Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Μικρά Ασία φεύγαμε και για’σενα λέγαμε» με τη συμμετοχή του Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί Δελτίο Τύπου που μας απέστειλε το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας και καταχωρήθηκε ως Νέο Συλλόγου στο προφίλ του στο topoikaitropoi.gr. Δεν αποτελεί Δελτίο Τύπου για όλη την παράσταση «Μικρά Ασία φεύγαμε και για’σενα λέγαμε» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδελφείας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, τίμησε τις προσφυγικές της ρίζες με μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Μικρά Ασία: Φεύγαμε, και για σένα λέγαμε».

Τη βραδιά στην οποία συμμετείχε το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, έντυσαν με τις μουσικές τους:
– ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος
– ο Γιάννης Παυλόπουλος
– η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ενώ συμμετείχαν
– ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, – η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας,
– ο Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη»,
– το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού και
– η Χορευτική Ομάδα Ενορίας Παναγίας Πρασίνου Λόφου Ν.Ηρακλείου

«Μικρά Ασία φεύγαμε και για'σενα λέγαμε» - Τίμησαν τον Μικρασιατικό Πολιτισμό στο Μέγαρο Μουσικής

Οι εξαιρετικές φωνές του Ζαχαρία Καρούνη, της Σοφίας Μάνου και της Χαριτίνης Πανοπούλου ζέσταναν τη βραδιά αναδεικνύοντας το μεγαλείο του μικρασιατικού πολιτισμού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Ζαχαρίας Καρούνης ενώ την σκηνική επιμέλεια είχε η κ. Σοφία Σπυράτου. Το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας έλαβε μέρος αποδίδοντας χορούς του Ποντιακού Ελληνισμού, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των περίπου δύο χιλιάδων θεατών.

Τους χορευτές πλαισίωσαν οι μουσικοί του «Ευξείνιου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου» με επικεφαλής τον Δημήτρη Καρασσαβίδη. Στη συνέχεια το Εργαστήρι ταξίδεψε τους θεατές με άρωμα Πόλης στην κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα. Την παρουσίαση των χορών επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Μήτσης και η κ. Μάνθα Ζήβα, ενώ οι εντυπωσιακές φορεσιές που έντυσαν τους χορευτές ανήκουν στο βεστιάριο της κ Κατερίνας Βάλβη και Νίκης Αγιασματζή.

«Μικρά Ασία φεύγαμε και για'σενα λέγαμε» - Τίμησαν τον Μικρασιατικό Πολιτισμό στο Μέγαρο Μουσικής

Κεντρικοί αφηγητές της βραδιάς ήταν η κορυφαία τραγωδός κ. Λήδα Πρωτοψάλτη και ο ηθοποιός κ. Γιάννης Βόγλης, οι οποίοι ανέδειξαν σημαντικά κείμενα ποιητών και λογοτεχνών της εποχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Συγκίνηση, χαρά, νοσταλγία για τις αλησμόνητες πατρίδες μα και υπερηφάνεια για τον πολιτισμό, που μεταλαμπάδευσαν οι Μικρασιάτες, πλημμύρισαν την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στη διοργάνωση έδωσε το παρόν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Η. Γκότσης, ο κ. Π. Μανούρης, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης, καθώς και πλήθος αρχιερέων,εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών και εθνοτοπικών σωματείων.

«Μικρά Ασία φεύγαμε και για'σενα λέγαμε» - Τίμησαν τον Μικρασιατικό Πολιτισμό στο Μέγαρο Μουσικής

Προς το τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας  κ.κ. Γαβριήλ, συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους μεταφέροντας το διαχρονικό μήνυμα πως: «Πρέπει να διδαχτούμε από την Ιστορία και να μετατρέψουμε τον πόνο και τη θλίψη σε ελπίδα, αισιοδοξία και χριστιανική αγάπη!» Τη βραδιά έκλεισε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού εξέφρασε τις ευλογίες του, άγγιξε με το λόγο του τις καρδιές όλων λέγοντας χαρακτηριστικά «Απόψε, ομολογουμένως, ήταν μια βραδιά αναγέννησης, αλλά και προβληματισμού! Βλέποντας όλα αυτά πόσο ζωογονούν τον άνθρωπο, πόσο τον δυναμώνουν, πόσο του δίνουν όραμα και αισιοδοξία, λέω ότι δεν αξίζει να ασχολούμεθα με τα μικρά, τα τετριμμένα, που μας κουράζουν, αλλά πρέπει να αναζητούμε τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοιους θησαυρούς!»

Το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στους διοργανωτές για την τιμή που του έγινε να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση μνήμης. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή είχε την ευκαιρία να τιμήσει τους προγόνους των μελών του καταδεικνύοντας ταυτόχρονα την άρρηκτη σχέση της Ορθοδοξίας με τον πολιτισμό μας, αφού αυτός γεννήθηκε μέσα της, μεταλαμπαδεύεται μέσω αυτής από γενιά σε γενιά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας και του Έθνους μας.

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου