Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Μούσα Γυναίκα» Μουσικοχορευτική παράσταση από το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας

Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Νομός: ΑΤΤΙΚΗΣ Περιφέρεια: Αττική

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μια βραδιά διαφορετική μας επεφύλαξε το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 8 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματογράφο Αστέρα, θέλοντας να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας. Όπως αναφέρθηκε από τη δασκάλα του Χορευτικού, κα Μάνθα Ζήβα στο καλωσόρισμά της, στόχος ήταν να δοθεί στην συγκεκριμένη ημέρα, η σημασία που της αξίζει: «άραγε, πόσο περήφανες θα ήταν οι νεοϋορκέζες εργάτριες αν αντίκριζαν τη μορφή που γιορτάζεται σήμερα η συγκεκριμένη ημέρα; Αν αντί για ημέρα μνήμης και τιμής που αρχικά είχε νοηματοδοθεί, φαίνεται να είναι ξέσπασμα σε αίθουσες ρεμπετάδων και άλλων ειδών μουσικών μαγαζιών, γυναικών που ίσως τελικά να μη χειραφετήθηκαν ποτέ !».

Ο κόσμος κατέκλεισε από νωρίς την αίθουσα του κινηματογράφου που δεν κατάφερε τελικά να φιλοξενήσει όλους τους φίλους του Χορευτικού, οι οποίοι επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισηγήσεις, προβολές, απαγγελίες ποιημάτων, αφηγήσεις, επιτελέσεις δρώμενων, τραγούδια και φυσικά παραδοσιακούς χορούς, την διδασκαλία των οποίων έκανε ο κος Δημήτρης Μήτσης.

Η αρχή έγινε με μια αναφορά στη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια χορογραφία σύγχρονου χορού, εμπνευσμένη από το θέμα, από τις σπουδάστριες της σχολής χορού της Δέσποινας Τσουκαλά Danzante, η οποία ήταν προσκεκλημένη από το Χορευτικό Εργαστήρι προκειμένου να πλαισιώσει το αφιέρωμα.

Την αρχαία Ελληνίδα ακολούθησε η Καππαδόκισσα που με τη σειρά της έδωσε τη σκυτάλη στην Κρητικιά, η οποία υμνήθηκε μέσα από τις Κρητικές μαντινάδες. Από τη σκηνή πέρασαν οι «περήφανες γυναίκες του Γιδά», η «μάνα του Πόντου», η «φεγγαροπρόσωπη» του Ζαγορίου και η «έμορφη γλυκιά Πολίτισσα». Την τιμητική της είχε, λόγω της ημέρας, η «μπάμπω» της Θράκης. Την πρώτη τους εμφάνιση έκαναν τα κορίτσια του τμήματος εκμάθησης παραδοσιακού τραγουδιού, ερμηνεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο το δραμινό τραγούδι «κοίτα με γλυκιά μου αγάπη», ενώ εντυπωσιακές ήταν οι φορεσιές του βεστιαρίου της κας Κατερίνας Βάλβη και Νίκης Αγιασματζή από το Ρουμλούκι Ημαθίας, τα Σφακιά Κρήτης και τη Σίλη Ικονίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου