Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Χαρτογράφηση πολιτιστικών μονοπατιών στις Μικρές Κυκλάδες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Χαρτογράφηση των παλιών μονοπατιών στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με σκοπό να αναδειχθούν οι οδοί επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν στα νησιά, συνδέοντας με αυτόν το τρόπο τα μονοπάτια με ιστορικά μνημεία και φυσικά τοπία. Γι αυτό και τα ονομάζουν “πολιτιστικά μονοπάτια”. Όπως είπε στο Naxos News, ο κ. Μιχάλης Αντύπας, που χαρτογραφεί τα μονοπάτια, στόχος είναι στη συνέχεια να συντηρηθούν, ώστε να “ζωντανέψουν” ξανά και να γίνουν λειτουργικά. Γι αυτό και ενημερώνονται σχετικά, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και σχολεία του κάθε νησιού.

Μάλιστα, σε άλλες περιοχές, σχολεία ή μαθητικές τάξεις έχουν “υιοθετήσει” κάποιο από τα μονοπάτια κι έτσι υπάρχει συνέχεια στη συντήρηση και διατήρησή του. Γι αυτό και κατά τη διάρκεια ακόμη της χαρτογράφησης, γίνονται ενημερωτικές συναντήσεις σε κάθε νησί ώστε να ενημερωθεί όσο το δυνατόν πιο πλατιά η τοπική κοινωνία και να συνδράμει στη συνέχεια σε ότι απαιτείται.

Ο κ. Αντύπας, επισημαίνει, ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι αρωγός σε όλα και θα πρέπει και η τοπική κοινωνία να ευαισθητοποιείται και να δρά. Στην Ικαρία για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, έχουν πλέον περιηγητικό τουρισμό, λόγω της ευαισθητοποίησης νέων ανθρώπων του νησιού, που ενδιαφέρθηκαν και συνεχίζουν να ενδιαφέρονται. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός για το εγχείρημα καταγραφής των μονοπατιών και όσον αφορά το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο κ. Αντύπας, δήλωσε, ότι οι πληροφορίες που είχε πριν ξεκινήσει ήταν ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βοήθησαν για τη χαρτογράφηση στις Μικρές Κυκλάδες τόσο αντιδήμαρχοι, όσο και πρόεδροι και μέλη των Δημοτικών Νησιωτικών Κοινοτήτων. Πάντως, η Νάξος, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα χαρτογράφησης αυτής της περιόδου σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, που έχει δείξει ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Μ.Αντύπας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Οι χάρτες με τα πολιτιστικά μονοπάτια στη συνέχεια δημοσιεύονται ώστε ομάδες ή μεμονομένα άτομα που ενδιαφέρονται για περιηγητικό τουρισμό να έχουν τη δυνατότητα να τα περπατήσουν.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η τοπική κοινωνία να ενδιφερθούν έμπρακτα για τη συντήρηση και προβολή των πολιτιστικών μονοπατιών τόσο σε έντυπα όσο και μέσω του site προβολής που προετοιμάζει ο δήμος.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση