Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Θεατρική Παράσταση «Φτιάξτε σχολειά» από τον Σύλλογο «Το Αιτωλικό»

Τοποθεσία: Αιτωλικό Νομός: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Περιφέρεια: Στερεά Ελλάδα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τυχεροί όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο “Ευανθία Καρβέλη” στο Αιτωλικό. Είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, στα πλαίσια της 188ης Επετείου της Μάχης του Ντολμά και της συμπλήρωσης των 300 χρόνων (1714-2014) από τη γέννηση του Κοσμά του Αιτωλού , μια υπέροχη θεατρική παράσταση από τον ηθοποιό Χρήστο Βερβερούδη.

Ο Χρήστος Bερβερούδης με την καταπληκτική του ερμηνεία και την επιβλητική του φωνή κατάφερε να μεταφέρει το κοινό του Ευανθίας Καρβέλη 300 χρόνια πίσω ,”βιώνοντας” με συγκλονιστικό τρόπο τον λόγο και τις διδαχές του Κοσμά του Αιτωλού. Η παράσταση πρόκειται να παιχτεί και στο Μεσολόγγι στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου. Είναι μια καλή ευκαιρία για όσους θα ήθελαν και δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν στο Αιτωλικό. Η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Είμαστε σε επαφή με τον Χρήστο Βερβερούδη και έγκαιρα θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το πότε αυτό θα γίνει. Παραθέτουμε ένα μικρο απόσπασμα από το σχετικό δελτίο τύπου της παράστασης, ώστε να έχουν μια σχετική άποψη ,όσοι θα την παρακολουθήσουν, για το ”ταξίδι” που πρόκειται να κάνουν.

“Τη σημερινή εποχή της καταναλωτικής αδηφαγίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα Γράμματα οι Τέχνες και γενικότερα ο πολιτισμός, είναι η σημαντικότερη όαση ελπίδας και προοπτικής για τους λαούς, όπου γης. Οι Έλληνες έχουμε διέλθει μέσα από δύσκολες περιόδους και ατραπούς, με υποδουλώσεις, κατοχές, εμφυλίους, και το αίμα του λαού μας έχει ποτίσει τούτη την ευλογημένη χώρα που λέγεται Ελλάδα.

Είναι χρέος όλων μας, κυρίως, των πνευματικών ανθρώπων, να ενδυναμώσουμε την διαχρονική μνήμη της ιστορίας μας, που δεν περιορίζεται σε συνοριακές περιχαράξεις αλλά απηχεί στην έννοια του Ελληνισμού, λέξης, συνώνυμης του Πολιτισμού. Ο ιεραπόστολος της ειρήνης Κοσμάς ο Αιτωλός, ο ιεροκήρυκας Πατροκοσμάς, που όργωσε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο επί τουρκοκρατίας για να διατρανώσει την πίστη του στην Ορθοδοξία και την Ελληνική γλώσσα και βρήκε τραγικό θάνατο από εκείνους που ενοχλούνταν από τις Διδαχές του, αποτέλεσε την έμπνευση για ένα θεατρικό μονόλογο, με τον τίτλο: «Κοσμάς ο Αιτωλός: Φτιάξτε σχολειά-φτιάξτε σχολειά»”.

Συντελεστές

  • Συγγραφέας (δημοσιογράφος): Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
  • Σκηνοθεσια: Χριστος Βερβερουδης & Νικος Παυλιτινας
  • Στον ρόλο του Κοσμά Αιτωλού: Χρίστος Βερβερούδης
  • Στο ρόλο του αφηγητή ζωντανεύει η υποβλητική φωνή του ηθοποιού Χρίστου Τσάγκα,
  • Μουσική επένδυση: μουσικοσυνθέτης Φίλιππος Περιστέρης.

Η παράσταση στο Πνευματικό Κέντρο “Ευανθία Καρβέλη” πραγματοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου “Το Αιτωλικό”. Στο τέλος της παράστασης αναγνώστηκε και ένα απόσπασμα από το έργο και από το δάσκαλο του Α’ Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού, Κώστα Καστανά.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου