλίου

Ο Όμιλος Ερευνών Πηλίου ιδρύθηκε από Πηλιορείτες τον Νοέμβριο του 1985.

Ιστοσελίδα

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

  Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

   

  Το email σας (απαραίτητο)

   

  Θέμα

   

  Το μήνυμά σας

   

   

   

  Πληροφορίες Συλλόγου

  150 μέληΦυλή: Πηλιορείτες

  Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

  Είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα την Αγριά Πηλίου. Σκοπός του είναι η έρευνα και ο προβληματισμός πάνω σε πολιτισμικά θέματα, η διατήρηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του Πηλίου.

  Ο Ο.Ε.Π από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες όπως συλλογή ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς και άλλου υλικού με σκοπό κάποτε να φιλοξενηθούν σε Λαογραφικό Μουσείο, εκπαιδευτικά προγράμματα, τμήματα μάθησης χορού για παιδιά και Ενήλικες, τμήμα δανειστικής παιδικής ιματιοθήκης, οργάνωση και συμμετοχή σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια πολιτισμού και τουρισμού, οργάνωση σεμιναρίων ελληνικών χορών, μουσικής και γλώσσας σε ξένους προωθώντας την έννοια του.

  Για την προσφορά του έχει δεχτεί πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους Ροταριανούς Ομίλους Βορείου Ελλάδος και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού τιμήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη χρυσή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για την άψογη πολιτιστική – τουριστική προβολή της χώρας μας. Από τον Οκτώβριο του 2001 στον όμιλο ιδρύθηκε και λειτουργεί Γυναικεία Μονοφωνική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού. Αποτελείται από 40 περίπου μέλη τα οποία με πολύ αγάπη και μεράκι υπηρετούν τα παραδοσιακά μας τραγούδια που αναμφισβήτητα εκφράζουν με τον αυθεντικότερο τρόπο τους πόθους και τα συναισθήματα του Ελληνικού λαού και μεταφέρονται μέσα από την προφορική παράδοση, σαν ιερή σκυτάλη από στόμα σε στόμα κι από γενιά σε γενιά. Η καλλιτεχνική ενασχόληση της χορωδίας αφορά παραδοσιακά τραγούδια από ολόκληρο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο αλλά και την Μικρά Ασία.

  Εστιάζει όμως περισσότερο το ενδιαφέρον της στα παραδοσιακά τραγούδια από το ανατολικό και δυτικό Πήλιο, την περιοχή των Βορείων Σποράδων, της ευρύτερης Θεσσαλίας και των Αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Η χορωδία του Ομίλου Ερευνών Πηλίου πρόσφατα κυκλοφόρησε διπλό συλλεκτικό CD που καταγράφει τραγούδια του γάμου από όλη την Ελλάδα την Μικρά Ασία, την Κύπρο και τον Πόντο.

  Η ευαισθησία και ο σεβασμός για την παράδοση, καθώς και η ανταπόκριση νέων ανθρώπων στις προσπάθειες του συλλόγου μας, μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε το έργο της διατήρησης των εθνικών χαρακτηριστικών που μας διαφοροποιούν και συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

  Σχόλια Χρηστών

  x

  Δείτε Επίσης

  Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

  Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.