Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Μπάρμπι» του 4ου αιώνα π.Χ. και άλλα αρχαία παιχνίδια

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μια πήλινη πλαγγόνα (κούκλα) με πανύψηλα πόδια, λεπτό κορμό και επιμελημένο χτένισμα αποτελούσε κατά πάσα πιθανότητα το αγαπημένο παιχνίδι ενός κοριτσιού στην αρχαία Μακεδονία του 4ου αιώνα π.Χ. Αυτή η μακρινή πρόγονος της… Μπάρμπι, μαζί με άλλα αρχαία παιχνίδια, φυλάσσεται στη συλλογή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας, ανάμεσα στους υπόλοιπους θησαυρούς του.

Τα παιχνίδια δεν είναι σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα. Συχνά οι αρχαιολόγοι τα βρίσκουν στις ανασκαφές, κάποιες φορές σε κατάλοιπα οικιών, συνήθως όμως τα εντοπίζουν ως σπαρακτικό κτέρισμα σε παιδικές ταφές. Ανάλογα αντικείμενα διαθέτουν πολλά μεγάλα μουσεία, όμως το Μουσείο της Πέλλας κάνει ένα βήμα πέρα από το να τα παρουσιάζει στις προθήκες του: δίνει σε παιδιά νηπιαγωγείου, α΄ και β΄ δημοτικού, την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαία παιχνίδια, να παίξουν μαζί τους και να τα ζωγραφίσουν!

Η πρωτότυπη αυτή δράση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας θα γίνει στις 24 και 25 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο εικαστικού διημέρου με θέμα «Ζωγραφίζω τα αρχαία παιχνίδια του Μουσείου της Πέλλας».

«Κάναμε μία επιλογή παιχνιδιών από τη συλλογή του μουσείου για να τα παρουσιάσουμε στα παιδιά. Διαλέξαμε, μεταξύ άλλων, ένα αρχαίο κοκοράκι, άλλα ζωάκια, ένα τζιτζίκι – κουδουνίστρα, μία πλαγγόνα, ένα παιχνίδι με πεσσούς», εξηγεί η αρχαιολόγος της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αναστασία Γεωργιάδου, υπεύθυνη της δράσης. «Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τα αντικείμενα αυτά δίπλα σε σύγχρονα παιχνίδια, την πλαγγόνα δίπλα σε μία Μπάρμπι, το παιχνίδι με τους πεσσούς με ένα σκάκι, το τζιτζίκι με μια σημερινή κουδουνίστρα, προκειμένου να γίνουν πιο κατανοητά από τα παιδιά». Οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου της Πέλλας θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκμαγεία των αρχαίων παιχνιδιών και στη συνέχεια, κρατώντας στο χέρι φωτοτυπίες με τις φωτογραφίες τους, θα αναζητήσουν τα παιχνίδια μέσα στην έκθεση του μουσείου. Τέλος, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν τα παιχνίδια με τη βοήθεια ειδικών υποδειγμάτων.

Εξωστρεφές μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προσεγγίσει το κοινό, συνεχίζει τον Ιανουάριο τις δράσεις, που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2012, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κι όλα αυτά, από μία εφορεία, τη ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, που έχει στην ευθύνη της «τρία μουσεία, μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ αλλά απασχολεί μόλις επτά ενεργούς αρχαιολόγους», όπως λέει η δραστήρια προϊσταμένη της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ Αγγελική Κοτταρίδη. «Το Μουσείο της Πέλλας, ως ένας ζωντανός οργανισμός, θέλει να συμμετέχει στις κοινωνικές εκδηλώσεις μικρών και μεγάλων, με απώτερο στόχο την εξοικείωσή τους με το χώρο, τα εκθέματα και τα μηνύματα που αυτά μεταφέρουν. Ετσι, με έναν τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, η ιστορία και ο πολιτισμός γίνεται κτήμα όλων μας», προσθέτει η κ. Γεωργιάδου.

Στο πλαίσιο των δράσεων, σήμερα, στις 11.00 και στις 13.00, πραγματοποιείται ξενάγηση στο Μουσείο της Πέλλας. Οι ξεναγήσεις θα επαναληφθούν την Κυριακή 20 Ιανουαρίου. Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου (17.00) θα δοθεί παράσταση κουκλοθεάτρου με θέμα τις περιπέτειες της Ωραίας Ελένης.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση