Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Χοροί της Κρήτης με τον Ψαραντώνη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κύκλος συναυλιών

 

«Τα θέματα της Ελληνικής Μουσικής και του Ελληνικού Τραγουδιού»

 

ΟΜΑΔΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ – ΓΙΑΝΝΗ & ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ

 

(Διαχρονική ενότητα Λόγου- Μέλους- Κίνησης)

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

 

ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

 

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 20.30, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Badminton θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ως δρώμενο επί σκηνής όλοι οι χοροί της Κρήτης. Για τους αδελφούς Μεγαλακάκη και τον Ψαραντώνη, οι χοροί, η μουσική και τα τραγούδια της Μεγαλονήσου είναι βίωμα, ψυχική έκφραση, δημιουργία και δίαυλος επικοινωνίας του χθες με το σήμερα. Είναι στάση ζωής.

Η Κρήτη παραμένει από τα μέρη όπου το τρίπτυχο λόγος- μέλος- κίνηση εξακολουθεί να συν-λειτουργεί, εκφράζοντας και σχολιάζοντας με ζωντανό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα.Οι χοροί της Κρήτης έτσι όπως χορεύονται σήμερα αποτελούν απόηχους των χορών των Κουρητών, μετασχηματισμένοι στο πέρασμα των αιώνων. Η Ρέα, η μητέρα των θεών, δίδαξε στους Κουρήτες τους χορούς, προκειμένου να επιτύχουν τον εξαγνισμό. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν ότι οι περισσότεροι χοροί της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας ανάγονται στην Κρήτη.

Ο θεατής, παρακολουθώντας αυτήν την παράσταση, θα δει μπροστά του την αυθεντικότητα της κρητικής χορευτικής κίνησης. Θα καταλάβει ότι ο κρητικός χορός κουβαλά χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Το εισπράττει αυτό μέσω των μινωικών κινήσεων των χεριών, των πυρρίχιων βημάτων, των εκφράσεων του προσώπου του χορευτή. Οι χοροί της Κρήτης μιλάνε στην ψυχή όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικότητας.

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) αποτελεί μία ξεχωριστή μορφή της κρητικής παράδοσης. Από το 1982 έως σήμερα έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, μιλώντας στις ψυχές των ανθρώπων και κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. Οι κορυφαίοι χορευτές κρητικών χορών, τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών, συμπράττουν με τον Ψαραντώνη και τους μουσικούς του, για να μας παρουσιάσουν για πρώτη φορά επί σκηνής όλους τους χορούς της Κρήτης.

Υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Info

Θέατρο Badminton

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ώρα έναρξης: 20.30

Τιμές εισιτηρίων: 10/ 15/ 20/ 25 ευρώ

Φοιτητικό, ανέργων: 7 ευρώ

Προπώληση: 210 8840600 | www.abcd.gr | www.viva.gr 13855 | καταστήματα Public

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση