Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Αη-Στράτης – Φωτογραφικά ίχνη»: Έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Φωτογραφίας» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αη-Στράτης-Φωτογραφικά ίχνη (1940-1970)». Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου και ώρα 20.00, περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του αυτοδίδακτου φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη.

Ο Βασίλης Μανικάκης γεννήθηκε το 1907 στον Αη-Στράτη. Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η λειτουργία του στρατοπέδου των εξορίστων στον Αη-Στράτη τού επέτρεψε να επιδοθεί συστηματικά στη φωτογραφία. Ο Μανικάκης άφησε ένα έργο που αναφέρεται αποκλειστικά στο νησί και τους ανθρώπους που έζησαν εκεί. Η Πολιτεία το 1997, διά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και της τότε υπουργού Αιγαίου κ. Ελισάβετ Παπαζώη, αποφάσισε, για να μη χαθεί όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, να το αναδείξει, κάνοντας ένα μέρος αυτού λεύκωμα και ομότιτλη φωτογραφική έκθεση. Ο Βασίλης Μανικάκης δεν πρόλαβε να δει να γίνεται γνωστό το έργο του. Πέθανε το 1998. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο «Αη-Στράτης-Φωτογραφικά Ίχνη» με λαογραφικό υλικό, μετά από ερευνητικό πρόγραμμα-μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ιστορική, κοινωνική και οικοσυστηματική προσέγγιση του Αγίου Ευστρατίου», με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γ. Νικολακάκη.

Το 2000 οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάσθηκε το βιβλίο. Η έκθεση ταξίδεψε στη Λήμνο, στο Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη, το Τελόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Το υπουργείο Αιγαίου παραχώρησε τα εκδοτικά δικαιώματα στην πρώην Κοινότητα του Αη-Στράτη, για να αποτελεί η έκδοση μέσο προβολής του νησιού. Για όλο αυτό το έργο πολύτιμος βοηθός υπήρξε ο γιος του, Βύρων Μανικάκης, ο οποίος και θα προλογίσει στα εγκαίνια της έκθεσης. Στα εγκαίνια θα μιλήσουν η Αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, η Δρ. Ιστορίας κ. Τασούλα Δερβενιώτου και ο κ. Βύρων Μανικάκης. Η έκθεση θα παρουσιασθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση