Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Γιορτή Κλήδονα στην Παστίδα Ρόδου

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2013 ΣΤΗΝ ΠΑΣΤΙΔΑ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» πραγματοποίησε για ακόμη μία φορά το κάψιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Παστίδας.

 

Γιορτή Κλήδονα στην Παστίδα Ρόδου 2

 

Σε μία όμορφη βραδιά και κάτω από την μεγαλύτερη Πανσέληνο της χρονιάς, τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς μετατράπηκαν σε μία όμορφη φωτιά όπου μικροί και μεγάλοι συνεχίζοντας το έθιμο πήδησαν ξανά και ξανά πάνω από την φωτιά.

 

Γιορτή Κλήδονα στην Παστίδα Ρόδου 3

 

Ο Κλήδονας είναι ένα ωραίο μαντικό έθιμο που αρχίζει στις 23 Ιουνίου και τελειώνει στις 24 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στο γενέθλιο του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου . Αποκαλείται του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα και έχει την προέλευση του στην Ελληνική Αρχαιότητα .

 

Γιορτή Κλήδονα στην Παστίδα Ρόδου 4

 

Τα στεφάνια της πρωτομαγιάς ,ρίχτηκαν στην φλόγα που φώτισε την καλοκαιριάτικη αυτή νύχτα. Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστάσιου, ουσιαστικά με την υποδοχή και την κορύφωση του καλοκαιριού, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γεγονός που οι Έλληνες πάντοτε γιόρταζαν πανηγυρικά.

Σύλλογος

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου