Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Κρήτες αγωνιστές

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Κρήτες Αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Ηπείρου πριν 100 χρόνια, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ιωαννιτών και Μετσόβου.

Την εκδήλωση περιέβαλαν με την συμμετοχή τους η Ομοσπονδία Κρητικών Συλλόγων επαρχίας Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Αποδήμων Σελλιανών Ρεθύμνου και η Ένωση Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας. Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, η φιλαρμονική του Δήμου με την ακολουθία των Κρητικών Σωματείων, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Χρήστου Μακρή στην Πλατεία Μαβίλη. Κατόπιν στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία εξελίχτηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση με χαιρετισμούς από όλους τους εκπρόσωπους των συλλόγων και ομοσπονδιών.

Με μεγάλη ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων αναφέρθηκε ο ομιλητής της βραδιάς Ιωάννης Τσουχλαράκης, ενώ ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ με σπάνιο ιστορικό υλικό. Στη συνέχεια εντυπωσίασαν τα Κρητικόπουλα με τις χορευτικές φιγούρες τους. Στην έξοδο οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν κρητική ρακί, κρασί και φυσικά καλούδια φτιαγμένα από τα μέλη του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου. Το Σάββατο το ραντεβού δόθηκε στις 12 το μεσημέρι, στο Δρίσκο Μάζιας, στο μνημείο του Ήρωα Χρήστου Μακρή όπου έγινε κατάθεση στεφάνων, απαγγελία ποιημάτων, ομιλία από τον πρώην Δήμαρχο του πρώην Δήμου Φοίνικα Ρεθύμνου Μανώλη Μαστορογιανάκη και απαγγελία ριζίτικου από Σελιανάκια (Σελιά είναι το χωριό του Ήρωα).Αμέσως μετά στον Προφήτη Ηλία Μετσόβου, το μέρος όπου έπεσε από τα Τουρκικά πυρά ο Ήρωας Στυλιανός Κλειδής, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων και απαγγελία ριζίτικου με την συνοδεία λύρας.

Η συνέχεια στην πλατεία Κρητών Ηρώων στο Μέτσοβο, στις προτομές Στυλ. Κλειδή και Εμμαν. Μπαλαντίνο, όπου έγινε και εκεί κατάθεση στεφάνων.Το επισφράγισμα των εκδηλώσεων ήταν στο Τούλειο Ίδρυμα, όπου το χορευτικό της Ένωσης Κρητικών Συλλόγων Μακεδονίας με το χορευτικό των Μετσοβιτών έδωσαν πραγματικό ρεσιτάλ με την χορευτική δεινότητα τους.

Για τις ιδιοτυπίες των χορών αναφέρθηκε με λεπτομέρεια ο Πολιτισμολόγος Ιωάννης Τσουχλαράκης. Ακολούθησε υποδοχή και λουκούλλειο κέρασμα από τον Δήμο Μετσόβου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την διαβεβαίωση συνέχειας σε αυτήν την κατεύθυνση, τιμώντας τους ήρωες σε κάθε δυνάμενη ευκαιρία.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση