Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Εκδρομή στην Μικρά Ασία από την Ομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη»

Τοποθεσία: Μικρά Ασία Περιφέρεια: Αλησμόνητες Πατρίδες Φυλή: Μικρασιάτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μια προσκυνηματική εκδρομή στη γη της Ιωνίας διοργανώνει η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού ‘Ανατολής Ίχνη’, με την ευκαιρία της πατριαρχικής λειτουργίας στο ναό του Αγ. Χαραλάμπους, πολιούχου του Τσεσμέ, ανήμερα της γιορτής του κορυφαίου Αγίου της Ορθοδοξίας. Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κων/πόλεως και Νέας Ρώμης Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία που θα γίνει στον τρισυπόστατο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου (κτίσμα του 1832-33), για πρώτη φορά μετά την Έξοδο του 1922.

Είναι μια λειτουργία που όλοι περιμέναμε εδώ και χρόνια, φόρος τιμής στο γητευτή «Γέρο» των Τσεσμελήδων, στον ιαματικό και θαυματουργό Άγιο, προστάτη ασθενών, αναξιοπαθούντων και μη, φύλακα κάθε φτωχού κι αδύναμου. Αλλά και μνήμης αντίδωρο στους κατοίκους της ερυθραιώτικης πρωτεύουσας, που κάποτε εκκλησιάζονταν στον ίδιο ναό, και σε όσους Μικρασιάτες έζησαν μέσα στον ίδιο χώρο την ύστατη αγωνία ζωής στην Πατρίδα, λίγο πριν στοιβαχτούν στα καράβια του εκπατρισμού και της προσφυγιάς, εκείνον τον τραγικό Σεπτέμβρη του ‘22. Ευκαιρίας δοθείσης, ο δρόμος θα μας φέρει επίσης στα χιλιοτραγουδισμένα Αλάτσατα, στην ωραία Σμύρνη, στο ξακουστό Αϊβαλί και στα μαρτυρικά Μοσχονήσια.

Το νοσταλγικό ταξίδι ξεκινά το Σάββατο (7 Φεβρ.) από τη Σαλονίκη για τη Σμύρνη. Αφού διαβούμε το πανάρχαιο στρατηγικό πέρασμα του Ελλησπόντου από την Ευρώπη στην Ασία, μέσω της θρακικής Μαδύτου (Ετζέαμπάτ), φθάνουμε στα ασιατικά Δαρδανέλια (Τσανάκκαλέ), το περίφημο ισχυρό κάστρο με τα τσανάκια του, που εφοδίαζαν άλλοτε όλο το Αιγαίο και τη Δυτική Μ. Ασία με μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας πήλινα αγγεία. Έπειτα θα διασχίσομε την Τρωάδα, με τους δρυμούς και τα βοσκοτόπια της, και την Αιολίδα, με τους ελαιώνες και τα πλούσια εδάφη, για να φθάσομε, αργά το δειλινό, στην ιωνική πρωτεύουσα.Εκδρομή στην Μικρά Ασία από την Ομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη»

Την Κυριακή και τη Δευτέρα (8-9 Φεβρ.) θα κάνομε μια μεγάλη αποκαλυπτική περιήγηση στη Σμύρνη, στα απομεινάρια της μεγάλης φωτιάς και σε γειτονιές, όπου άλλοτε χτυπούσε η καρδιά του μικρασιατικού κόσμου. Από το κάστρο του Πάγου, θα βρεθούμε στο Αρχ. Μουσείο με τους υπέροχους ελληνικούς θησαυρούς του, και από ‘κεί Κονάκι, Απάνω Μαχαλά, αρχαία αγορά (τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Σμύρνης), Άη-Βούκλα, Πούντα, Νέα Ευαγγελική Σχολή, Κεντρικό Παρθεναγωγείο, Κε (προκυμαία), τσαρσιά, χάνια και παζάρια… στα μικρασιάτικα βήματα του χθες.

Μια απογευματινή βόλτα με το καραβάκι στο άλλοτε ειδυλλιακό Κορδελιό (Καρσίγιακά) θα μας επιβεβαιώσει την άποψη πως «η Σμύρνη σφαντά πιο όμορφη από τση θάλασσας τη μεριά», ενώ μια επίσκεψη, μέσω της κοιλάδας τση Άγιας Άννας και των Καμαρώ (αρχαίων υδραγωγείων), στον τραγουδισμένο Μπουτζά, περίφημο προάστιο της Σμύρνης, με τις ωραίες βίλλες και τους ειδυλλιακούς κήπους, θα μας αφήσει κάτι από την ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης σμυρναίικης ζωής και την καθοριστική παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή ως το 1922.

Την Τρίτη (10 Φεβρ.), μετά την πατριαρχική λειτουργία στον Άγιο Χαραλάμπη, θ’ αναζητήσομε τα σημάδια του τόπου, περιδιαβαίνοντας στους άλλοτε πολύβουους ελληνικούς μαχαλάδες του Τσεσμέ, στο Μαράσι, στα Σκολειά, στον Τεκέ, στον Κορακάρη, κι έπειτα θα σεργιανίσομε «στ’ Αλάτσατα, στην Παναγιά, στ’ αγιόδημα ‘πό πίσω» και στις άλλες γειτονιές του σπουδαιότερου οικιστικού συνόλου της Ερυθραίας. Μια αξέχαστη βόλτα στα ωραία Αλάτσατα, στο Πάνω και στο Κάτω Χωριό, στα Μεσοχωριανά και στ’ Αρβανίτικο, με τα γραφικά σπίτια, τους μύλους, την απείραχτη σχεδόν εκκλησιά της Παναγιάς – δίδυμη αδερφή του ναού του Αγ. Χαραλάμπη – τα στενά σοκάκια με τους ντουσεμέδες, τα πηγάδια και τις πιάτσες.

Προτού πέσομε στο δρόμο του γυρισμού, θα μείνομε ένα βράδυ στο καημένο τ’ Αϊβαλί, την πιο ελληνική πόλη της Μικρασίας, για να πάρομε μια μικρή μόνο γεύση από τη ζωή της «πονεμένης Ρωμιοσύνης» του μπάρμπα-Φώτη Κόντογλου. Έτσι, το πρωινό της Τετάρτης (11 Φεβρ.), θα έχομε την ξεχωριστή χαρά να σεργιανίσομε στην Απάνω, στη Μέση και στην Κάτω Χώρα τ’ Αϊβαλιού, με τα αμέτρητα υπέροχα σπίτια, τις πέντε μεγάλες εκκλησιές τους, τα σχολεία, τ’ αργαστήρια και τα λαδάδικα, τις βρύσες και όλα τα δημιουργήματα της αϊβαλιώτικης Ρωμιοσύνης, που στέκονται πάντα οι πιο εύγλωττοι μάρτυρες της αποκλειστικά ελληνικής ιστορίας του τόπου. Κι ύστερα ο δρόμος θα μας φέρει στα βασανισμένα Μοσχονήσια, στο αϊβαλιώτικο Νησί με τους ξακουσμένους ναυτικούς και τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα στο Λουρί, με τους εντυπωσιακούς καφενέδες, με το Παλάτι τους, την επιβλητική εκκλησιά του Ταξιάρχη και τον χαριτωμένο Άη-Γιάννη της Κούλας, απ’ όπου έχεις την πιο γραφική θέα στο μπουγάζι τ’ Αϊβαλιού. Η εκδρομή μας είναι χατζηλίκι κι όχι αναψυχή.

Είναι κουραστική, με πυκνό πρόγραμμα και μεγάλες εντάσεις. Χρειάζεται πολλή αντοχή κι ακόμη πιο πολύ κέφι. Απαιτείται μεγάλη ευαισθησία εκ μέρους του επισκέπτη-προσκυνητή, για να δει με άλλη προσέγγιση και με τα μάτια της ψυχής του το χώρο της Πατρίδας κι όχι με τη συνήθη αδιαφορία ή την καταναλωτική μανία του Έλληνα τουρίστα.

Με τούτο το σκεπτικό οργανώθηκε αυτό το ταξίδι σε μια χώρα που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και μιλά στην καρδιά του Έλληνα, όπου τα μνημεία, παλιά και νεότερα, από τους ναούς και τα τείχη των αρχαίων πόλεων ως τις εκκλησιές, τα σπίτια, τα σχολειά και τα χτήματα των γονιών και των παππούδων μας είναι εκεί και μας καρτερούν. Μόνο οι άνθρωποί μας λείπουν πια από τον τόπο, μα θα τους αναπληρώσουμε εμείς, ανακαλώντας στη μνήμη «τους ευλογημένους ανθρώπους της Ανατολής» και κάθε Μικρασιάτη που κουβαλάμε εντός μας.

15 Δεκεμβρίου 2014
Θοδωρής Κοντάρας
φιλόλογος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
  • Το πρόγραμμα της εκδρομής πιθανόν να υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές, κατά την κρίση των οργανωτών ή λόγω απροόπτων καταστάσεων (π.χ. κακοκαιρίας)
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* στη Σμύρνη και 5* στο Αϊβαλί, με ημιδιατροφή
  • Ξεναγός στην εκδρομή θα είναι ο φιλόλογος κ. Θοδωρής Κοντάρας

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου

Φωτογραφίες από την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασσήρου